PR-agent

PR-agent

PR är en förkortning som står för "Public Relations", som kan översättas från engelska som "omvärldsrelationer".

Det finns ett antal olika "PR-yrken" och ett av dem är PR-agent, som är en personlig marknadsförare, som kan marknadsföra allt från produkter, event och åsikter till enskilda personer - som t ex artister och influenser.

Man kan anlita en pr-agent, som också kan kallas för en publicist, inför olika speciella event t ex som vid tidnings-fotograferingar och filmpremiär eller använda pr-agent på en permanent basis - för att kontinuerligt få tips och stöd i utformandet av sin image, som man visar utåt - mot publiken.

Utbildning

PR-agenter kan ha mycket varierande utbildningsbakgrunder. Lämpliga utbildningar finns inom olika skolformer, bland annat hos privata utbildningsanordnare, inom KKU och kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

På gymnasiet rekommenderas Estetiska programmet, inriktning Bild och formgivning, men även på andra program kan det finnas bra grundutbildningar som är mycket passande för en blivande pr-agent, t ex Humanistiska programmet.

Arbetsplats

PR-agent är nästan alltid en egenföretagare / konsult, dock kan man bli anställd av ett företag, en organisation eller av en enskild person, men detta är ovanligt. Det som är däremot vanligt är att man utför tjänster som PR-agent i egenskap av en "fristående konsult" där man får betalt per timme eller "per uppdrag".

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  268 Lediga jobb som pr-agent

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.