På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Arborist

Arborist

Yrkesbeskrivning

Stora träd är ett viktigt inslag i bebyggda miljöer. För att träden inte skall orsaka problem måste de vårdas rätt. Arborister, som i folkmun kan kallas för trädfällare, har specialkunskaper om träd och arbetar för att de ska vara vackra, säkra och leva länge. En arborist beskär och fäller träd. Den vanligaste uppgiften är så kallad kronrensning, vilket innebär att döda, skadade eller sjuka grenar tas bort. Att beskära träd som skymmer solen eller växer över byggnader, vägar och järnvägar ingår också i arbetet. Träden bearbetas med specialgjorda hand- och motorsågar. Oftast klättrar arboristen upp i träden med hjälp av säkerhetssele, vilket är skonsamt för trädet och gör det möjligt att nå även svåråtkomliga grenar i trädets krona. Stora träd som växer vid gator kan också beskäras med hjälp av en skylift. Arbetet måste utföras utan att skada trädet.

Det är också viktigt att arboristen lätt och snabbt kan ta sig upp i trädet och arbeta på ett sätt som är säkert både för arboristen själv och allmänheten. Det är således viktigt att ha ett utpräglat säkerhetstänkande. Inventering och riskbedömningar av större trädbestånd till exempel i parker och kyrkogårdar kan också ingå i arboristens arbete.

En arborist måste ha mycket goda kunskaper om trädets funktion, anatomi, biologi och livsmiljö. Det är viktigt att vara i god fysisk kondition och tycka om att arbeta utomhus i alla årstider. Man måste vara beredd på att arbeta på höga höjder.

Utbildning

Grundläggande utbildning finns inom Naturbruksprogrammet på gymnasieskolan, i första hand rekommenderas inriktning Trädgård. Motsvarande utbildningar kan finnas inom komvux. Även arbetsmarknadsutbildningar och andra typer av utbildningar kan finnas för vuxna. Se gärna info på hvilanutbildning.se/utbildningar.
Utbildning till arborist finns inom Yrkeshögskolan. Läs mer på Yrkeshögskoleguiden.se.
Vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp i Skåne finns kurser i trädvård. De flesta yrkesverksamma arborister är utbildade på högskola i Storbritannien.
Utbildningar till arborist finns även utomlands, ex. i USA och Tyskland.
En arborist kan också ha arbetat som lärling och kompletterat sina kunskaper med kortare kurser.

Framtidsutsikter

Yrkesgruppen är än så länge liten i Sverige och övriga Nordiska länder. Det råder ingen arbetslöshet inom yrkeskåren.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.