På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kryssningsvärd
Spela filmen

Kryssningsvärd

Kryssningsvärd behöver ha många talanger för att uppnå följande: att ge trevligt bemötande åt kryssningspassagerare, att se till att de trivs och underhålla dem. 

Det är en stor fördel om man har tidigare arbetat som konferencier, programvärd, Quizz master, karaoke-host och/eller har någon form av scenvana, behärskar mikrofontekniker och vill och kan uppträda antingen som stå-upp komiker eller som sångare/musiker.

Anställningsvillkor: den vanligaste förekommande anställningsformen är "visstidsanställning under högsäsong" och lönen kan vara relativt lågt men under sin anställningstid får man ofta fri kost och logi på fartyget man arbetar på.

Jobbet ombord innebär att man parallellt med sin ordinarie tjänst har också en uppgift i fartygets säkerhetsorganisation, vilket kräver att man är vid god fysisk och psykisk hälsa. Inför en eventuell anställning genomförs därför allt som oftast en säkerhetsutbildning och en läkarundersökning.

För att trivas i yrkesrollen som kryssningsvärd måste man vara lockad av utmaningen att leverera en minnesvärd upplevelse till passagegare/gäster. Det är fördelaktigt att ha en naturlig förmåga att hantera olika människor och trivas med att prata inför en stor grupp. Som kryssningsvärd behöver du vara ansvarsfull, stresstålig och ordningsam

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Man kan få anställning med i princip vilken utbildning som helst, men "allmän gymnasiekompetens" kan uppger som ett krav, dock kan arbetsgivaren frångå det kravet och anställa en person som formellt sett saknar gymnasiekompetens.

För att kunna få anställning som kryssningsvärd krävs det ofta att man har gymnasiekompetens, att man har god fysisk och psykisk hälsa, att man har tidigare erfarenhet av att jobba inom hotell- eller resebranschen, t.ex som hotellreceptionist, resevärd/reseledare, guide, tolk, parkvärd och/eller från scen- eller musikbranschen. Att kunna sjunga och/eller spela musikinstrument är mycket meriterande.

Vissa krav som inte har med utbildning att göra kan också ställas, t.ex på att man har uppnått en viss ålder (ett vanligt krav är att man har fyllt 23 år) och att man har viss längd på tidigare arbetslivserfarenhet (t.ex två års sammanhängande arbetslivserfarenhet från något servicerelaterat yrke). Att behärska svenska och engelska väl i tal och skrift är oftast ett krav och andra språkkunskaper är mycket meriterande.

Länktips
www.europaeischer-referenzrahmen.de/deutsch-sprachzertifikate - info (på tyska) om ett Gemensamt Europeiskt Språkpass
skolverket.se/skolformer/vuxenutbildning/kommunal-vuxenutbildning/gymnasial-niva/nationella-yrkespaket-som-matchar-arbetsmarknaden
http://psykologisk.se/kroppssprak
www.transportstyrelsen.se - info om Läkarintyg för Sjöfolk
www.framtid.se/bloggar - förklaring på vad "gymnasiekompetens" är för ngt.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.