Kryssningsvärd
Spela filmen

Kryssningsvärd

Kryssningsvärd behöver ha många talanger, bl a att ge trevligt bemötande åt kryssningspassagerare, att se till att de trivs och underhålla dem. 

Det är en stor fördel om man har tidigare arbetat som konferencier, programvärd, Quizz master, karaoke-värd eller har någon form av scenvana, behärskar mikrofontekniker och vill och kan uppträda antingen som stå-upp-komiker eller med sång.

Den vanligaste förekommande anställningsformen är "visstidsanställning under högsäsong" och lönen kan vara relativt låg, men under sin anställningstid får man ofta fri kost och logi på fartyget man arbetar på.

Jobbet ombord innebär att man parallellt med sin ordinarie tjänst har också en uppgift i fartygets säkerhetsorganisation, vilket kräver att man är vid god fysisk och psykisk hälsa.

Inför en eventuell anställning genomförs därför allt som oftast en säkerhetsutbildning samt en läkarundersökning.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan få anställning med i princip vilken utbildning som helst, men gymnasiekompetens kan ställas som ett krav.

Vissa andra krav kan också ställas. Ett vanligt krav är att man har fyllt 23 år och att man har viss arbetslivserfarenhet från något servicerelaterat yrke.

Att behärska svenska och engelska väl i tal och skrift är oftast ett krav och andra språkkunskaper är mycket meriterande.

Personliga egenskaper

För att trivas i yrkesrollen som kryssningsvärd måste man vara lockad av utmaningen att leverera en minnesvärd upplevelse till passagerare och gäster. Det är fördelaktigt att ha en naturlig förmåga att hantera olika människor och trivas med att prata inför en stor grupp.

Som kryssningsvärd behöver du vara ansvarsfull, stresstålig och ordningsam. 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  8 Lediga jobb som kryssningsvärd

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.