Växtinredare
Spela filmen

Växtinredare

Växtinredning handlar om att hitta den perfekta eller mest passande balansen av färg, form, krukor och växter och se till att helheten fungerar för respektive kund, som kan vara ett företag eller en privatperson.

Växtinredare kan också kallas för växtinredningsdesignern, växtinredningstekniker eller för växtspecialist. Man kan bland annat specialisera sig på växter i krukor eller vinterträdgårdar alternativt på växtväggar, som är en vertikal plantering av växter.

En växtvägg skräddarsys efter exakta mått, är nätt i konstruktionen och har möjlighet att löpa hela vägen från golv till tak, eller från vägghörn till vägghörn. Eftersom denna typ av vertikal plantering kan täcka en hel vägg, skapas upplevelsen av växtväggen som ett integrerat, arkitektoniskt element av byggnaden - något som är mycket effektfullt.

Växtväggar kräver anpassning samt anslutning till vatten- och avlopp, därför är de vanligast förekommande i samband med nyproduktion eller totalrenovering av en fastighet. Sådana växtväggar är skräddarsys för varje kund och är något dyrare än andra "växtalternativ".

Växtinredning handlar inte endast om estetik. Många gånger handlar det även om luftkvalitet och ljudisolering, exempelvis i öppna kontorslandskap, där många sitter tillsammans i samma lokal och ljudnivåer kan bli störande höga, vilket gör negativ påverkan på kvalitét på utfört arbete och på medarbetarnas hälsa. I så fall kan ljudabsorberande lav- och mosspaneler bli en lösning på problemet.

Att växter renar luften är ingen nyhet, men med hjälp av modern teknik kan man med några få växter uppnå hög luftrenande effekt. Med andra ord är det nu möjligt att skapa ett inomhusklimat som vi annars bara kan njuta av ute i naturen.

I växtinredarens arbetsuppgifter ingår det oftast att både offerera och sälja växtinredning till företag, offentliga miljöer och till privata kunder, sköta leveranser och utföra växtskötsel samt att vara delaktig i plantering av vinterträdgårdar.

Personliga egenskaper

Känsla för färg och form är viktigt samt att man är social då man möter många kunder. Ett stort intresse för växter är a och o.

Visste du att...?

... de två sista veckor i september brukar kallas för "lökplanterings-veckorna", då är det dags att plantera tulpanlökar in i sanden och förvara dem kallt för att de ska rota sig in i sanden lagom tills det blir dags att plantera om dem in i jorden.

Visa mer
Visa mindre

124 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.