Dekoratör

Dekoratör

Dekoratörer bygger upp miljöer och visar upp produkter och varor på ett säljande och tilltalande sätt till exempel i skyltfönster. Dekoratör kan även kallas för Visual merchandiser.

Dekoratören som arbetar som butiksinredare/butikskommunikatör ansvarar vanligtvis för skyltning i affärsfönster. Med hjälp av färg, belysning och andra dekorationer skapar man ett intressant, spännande eller roligt skyltfönster.

Dekoratörer som arbetar i klädaffärer stryker kläderna som ska vara i skylten, väljer ut skyltdockor som kläs på och nålar fast kläderna så de sitter bra. De textar också prislapparna som ska finnas i skyltfönstret.

För att omskyltningen ska gå fort krävs att man är väl förberedd. Dekoratören har en bild av hur skyltfönstret ska se ut och vilka dekorationer och skyltar som behövs.  

Att texta, teckna och måla skyltar samt att köpa in dekorationsmaterial hör också till dekoratörens arbetsuppgifter.

Utbildning

Lägst gymnasial utbildning, helst med inriktning mot design, hantverk eller bild och formgivning. Utbildning på eftergymnasial, från tex yrkeshögskola, är meriterande.

Personliga egenskaper

Arbetet förutsätter känsla för trender, färg och form. Intresse för försäljning och varuexponering är en fördel.

Arbetsplats

Som dekoratör kan man antingen vara egenföretagare, anställd av någon butikskedja eller arbeta på något enskilt varuhus.

I egenskap av egenföretagare har dekoratörer ofta kontrakt med flera affärer/butiker och skyltar med jämna mellanrum om deras skyltfönster.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.