På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Föreläsare
Spela filmen

Föreläsare

Föreläsare (eller föredragshållare som det också kallas) är en person som anlitas för att berätta om någonting, som hen vet mycket om. Föreläsare är alltså expert eller kunnig inom ett ämne som hen bertättar om inför publik (oftast på en scen). Föreläsaren framför fakta, åsiter och erfarenheter inom ett visst område som hen känner väl till. Ibland kallas föreläsare för inspiratörer, talare eller liknande och det finns många ämnen som kan förekomma som en föreläsning. Även på t ex. ett universitet kallas det att gå på en föreläsning när man lyssnar på läraren som beskriver ett ämne.

Föreläsare är inspiratörer*, experter och utbildare. Föredrag bör vara en bra mix av underhållmning och information för att fånga publikens intresse. Stå-upp komikers föreställning är underhållande men behöver inte ha ett utbildande syfte, till skillnad från ett föredrag, som även har ett syfte att informera/utbilda och/eller motivera/uppmuntra åhörarna.

För att trivas som föreläsare bör du vara bekväm med att tala inför publik (även inför mycket stora grupper). Annat att tänka på är att föreläsare ofta reser mycket och bor utanför hemmet. Inkomsten är kanske inte jämnt fördeIad över året, till skillnad från traditionell månadslön.

Hur blir man riktigt bra som föreläsare och flitigt anlitad?

De bästa föreläsarna är inte bra på att prata. De bästa föreläsarna är skickliga på att skapa lyssnande. Vad är det då som bygger lyssnande? Berättelser. När vi hör en berättelse ser vi ett händelseförlopp framför oss, vi upplever människor som du och jag göra saker och vi berörs känslomässigt av det som händer personerna i berättelsen.

Föreläsaren Tomas Eriksson gick från att vara ingenjör, till att bli utbildare, till att inspirationsföreläsa på heltid.
Tomas föreläser om arbetsglädje, feedback och chefsglädje. Tomas Eriksson har föreläst i mer är 15 år och här kan du läsa ett reportage om Tomas Eriksson.

Utbildning

Du kan ha vilken utbildning och tidigare erfarenhet (inklusive arbetslivserfarenhet) som helst - allt beroende på vad du vill föreläsa om och i vilken form. Ofta är det äventyrare, forskare och f d professionella elitidrottare som satsar på att bIi professionella föreläsare. De flesta föreläsare är egna företagare

Vad kan du föreläsa om?
Listan på vad du kan föreläsa om skulle bli oändligt lång, men nedan ges några exempel. Du kan t ex. föreläsa om trender, teknologi och digital transformation; om de effekter som den snabba tekniska utvecklingen har på människor och på samhället; om de utmaningar som mänskligheten står inför; om orättvisor i resursfördelningen mellan olika människor och mellan länder; om historiska händelser och om hur man kan lära sig nya saker på det snabbaste och effektivaste sättet.

Om du funderar på att i framtiden bli föreläsare, läs gärna en gymnasial kurs i retorik, som inom individuellt val får läsas på alla gymnasiala program. En gymnasial kurs retorik kan också erbjudas inom Komvux (vuxenutbildningen). Motsvarande kurser kan också finnas på folkhögskolor och hos privata utbiIdningsanordnare.

Du som är intresserad av yrket Föreläsare, kanske också vill kika på följande yrken:
Konferensvärd/värdinna
Artist
Eventkoordinator
ReseIedare
Informatör
Kommunikatör
Presskommunikatör
Pressansvarig
PoIitiker.

*Som föreläsare kan du specialisera dig på olika sätt, t.ex hålla inspirerande föredrag (motivational speakers) eller mer informativa/kunskapsintensiva föreläsningar (educational speakers). Givetvis är det ofta så att en föreläsning vinner på att innehålla både inspirerande och informativa moment.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.