På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Retoriker

Retoriker

Som retoriker / retorikkonsult arbetar du med att träna personer att få fram ett tydligt budskap vid till exempel föreläsningar eller intervjuer. Retorikern tränar sina kunder att formulera sig tydligt och att använda kroppsspråket på ett medvetet sätt. Du kan även som retoriker arbeta med föreläsningar, medieträningar och stödja dina kunder vid eventuella förtroendekriser.

I yrket som retoriker övar du talare att hålla presentationer utan bildspel och diagram genom noga förberedelser. Till stor del handlar det om att flytta fokus från nerverna till att få fram ett budskap. De flesta retorikkonsulterna är egna företagare, men ofta knutna till en talarförmedling. 

Utbildning

För att kunna arbeta inom detta område behöver du en gedigen teoretisk grund och praktisk erfarenhet av retorik. Relevant utbildningsbakgrund är utbildningar till lärare, samhällsvetare eller inom personal- och ledarskap. De flesta inom branschen har studerat retorik eller kommunikation på akademisk nivå. 

Södertörns högskola har en utbildning som är direkt anpassad för en karriär som retoriker, 180 p Retorikkonsultprogrammet med inriktning mot rådgivning och utbildning. 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.