Demonstratör
Spela filmen

Demonstratör

En demonstratör visar olika varor för att få kunderna intresserade av att köpa varan.

Uppgiften är att få kunderna intresserade av att köpa en viss vara, vilket sker genom att demonstrera produkten i butiken eller köpcentret. Du kan till exempel visa hur en ny dammtrasa fungerar eller erbjuda kunderna provsmakning av en ny sorts salami eller ost.

Demonstratörer ansvarar ofta för att packa upp varorna själva och ställa i ordning platsen för demonstrationen. Ibland ingår tunga lyft i arbetet. Andra uppgifter kan vara att delta i kampanjer och ordna säljaktiviteter.

Utbildning

För att bli demonstratör krävs ingen formell utbildning utan du lärs upp på arbetsplatsen. Ofta rekryteras personer som har någon form av butiksvana. Ibland söks också personer med tidigare säljerfarenhet.

Grundläggande gymnasieutbildning inom handelsområdet finns på Försäljnings- och serviceprogrammet (FS).

Reklam- och dekorationsutbildning för handeln finns på ett antal fristående skolor och kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

B-körkort.

Personliga egenskaper

Arbetet kräver att du är bra på att tala inför grupper, har lätt för att ta kontakt med människor och kan inge förtroende.

Arbetsplats

Demonstratörer eller demonstratriser arbetar i butiker, köpcentrum, varuhus eller på mässor. Som demonstratör är du anställd av en butikskedja, en varutillverkare, leverantör eller ett företag som är specialiserat på marknadsföring och att ordna demonstrationer och säljaktiviteter.

B-Körkort kan krävas för att kunna få anställning som demonstratör, detta pga att du ska kunna förflytta sig mellan olika butiker och även frakta demonstrationsvarorna mellan olika platser. Du behöver trivas med obeväma arbetstider som kvällar och helger. Det kan vara svårt att få en heltidstjänst, ofta är detta ett arbete du har på deltid eller på timme.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  84 Lediga jobb som demonstratör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.