Inredare

Inredare

Har du öga för färg och form och vill ha ett roligt men också utmanande jobb? I så fall kan yrket Inredare vara rätt för dig!

Som inredare arbetar du med inredning i såväl arbetsplatsmiljöer som inom homestyling och ibland även med inredning av utomhusmiljöer. Du har teoretiska kunskaper och praktisk erfarenhet inom bland annat färgsättning, ljussättning och möblering.

I ditt arbete använder du dig ofta av olika dataprogram, kollage, moodboards, färgkartor samt måttverktyg.

Som inredare behöver du använda dig av dina kunskaper i hur man skapar ett organiserat inomhus- eller utomhusmiljö, hur du skapar kreativa och lugnande kontorsmiljöer, kommersiella- eller hemmiljöer.

Det är meriterande om du också har kunskaper inom fotografering, så att du på bästa sätt även kan fotografera inredning.

Inredare är i Sverige inte en skyddad titel och olika arbetsbenämningar kan därför förekomma för att beskriva det här yrket eller liknande yrken, exempelvis kan man kallas för inredningsstylist eller för homestagingkonsult.

Många inredare är entreprenörer (egenföretagare) eller jobbar på konsultbasis.

Utbildning

Passande utbildningar på eftergymnasial nivå kan finnas inom olika studieformer, bland annat som KKU, inom yrkeshögskola och hos privata utbildningsanordnare.

Bra förberedande utbildningar finns på flera av gymnasieskolans nationella program, bland annat på Estetiska programmets inriktning Bild och formgivning, och på Hantverksprogrammet.

Personliga egenskaper

Du behöver ha välutvecklad känsla för färg och form och vara duktig på att känna in kunden, vara lyhörd, flexibel och mycket kundorienterad.

 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  15 Lediga jobb som inredare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.