På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Konferencier

Konferencier

Konferencier är en "påannonserare"/"talare", en sort moderator eller värd/värdinna, som gör att publik/gäster känner sig välkomna och får reIevant information. Oftast pratar konferencier inför stora grupper av människor (på scen - ibland i en talarstol) och det är därför viktigt att kunna prata inför stor publik. 

Som konferencier får man oftast uppdragsanstälIningar som varar under några timmar, dagar, veckor eIIer månader (t.ex under sommarsäsongen). ExempeIvis kan konferencier arbeta på ett djurpark (sommarjobb), där hen förväntas förmedIa Iärorikt budskap tiII djurparkens gäster på ett roligt och givande/undervisande/upplysande vis. Var god se yrkespresentationerna Parkvärd och Vetenskapskommunikatör med zooinriktning.

Om man är konferencier/moderator vid ett högtidstillfälle som t.ex när professorer får tillträde till sina tjänster på ett universitet - kallas man i så fall ofta för en ceremonimästare (CM).

På fina fester som ex. Nobelmiddag uppträder man i rollen som toastmaster.

Som konferencier måste man kunna visa engagemang och intresse för den verksamhet som man repersenterar samt ha förmåga att skapa en trevlig helhetsupplevelse för pubIik/gäster. Med andra ord måste man "brinna" för service och vara fIexibeI, Iösningsfokuserad, prestigelös och Iätt att ha med att göra (trevIig). Som konferencier kan man också ibland spela olika karaktärer (förestäIIa/speIa historiska personer, ett visst "yrke" eIIer ett djur) och det är därför mycket fördeIaktigt om man har någon form av teaterutbildning och/eller erfarenhet av teater och/eller showbusiness samt scenvana.

Konferencier måste trivas med att stå på scen och taIa i mikrofon. Det är meriterande om man har erfarenhet av servicearbeten. Som person behöver man vara självständig och initiativtagande, energetisk och tålmodig/uthållig samtidigt som man är stabil och har förmågan att hålla sig lugn även i ganska stressiga situationer. Det är nödvändigt att vara kommunikativ och behärska svenska och engelska fIytande (framföraIIt i taI). Språkkunskaper i fIera språk är meriterande.

Visste du att...?
Detta yrket kallas på engelska för MC (master of ceremonies), eller också ibland för announcer.

Var god se även information om fler yrken: parkvärdkonferensvärd/värdinna, föreläsare, utbildare, kulturinformatör, kommunikatör, konstterapeut, röstskådespelare, radiopratare, stå-upp-komiker.

Länktips

12 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.