På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Visual Merchandiser Spela filmen

Visual Merchandiser

Visual Merchandiser kallas ofta för Dekoratör eller för Butikskommunikatör men kan också ha andra arbetstitlar, ex. in-store concept developer.

Visual Merchandisers kan arbeta på olika sätt och ibland också kombinera de olika sätten inom samma tjänst. Du arbetar antingen i butik där tjänsten oftast kombineras med ytterligare arbetsuppgifter såsom butikförsäljning. Du kan också arbeta mer långsiktigt med att planera butikslayout och utvecklar visuella konceptet för att driva aktuella kampanjer, produkter samt produktlanseringar till butiker och återförsäljare.

Som Visual Merchandiser arbetar du med kund- och försäljningsfokus för att locka kunderna till att köpa mer. Syftet är att förändringar i varupresentationer, skyltfönster och kampanjuppföljningar ska märkas genom att butikens försäljningssiffror går upp.

Om du arbetar som Visual Merchandiser i butik, dvs butikskommunikatör, jobbar du med att förstärka och förtydliga koncept, varumärken och sortiment genom att bygga miljöer och exponera varor på ett säljande sätt. Arbetet går ut på att hitta nya försäljningsmöjligheter genom att utveckla hur varorna i butiken presenteras. Som Visual Merchandiser är du butikens ansikte utåt. Ofta ingår det i jobbet att ansvara för att avdelningar i butik alltid hålls fräscha och välfyllda.

För att trivas i yrkesrollen är det viktigt att du har ett trevligt sätt och är bra på att bemöta människor, men samtidigt trivs med att arbeta självständigt. Andra egenskaper som passar med ett jobb som visual merchandiser är att du är effektiv och noggrann, engagerad och drivs av att alltid åstadkomma ett bra resultat.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas på högskolor/universitet eller inom Yrkeshögskolan. Körkort och tillgång till bil kan ställas bland kraven för att få anställning som visual merchandiser. Du bör också kunna arbeta i Excel, PPT, Sketch Up eller liknande ritprogram samt gärna erfarenhet från detaljhandeln.

Visste du att...?

Handeln står för 11 procent av jobben, tillväxten och välfärdens finansiering i Sverige (uppgift från januari 2018). Källa: www.svenskhandel.se.

Visa mer
Visa mindre

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.