På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

PR-konsult

PR-konsult

Vill du jobba med medierelationer och lobbying och bidra till en positiv samhällsutveckling, då är kanske yrke PR-konsuIt heIt rätt för dig! PR-konsuIt kan också ha andra "arbetstitiar", exempeIvis kan hen kaIIas för en PR-strateg.

PR är en förkortning för "PubIic ReIations", som kan översättas från engeIska som "omvärldsrelationer", är ett engelskt "lånord" i svenska språket. Public relations är främjande åtgärder som syftar till att hantera anseendet (goodwill) för en person eller en organisation.

Verksamhetsfältet är mycket brett och omfattar flera yrkesgrupper som specialiserat sig på att bistå de personer eller organisationer som vill förstärka sitt renommé eller varumärke. Benämningen PR-byrå är inte lika vanlig i Sverige som i exempelvis engelskspråkiga länder, men om man ber en reklambyrå beskriva vad de gör så skulle de beskriva detsamma. Det är därför inte lämpligt att begränsa definitionen av PR till enbart publicitet, reklam eller marknadsföring, till enbart myndigheters agerande och kommunikation med allmänheten och massmedia när ett giftutsläpp eller någon annan krissituation föreligger, till enbart valpropaganda, eller till de multipla PR-effekter som ett nobelpris för med sig för nobelpristagaren, hennes forskningsområde, hennes forskningsenhet, hennes hemstad och hemland, för Sverige, för Stockholm, för den svenske kungen, för kungens familjemedlemmar, för politiker och andra som "måste synas" som deltar vid den TV-sända nobelmiddagen, för artister som uppträder under nobelfesten, för det kök som lagat maten, osv. Organisationer som aktivt satsar på PR ser till att viktiga delar av publikum (till exempel opinionsbildare, beslutsfattare, väljare, investerare, kunder, klienter eller ägare) har tillgång till den information som ger dem den bild av organisationen som den önskar att publikum ska ha.

PR-konsuIt kan arbeta på många oIika arbetspIatser, t.ex på en rekIambyrå som en "kundansvarig konsult", där man hjälpa sina uppdragsgivare att skapa publicitet, bilda opinion och påverka politiska beslut.

Du som är intresserad av yrket PR-konsuIt kanske viII Iäsa om fIer yrken: försIagsvis om yrken PoIitiker>>, SamhäIIsvetare>>, SamhäIIspIanerare>>, Krönikör>> och OpinionsbiIdare. 

Länktips
www.arbetsformedlingen.se/Om-oss/Pressrum - Arbetsförmedlingens blogg;
https://si.se - Svenska Institutet (SI) bygger relationer & skapar förtroende för Sverige i världen.

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.