På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Trädgårdsdesigner
Spela filmen

Trädgårdsdesigner

Trädgård är ett drömområde för dig som vill arbeta med att skapa kreativa och praktiska lösningar.
Trädgårdsdesigner är ett kreativt yrke som kräver att man har kunskap inom olika områden: om växternas biologi /bland annat var de olika växterna trivs: i solen eller i skuggan och i vilken sort jord man bör planteras/; om hur byggnader och trädgårdsmöbler på bästa sätt "samspelar" med trädgårdsväxter; och bör också kunna anpassa trädgårdens "krav på skötsel" till kundens budget och viljan att lägga tid på sin trädgård.

En trädgårdsdesigner bör ha stor kännedom om trädgårdens alla material för att bl.a kunna välja "rätt växt till rätt plats" och även kunna, om kunden så önskar, skapa en lättskött trädgård, som inte kräver mycket tid att hålla efter.

Trädgårdsdesigner ritar, planerar och formger "gröna rum" både i privata och i offentliga miljöer.

Många trädgårdsdesigners är egna företagare och som egen företagare/entreprenör behöver man även kunskaper i ekonomi/bokföring och i personalhantering (i fall man har anställda). 

Visste du att...?
Allt fler privatpersoner anlitar trädgårdsdesigners för att snygga till sina trädgårdar och uteplatser inför husförsäljning och betalar mellan 10 och 100 tusen kr - och det endast för Planering av hur trädgården ska se ut (uppgift från augusti 2017).

Se även följande yrkespresentationer, som kan vara av intresse för dig:
Hortonom
Trädgårdsmästare
Trädgårdsrådgivare/trädgårdskonsulent
Växtskötare.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, inriktning Trädgård  Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på komvux /vuxenutbildningen/ och kan heta t.ex "Kurspaket Trädgård". Vidareutbildningar kan finnas på folkhögskolor, högskolor och inom Yrkeshögskolan.
Universitetsutbildning till trädgårdsdesigner som också kan kallas för trädgårdsarkitekt finns på SLU, Sveriges lantbruksuniversitet: ett 3-årigt program (sex terminer på heltid) Trädgårdsingenjör/design. Utbildning Trädgårdsingenjör/design på SLU ger kunskaper om landskap och trädgårdsarkitektur och förbereder inför arbete som Trädgårdsingenjör som sysslar med trädgårdsarkitektur.

Övriga kvalifikationer
Körkort kan krävas för att få anställning, i första hand B-körkort (för personbil); har man C-körkort (för lastbil) är det en stor merit.

Temadag
15 Januari,
Tulpanens dag, som är instiftad av Blomsterfrämjandet.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.