Skyltmakare

Skyltmakare

Skyltmakare arbetar med tillverkning av skyltar. Materialområdet spänner över trä, plast, metall och glas. Marknaden är relativt liten och du kombinerar ofta arbete som skyltmakare med andra arbetsuppgifter, t ex så kan du samtidigt också vara grafiker eller grafisk producent, som kan skapa layouter och original.

På vissa arbetsplatser arbetar skyltmakare helt självständigt eller i en mindre grupp med olika mindre jobb samt i projekt, vilket även innefattar kundkontakt och på andra arbetsplatser ingår du i större arbetsgrupper. Arbetsuppgifterna är dock till stor del praktiska, oavsett vilken arbetsplats du arbetar på och innefattar framställning av dekoren och färdigställning av produkterna manuellt.

Utbildning

Yrkesområdet angränsar reklammarknaden och har i dagsläget ingen sammanhållen utbildning.

Bra gymnasial grundutbildning finns på bl a Hantverksprogrammet eller Estetiska programmet.

Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen.

Personliga egenskaper

För att trivas med jobbet som skyltmakare behöver du vara kreativ, noggrann och lyhörd för kundens önskemål. Det är bra om du kan arbeta självständigt och föra projekt framåt. Att kunna samarbeta i grupp är en självklarhet, då det är svårt att endast hitta uppdrag där man arbetar helt självständigt.

I reklambranschen där det svänger snabbt är det viktigt att man är flexibel och klarar att hålla fler uppdrag igång samtidigt och att man snabbt kan flexa mellan olika uppdrag.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  2 Lediga jobb som skyltmakare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.