Visual Merchandiser
Spela filmen

Visual Merchandiser

Visual Merchandiser kallas ofta för Dekoratör eller för Butikskommunikatör.

Visual Merchandisers kan arbeta på olika sätt och ibland också kombinera de olika sätten inom samma tjänst. Du arbetar antingen i butik där tjänsten oftast kombineras med ytterligare arbetsuppgifter som butiksförsäljning. Du kan också arbeta mer långsiktigt med att planera butikslayout och utvecklar visuella konceptet för att driva aktuella kampanjer, produkter samt produktlanseringar till butiker och återförsäljare.

Som Visual Merchandiser arbetar du med kund- och försäljningsfokus för att locka kunderna till att köpa mer. Syftet är att förändringar i varupresentationer, skyltfönster och kampanjuppföljningar ska märkas genom att butikens försäljningssiffror går upp.

Om du arbetar som Visual Merchandiser i butik, jobbar du med att förstärka och förtydliga koncept, varumärken och sortiment genom att bygga miljöer och exponera varor på ett säljande sätt. Arbetet går ut på att hitta nya försäljningsmöjligheter genom att utveckla hur varorna i butiken presenteras.

Som Visual Merchandiser är du butikens ansikte utåt. Ofta ingår det i jobbet att ansvara för att avdelningar i butik alltid hålls fräscha och välfyllda.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas på högskolor/universitet eller inom Yrkeshögskolan.

B-körkort och tillgång till bil kan ställas bland krav för att få anställning som visual merchandiser.

Du bör också kunna arbeta i Excel, PPT, Sketch Up eller liknande ritprogram samt gärna erfarenhet från detaljhandeln.

Personliga egenskaper

För att trivas i yrkesrollen är det viktigt att du har ett trevligt sätt och är bra på att bemöta människor, men samtidigt trivs med att arbeta självständigt. Andra egenskaper som passar med ett jobb som visual merchandiser är att du är effektiv och noggrann, engagerad och drivs av att alltid åstadkomma ett bra resultat.

Visste du att...?

... Handeln står för 11% av jobben, tillväxten och välfärdens finansiering i Sverige.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.