På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

PR-agent

PR-agent

PR är en förkortning som står för "PubIic ReIations", som kan översättas från engeIska som "omvärldsrelationer".

Det finns ett antal olika "PR-yrken" och ett av dem är PR-agent som är en sort personlig marknadsförare, som kan marknadsföra allt från produkter, event, åsikter - till enskilda personer /som t.ex artister, influenser och andra "kändisar"/.

PR-agent är nästan alltid en egenföretagare/konsult, dock kan hen bli anställd av ett företag eller en organisation eller av en enskild person, men detta är ovanligt. Det som är däremot vanligt är att man utför tjänster som PR-agent i egenskap av en "fristående konsult" där man får betalt per timme eller "per uppdrag".

Man kan anlita en pr-agent, som också kan kallas för en publicist, inför olika speciella event t.ex som "tidnings-fotograferingar" och filmpremiär eller använda pr-agent på en permanent basis - för att kontinuerligt få tips och stöd i utformandet av sin image, som man visar utåt - mot publiken.

Utbildning

PR-agenter kan ha mycket varierande utbildningsbakgrunder.
Lämpliga utbildningar finns inom olika skolformer, bland annat hos privata utbildningsanordnare, inom KKU och kan även finnas inom Yrkeshögskolan.
På gymnasiet rekommenderas i första hand Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning>> men även på andra program kan det finnas bra grundutbildningar som är mycket passande för en blivande pr-agent: t.ex inriktning Textil design, Florist eller Frisör alternativt profil Stylist på inriktningen Övriga hantverk på Hantverksprogrammet.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.