På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Butiksbiträde Spela filmen

Butiksbiträde

Att arbeta som butiksbiträde innebär att man har en säljande roll.

Som säljare i butik eller varuhus kan man sälja allt mellan himmel och jord, från nyupptagen potatis till avancerad elektronik. Det är viktigt att vara lyhörd och kunna svara på kundernas frågor om olika varor samt att kunna ge kunden råd om skötsel.

Kunskap om varorna är viktig. I vissa butiker sköter butiksbiträdet enklare expediering men i andra butiker krävs omfattande specialkunskaper, t.ex järn-, dator- och guldsmedsaffärer.

Förutom försäljning ingår ofta kassatjänstgöring och redovisning av dagens kassa. Som butiksbiträde deltar också ofta i beställning, uppackning, prismärkning och påfyllning av varor. Det gäller att alltid bemöta kunderna väl, plocka, städa, prismärka och se till att varor exponeras på ett attraktivt sätt.

I kassan registrerars kundernas köp och betalning. Varorna är oftast märkta med streckkoder som läses av i den datoriserade kassan. En del butiker har postservice, där måste man kunna ta emot och lämna ut brev och paket samt sälja frimärken.

Som säljare är man ofta en del av ett arbetslag, där alla tillsammans har ett ansvar för arbetsuppgifterna. En person är ofta ansvarig för en varugrupp och ser till att allt som gäller till exempel grönsaker, mejerivaror, sportartiklar eller damkläder är i ordning.

I mindre butiker där det inte finns anställda dekoratörer sköter säljaren också skyltning och dekorationer i butiken.

Som alla säljjobb är arbetet fyllt av många kundkontakter. Det är viktigt att fokusera på kunden och ge god service då man är en viktig del av butikens varumärke, alltså hur positivt eller negativt kunden uppfattar butiken. Andra viktiga egenskaper är ansvarskänsla och ordningssinne.

Arbetet kan vara påfrestande för ben och rygg. Kassaarbete kan medföra belastning på armar, axlar och nacke. Därför förekommer arbetsrotation i vissa butiker. Det innebär att man växlar mellan olika arbetsuppgifter.

Du bör vara inställd på att jobba helger och kvällar enligt schemalagda arbetstider. Arbetstempot varierar beroende på kundflödet. Trender och årstider ger olika kundflöden. Även vädertyper som regn och sol samt storhelger påverkar kundflödet.

Utbildning

Genomförd gymnasieutbildning är oftast ett krav. Inom gymnasieskolan finns Handels- och administrationsprogrammet, inriktning Handel och service.

Visste du att...?

... den mest populära färgen på strumpor, som svenskarna köper, är svart (den står för ca hälften av antal sålda strumpor); För övrigt, så köper svenskarna 13 kg textilier per preson/år (uppgift från december 2018).

Länktips

15 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.