Retoriker

Retoriker

Som retoriker / retorikkonsult arbetar du med att träna personer att få fram ett tydligt budskap vid till exempel föreläsningar eller intervjuer. Retorikern tränar sina kunder att formulera sig tydligt och att använda kroppsspråket på ett medvetet sätt. Du kan även som retoriker arbeta med föreläsningar, medieträningar och stödja dina kunder vid eventuella förtroendekriser.

I yrket som retoriker övar du talare att hålla presentationer utan bildspel och diagram genom noga förberedelser. Till stor del handlar det om att flytta fokus från nerverna till att få fram ett budskap.

Utbildning

För att kunna arbeta inom detta område behöver du en gedigen teoretisk grund och praktisk erfarenhet av retorik. Relevant utbildningsbakgrund är utbildningar till lärare, samhällsvetare eller inom personal- och ledarskap. De flesta inom branschen har studerat retorik eller kommunikation på akademisk nivå. 

En utbildning, som är direkt anpassad för en karriär som retoriker, 180hp, är Retorikkonsultprogrammet, med inriktning mot rådgivning och utbildning. 

Bra grundutbildning finns på flera av gymnasiets program, bl a Samhällsvetenskapsprogrammet eller Humanistiska programmet.

Passande grundutbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

De flesta retorikkonsulterna är egna företagare, men ofta knutna till en talarförmedling. 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.