På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Demonstratör Spela filmen

Demonstratör

En demonstratör visar olika varor för att få kunderna intresserade av att köpa varan. Arbetet kräver att man är bra på att tala inför grupper, har lätt för att ta kontakt med människor och kan inge förtroende.

Demonstratörer eller demonstratriser arbetar i butiker, köpcentrum, varuhus eller på mässor. Vanligtvis åker de runt mellan olika ställen och visar varor. De kan vara anställda av en butikskedja, en varutillverkare, leverantör eller ett företag som är specialiserat på marknadsföring och att ordna demonstrationer och säljaktiviteter.

Uppgiften är att få kunderna intresserade av att köpa en viss vara, vilket vanligen sker genom att demonstrera produkten i butiken eller köpcentret. De kan till exempel visa hur en ny dammtrasa fungerar eller erbjuda kunderna provsmakning av en ny sort ost.

Demonstratörer är ofta strategiskt placerade mitt i butiken för att så många besökare som möjligt ska gå förbi och kan ta del av informationen och testa produkten.

Arbetet kräver att man kan det mesta om den vara man ska sälja och är beredd att svara på alla tänkbara frågor om produkten. Demonstratörer måste ofta packa upp varorna själva och ställa i ordning platsen för demonstrationen. Ibland ingår tunga lyft i arbetet. Andra uppgifter kan vara att delta i kampanjer och ordna säljaktiviteter.

Att tänka på

B-Körkort kan krävas för att kunna få anställning, detta pga att man ska kunna förflytta sig mellan olika butiker och även frakta demonstrationsvarorna mellan olika arbetsplatser.

Tunga lyft kan förekomma. Man kan också behöva stå under många timmar i följd. God fysik är därför ett krav i det här yrket. Man måste vara beredd att jobba på sk obekväma arbetstider som kvällar och helger.

Det kan vara svårt att få en heltidstjänst, ofta arbetar man deltid eller på timme.

På grund av anställningsförhållanden så passar detta arbete för den studerande eller för den som vill jobba extra och träffa folk.

Utbildning

För att bli demonstratör krävs ingen formell utbildning, man lärs upp på arbetsplatsen. Ofta rekryteras personer som har någon form av butiksvana. Ibland söks också personer med tidigare säljerfarenhet.

Grundläggande gymnasieutbildning inom handelsområdet finns på Handels- och administrationsprogrammet. Reklam- och dekorationsutbildning för handeln finns på ett antal fristående skolor och även inom Yrkeshögskolan. Utbildningstillfällen startar vid behov.

Framtidsutsikter

Många företag har under senare år satsat på marknadsföring och säljaktiviteter, så kallad event marketing, vilket lett till fler arbetstillfällen för demonstratörer och butikskonsulenter. Goda fackkunskaper ökar möjligheterna att få jobb. Arbetsmöjligheterna varierar dock över landet och även mellan branscher.

Visste du att...?

... Handeln står för 11% av jobben, tillväxten och välfärdens finansiering i Sverige.
Källa: www.svenskhandel.se

Länktips

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.