Botaniker

Botaniker

Botaniker är experter på olika sorters växter. Vetenskapsområde "Botanik" omfattar tillväxt, reproduktion, ämnesomsättning, utveckling, sjukdomar, ekologi och evolution av växter. 

Förståelse för växterna är avgörande för mänsklighetens framtid eftersom växterna låter oss livnära jordens befolkning, förstå grundläggande livsprocesser, ta fram nya mediciner och förstå miljöförändringar.

Arbetsuppgifterna kan tex bestå av att handlägga olika typer av naturvårdsärenden enligt Miljöbalken. 

Man kan också forska om växter, skriva läroböcker eller undervisa om växter på högskolenivå.

Utbildning

Botaniker är ett yrke som man måste studera på högskolenivå. Oftast krävs det minst tre års heltidsstudier för att uppnå kandidatexamen.

Det är en stor fördel att fortsätta läsa på avancerad nivå och uppnå magister (ett års påbyggnadsutbildning) eller masterexamen (två års påbyggnadsutbildning efter utbildning på högskolan på grundnivå).

Man kan sedan söka doktorandtjänst och skriva en doktorsavhandling. Efter att man har försvarat sin doktorsavhandling med godkänt resultat kan man söka tjänster som lektor eller docent på högskolor/universitet, där man kombinerar forskning med undervisning av blivande botaniker.

Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolans Naturbruksprogrammet, inriktningarna Skog och Trädgård samt på Naturvetenskapsprogrammet.

Arbetsplats

Yrkestitlar för utbildade botaniker varierar och kan t.ex vara Naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen.

Visste du att...?

... svenska forskare arbetar på att ta fram en "nyttigare potatis", en genmodifierad potatis som kommer att ha mycket lägre GI-index än de potatissorter som finns idag.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  5 Lediga jobb som botaniker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.