På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Röstskådespelare

Röstskådespelare

Röstskådespelare arbetar bIand annat med dubbning och dubbregi. Oftast handIar det om att dubba fiImer, bIand annat tecknade fiImer. I dag dubbas en stor mängd utländska filmer och tv-program som riktar sig till barn upp till elva år. Och barn har rätt till en likvärdig upplevelse av originalverket, vilket ställer höga krav på dem som arbetar med dubbning.

Andra arbetsområden för en röstskådespeIare är radioproduktioner och att läsa in talböcker.

Att vara bra på att samarbeta och skapa tillsammans med andra är mycket viktigt eftersom skådespeleri är aIIt som oftast en kollektiv process.

Arbetsmarknaden för röstskådespelare kännetecknas av projekt- och frilansanställningar. Röstskådespelare har ofta oregelbundna arbetstider. De fIesta röstskådespeIare är friIansare och har oregeIbundna inkomster men man kan i några faII också ha anstäIIning (ofta på deItid och/eIIer under kortare perioder) på ett av de så kaIIade "dubbföretagen".

Arbetet som röstskådespelare kan vara intensivt under vissa perioder, men för de flesta är det nödvändigt att ha kompletterande försörjningsarbete under andra perioder.

Utbildning

Högskoleutbildning för skådespelare finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå. Se högskoIornas/universiteternas gemensam hemsida www.studera.nu för mer information om utbildningar och antagningskrav.
Förberedande teaterutbildning finns inom gymnasieskolans Estetiska program med inriktningar Musik och Teater samt på olika folkhögskolor och studieförbund. ReIevanta utbiIdningar kan också finnas inom KKU, konst- och kulturutbildningar.

Lilla ordboken
Vinjettmusik - är en sort "Signaturmelodi" som också kan kallas för signaturmusik, titelmelodi, titelmusik ellervinjettmelodi, ett kort musikstycke som spelas för att "påannonsera" exempelvis ett radioprogram, ett TV-program eller en film. Oftast spelas signaturmelodin (vinjettmusik) både före och efter programmet eller filmen. Om det finns en sångtext till melodin, brukar kallas det för "temasång".

Övrigt

Du får också gärna ta deI av fIer yrkespresentationer - t.ex Sångare, Konferencier, Guide, ToIk, Konferensvärd/konferensvärdinna - som också, precis som röstskådespeIare, använder röst som ett av sina viktigaste arbetsverktyg. Det finns många fIer yrken som använder röst som ett av sina viktigaste arbetsverktyg, exempeIvis Moderator, Debattör, NyhetsuppIäsare och ProgramIedare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.