Biografyrken

Biografyrken

För att ge biografbesökare en trevlig bioupplevelse är det flera olika yrkeskategorier som samarbetar, till exempel biografmedarbetare, biografvärd, skiftledare, HR-assistent och biografchef.

Som biografmedarbetare möter du förväntansfulla kunder varje dag och din utmaning blir att överträffa deras förväntningar och ge dem en biografupplevelse att minnas!

Som biografmedarbetare hälsar du publiken välkommen i salongerna, genomför biljettkontroll och ansvarar för att det är rent och snyggt på biografen, samt ser till att det är rätt skyltat. Du säljer även biljetter, snacks och biogodis, övervakar filmvisningarna och hanterar kassan. 

Utbildning

För att lyckas i yrkesrollen som biografmedarbetare, bör du behärska svenska språket i tal och skrift samt ha grundläggande kunskaper i matematik och engelska. Erfarenhet av tidigare servicearbete är meriterande, men inget krav. Kunskaper i ytterligare språk förutom svenska och engelska är mycket meriterande.

Vill du bli skiftledare eller biografchef bör du ha någon form av eftergymnasial utbildning alternativt lång erfarenhet av liknande arbetsuppgifter. Vill du söka jobb som HR-assistent på en biograf bör du ha utbildning eller erfarenhet inom personalhantering, helst högskoleutbildning med beteendevetenskaplig inriktning.

Biografmedarbetare kan bli upplärd på arbetsplatsen av en mer erfaren kollega.

Personliga egenskaper

Det är viktigt att biografmedarbetaren är serviceinriktad och mån om att alla kunder, stora som små, får ett lyckat biobesök. Ofta är tempot på biografen högt och arbetet kräver att du är stresstålig, lösningsfokuserad och noggrann.

Arbetsplats

För att bli biografmedarbetare ska du ha fyllt 18 år och det är vanligt att börja som timanställd, sommarjobbare eller praktikant. Det är ofta obekväma arbetstider som kvällstid och helger.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.