På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Dekoratör

Dekoratör

Dekoratörer bygger upp miljöer och visar upp produkter och varor på ett säljande och tilltalande sätt till exempel i skyltfönster. Dekoratör kan även kallas för Visual merchandiser.

Dekoratören som arbetar som butiksinredare/butikskommunikatör ansvarar vanligtvis för skyltning i affärsfönster. Med hjälp av färg, belysning och andra dekorationer skapar hen ett intressant, spännande eller roligt skyltfönster.

Dekoratörer som arbetar i klädaffärer stryker kläderna som ska vara i skylten, väljer ut skyltdockor som kläs på och nålar fast kläderna så de sitter bra. De textar också prislapparna som ska finnas i skyltfönstret.

För att omskyltningen ska gå fort krävs att man är väl förberedd. Dekoratören har en bild av hur skyltfönstret ska se ut och vilka dekorationer och skyltar som behövs.  

Att texta, teckna och måla skyltar hör också till dekoratörens arbetsuppgifter. Även att köpa in dekorationsmaterial kan ibland också ingå i dekoratörens arbetsuppgifter.

Som dekoratör kan man antingen vara egenföretagare, anställd av någon butikskedja eller arbeta på något enskilt varuhus.

I egenskap av egenföretagare har dekoratörer ofta kontrakt med flera affärer/butiker och skyltar med jämna mellanrum om (förnyar) deras skyltfönster.

Arbetet förutsätter känsla för trender, färg och form. Intresse för försäljning och varuexponering är en fördel.

Länktips

  • facebook.com - SAAVA - Swedish Animation & Visual Arts Public Group på Facebook
  • nordicmuseum.org - an internationally recognized museum & cultural center in Seattle, USA, where people of all backgrounds are welcomed to be inspired by the values, traditions, art & spirit of the Nordic peoples
  • bolla.se - Kulturrådets projektbank (lärande exempel inom barn- & ungdomskultur från hela Sverige)
  • hasselbladfoundation.org - om Hasselbladpriset, ett internationellt pris i fotografi som anses världens mest prestigefyllda.

11 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.