Landskapsingenjörer arbetar med att bygga och förvalta gröna miljöer, till exempel torg, parker, trädgårdar, lekparker, idrottsplatser samt anläggningar i anslutning till bostadsområden. Till gröna områden räknas även kyrkogårdar samt golfbanor.
Landskapsingenjörer arbetar med projektering och anläggning av nya gröna rum. De arbetar också med förvaltning, besiktning och skötsel. Besiktning av anläggningarna sker fortlöpande, ofta med fokus på trädens status och de trädvårdande insatser som kan vara nödvändiga. Som landskapsingenjör arbetar du ofta mer praktiskt med både att planera och utföra anläggningsarbetet.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Landskapsingenjör är en utbildning på 180 högskolepoäng (heltidsstudier under sex terminer) vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. Du kan även välja andra inriktningar som odling och design.
Grundläggande utbildning finns bl a på gymnasiets Teknikprogrammet.
Grundläggande vidareutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.
Framtidsutsikter
Vi kan förvänta oss stora pensionsavgångar i branschen och ökade kompetensbehov på grund av nya krav på planering, uppföljning, kvalitet och kostnadseffektivitet. Om regeringens långsiktiga livsmedelsstrategi omsätts i praktiska åtgärder kan också efterfrågan på kompetensen öka. I nuläget och på fem års sikt förväntar sig fackförbundet Naturvetarna balans för såväl nyexaminerade som yrkeserfarna.
Länktips
- Naturvetarna - möjligheter till jobb för naturvetare
- Lantmäteriet
- Sveriges Lantbruksuniversitet
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret