På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Växtinredare Spela filmen

Växtinredare

Växtinredning handlar om att hitta den perfekta (eller mest passande) balansen av färg, form, krukor och växter och se till att helheten fungerar för varje kund som kan vara ett företag/organisation eller en privatperson/familj.

Växtinredare kan också kallas för växtinredningsdesignern, växtinredningstekniker eller för växtspecialist. Hen kan bland annat specialisera sig på växter i krukor och/eller vinterträdgårdar alternativt på växtväggar (vertikal plantering av växter). En växtvägg skräddarsys efter exakta mått, är nätt i konstruktionen och har möjlighet att löpa hela vägen från golv till tak, och/eller från vägghörn till vägghörn. Eftersom denna typ av vertikal plantering kan täcka en hel vägg (ut till skarvarna), skapas upplevelsen av växtväggen som ett integrerat, arkitektoniskt element av bygganden - något som är mycket effektfullt. Växtväggar kräver anpassing för bygganden samt anslutning till vatten- och avlopp; därför är de vanligast förkommande i samband med nyproduktion eller totalrenovering av en fastighet. Sådana växtväggar är skräddarsys för varje kund. De är därför dyrare än andra "växtalternativ".

Växtinredning handlar inte endast om estetik. Många gånger handlar det även om luftkvalite och ljudisoleringen; exempelvis i öppna kontorslandskap där många telefonister sitter tillsammans i samma lokal kan ljudnivåer bli för höga, vilket gör negativ påverkan på kvalité på utfört arbete och på medarbetarnas hälsa. I så fall kan ljudabsorberande lav- och mosspaneler bli en lösning på problemet.

Att växter renar luften är ingen nyhet, men med hjälp av modern teknikkan man med hjälp av några få växter uppnå hög luftrenande effekt. Med andra ord är det nu möjligt att skapa ett inomhusklimat som vi annars bara kan njuta av ute i naturen.

I växtinredarens arbetsuppgifter ingår det oftast att både offerera och sälja växtinredning till företag, offentliga miljöer och till privata kunder, sköta leveranser och utföra växtskötsel samt att vara delaktig i plantering av vinterträdgårdar.

Temadag
15 Januari,
Tulpanens dag, som är instiftad av Blomsterfrämjandet.

Länktips

Se gärna även information om "liknande yrken": Växtskötare, VäxtfysiologAgrotekniker och Agronom.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.