På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Landskapsarkitekt

Landskapsarkitekt

När en ny stadsdel växer fram behövs nya torg, grönområden och lekplatser. Landskapsarkitekten arbetar med att gestalta och planera den yttre miljön, medan arkitekten ansvarar för husets form och funktion. Som landskapsarkitekt kan du också kallas för landskapsdesigner och arbeta med utformning, planering, utredning eller förvaltning eller flera delar tillsammans. Den som jobbar med utformning av utemiljön arbetar oftast på kontor.

Arbetet innebär att ta fram ritningar och modeller på bostads- och industriområden, gator, torg eller parker. En stor del av tiden går till att kommunicera med de personer som kommer att beröras av bygget av exempelvis ett bostadsområde. Landskapsarkitekten samlar in synpunkter och sammanställer dessa till ett förslag på hur bostadsområdet ska se ut.

Utbildning

Landskapsarkitektprogrammet är fem år vid normal studietakt, vs på heltid. Utbildningen finns vid Lantbruksuniversitetet i Ultuna eller Alnarp. Båda tillhör SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet).

Bra förberedande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, ex. kan du läsa på Naturbruksprogrammet. Rebecca läser till landskapsarkitekt, lyssna på vad hon har att berätta. Programplan för Naturbruksprogrammet på gymnasiet kan du se här.

Länktips

  • Blomsterfrämjandet - är branschorganisationen som sprider information om svenskodlade krukväxter, lökväxter, utplanteringsväxter och tulpaner
  • Jordbruksverket - hit kan du vända dig med en projektidé inom utveckling av landsbygden
  • Hushållningssällskapet - driver naturbruksgymnasier,  forskningsprogram, projekt för bättre mat, rådgivning för lantbrukets och landsbygdens utveckling
  • Trädgård - riksförbundet svensk trädgård
  • Dendrologerna - föreningen för dendrologi och parkvård
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.