På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Arborist
Spela filmen

Arborist

Stora träd är ett viktigt inslag i bebyggda miljöer. För att träden inte skall orsaka problem måste de vårdas rätt. En arborist, som i folkmun ibland kallas för trädfällare, har specialkunskaper om träd och arbetar för att de ska vara vackra, säkra och leva länge. En arborist beskär och fäller träd.

Den vanligaste uppgiften är så kallad kronrensning, vilket innebär att döda, skadade eller sjuka grenar tas bort. Att beskära träd som skymmer solen eller växer över byggnader, vägar och järnvägar ingår också i arbetet som arborist. Träden bearbetas med specialgjorda hand- och motorsågar.

Oftast klättrar arboristen upp i träden med hjälp av säkerhetssele, vilket är skonsamt för trädet och gör det möjligt att nå även svåråtkomliga grenar i trädets krona. Stora träd som växer vid gator kan också beskäras med hjälp av en skylift. Arbetet måste utföras utan att skada trädet.

Inventering och riskbedömningar av större trädbestånd till exempel i parker och kyrkogårdar kan också ingå i arboristens arbete.

Utbildning

Grundläggande utbildning finns inom  Naturbruksprogrammet på gymnasieskolan, inriktning Trädgård.

Motsvarande utbildningar kan finnas inom komvux eller som arbetsmarknadsutbildningar.

Utbildningen finns inom yrkeshögskolan.

Utbildningar till arborist finns även utomlands, ex. i USA och Tyskland. En arborist kan också ha arbetat som lärling och kompletterat sina kunskaper med kortare kurser.

Personliga egenskaper

Det är viktigt att arborister lätt och snabbt kan ta sig upp i trädet och arbeta på ett sätt som är säkert både för arboristen själv och allmänheten. Det är således viktigt att ha ett utpräglat säkerhetstänkande.

En arborist måste ha mycket goda kunskaper om trädets funktion, anatomi, biologi och livsmiljö. Det är viktigt att vara i god fysisk kondition och tycka om att arbeta utomhus i alla årstider. Man måste vara beredd på att arbeta på höga höjder.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

44 Lediga jobb

Parkarbetare säsong

Arbetsgivare / Ort: Åstorps kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 12 May (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-04-20
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Vill du vara med att utveckla vår verksamhet? Välkommen till Åstorp – Söderåsstaden där människor och företag möts och växer. Åstorp ligger strategiskt beläget mitt i nordvästra Skåne med närhet till hav och natur. Här finns möjlighet till härliga upplevelser, då natur och kultur är ett kännetecken för kommunen. Åstorp befinner sig i en positiv tillväxt med cirka 15 800 invånare. Genom mycket goda väg- och järnvägsförbindelser underlättas arbetspendling. Vi erbjuder en attraktiv arbetsplats, där alla kan göra skillnad. Vi värdesätter den kvalitet som respekt och mångfald tillför. Kommunen arbetar aktivt med hälsofrämjande insatser och har t.ex. tobaksfri arbetstid. Åstorp är en del av Familjen Helsingborg, vilket erbjuder goda möjligheter till kommunövergripande samverkan och utveckling. ARBETSUPPGIFTER Vi söker nu en medarbetare till parkenheten som vill arbeta under säsongen Juni- Augusti med oss. Arbetet innebär drift och underhåll på parker och grönområden. Skötsel av bland annat gräsytor, lekplatser och rabattytor. Gräsklippning, grästrimning, rabattvård, renhållning, städning samt enklare reparationer och underhåll. KVALIFIKATIONER Tidigare erfarenhet av grönyteskötsel, ser vi som merit. God samarbetsförmåga och engagerad i uppgiften. Du ska var 18 år och ha B-körkort ÖVRIGT Inför rekryteringsarbetet har vi tagit ställning till olika rekryteringskanaler och marknadsföring, vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediasäljare, rekryteringssajter eller liknande.
Arbetsgivare
Åstorps kommun
Ansökan
Ansök senast 12 May (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Park- och kustarbetare inom växthus

Arbetsgivare / Ort: Falkenbergs kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 12 May (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-04-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Parkarbetare/Utemiljöarbetare/Miljövärd

Om jobbet
Här i Falkenbergs kommun kan du göra stor skillnad. Vårt jobb är att erbjuda god kommunal service i livets alla skeden. Vi är också med och utvecklar Falkenberg som plats. Vår vision är att vi växer för en hållbar framtid. Kultur-, fritids- och teknikförvaltningen är kommunens tredje största förvaltning med ett brett ansvarsområde och drygt 170 anställda. Förvaltningens verksamhet omfattar fastighet och projekt, gata och trafik, park och kust, anläggning och bad, öppen ungdomsverksamhet, föreningsstöd, bibliotek, museum och offentlig konst samt Konsument Falkenberg. Fritidsavdelningen består av fyra enheter varav park- och kust är den ena. Park- och Kustenheten består av park, växthus, skog och kust. I växthuset arbetar fyra tillsvidareanställda medarbetare samt två säsongsanställda medarbetare och det drivs varje år upp 120 000 annuella växter. Det finns även en tillhörande plantskoledel och vi odlar både snittblommor, krukväxter, träd, buskar och perenner. Verksamheten ansvarar även för plantering av urnor till offentliga miljöer och förvaltningar samt skötsel av innemiljö som innebär försäljning och skötsel av inomhusväxter i kommunens fastigheter. Nu söker vi nya kollegor till vårt växthus och vår plantskola. ARBETSUPPGIFTER Inom växthuset kommer du att arbeta med produktionen av vår-, sommar- och höstblommor, vilket innebär både sådd, förökning och pluggplantor. Du arbetar även med förökning och skötsel av träd, buskar och perenner. Planering, plantering och skötsel av urnor i offentlig miljö både utom- och inomhus ingår även i tjänsten samt övrigt förekommande arbete i anläggningen. Helgtjänstgöring ingår i tjänsten. KVALIFIKATIONER Vi söker dig som har utbildning inom trädgård och erfarenhet av växtodling i växthus och plantskola. Vi ser gärna att du har viss maskinvana (växthuset använder en liten redskapsbärare), och har du erfarenhet av användande av bekämpningsmedel är detta också meriterande. Som person har du lätt för att samarbeta men har också förmågan att arbeta självständigt. Arbetet är mycket varierande och kräver att man är både flexibel och lösningsorienterad. Ett gott bemötande mot kollegor och medborgare är en självklarhet för dig i ditt arbete. B-körkort för manuell växellåda är ett krav. ÖVRIGT Intervjuer sker fortlöpande under annonseringsperioden. Tjänsten tillsätts under förutsättning att den inte behöver tas i anspråk av redan befintlig personal. I samband med denna rekrytering undanber vi oss kontakter från rekryteringsföretag och andra annonsörer.
Arbetsgivare
Falkenbergs kommun
Hemsida: http://kommun.falkenberg.se
Ansökan
Ansök senast 12 May (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Fräsa upp 80-100 kvm gräsmatta - Mölndal

Arbetsgivare / Ort: Veterankraft AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 - 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-06
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Parkarbetare/Utemiljöarbetare/Miljövärd

Om jobbet
Om företaget Veterankraft är en jobbplattform för ålders- eller avtalspensionärer som vill fortsätta att arbeta efter pensionen. Våra veteraner är vår styrka och vi hyr ut veteraner till privatpersoner, företag, föreningar och offentlig sektor. Med vår stora bank av veteraner med livserfarenhet och olika kompetenser täcker vi i stort sett allt inom tjänstesektorn, oavsett omfattning och innehåll. Om oss En Veteran inom Veterankraft AB har en viktig uppgift och egenskap: att vara centrum för positiv energi. Den positiva energin återspeglas i ett stort engagemang och ett professionellt uppträdande med en underliggande glädje och kamratskap. Det skall vara roligt att jobba för oss och det skall vara roligt att vara kund hos oss. Om tjänsten Vi erbjuder dig att få njuta av naturen på din arbetstid. Vi söker trädgårdsveteraner till nya spännande uppdrag. Dina arbetsuppgifter Fräsa upp 80-100 kvm gräsmatta Vill att vi ombesörjer hyra av jordfräs Kunden står för material Vem är du? Du är en aktiv veteran som gillar att ta i om det behövs. Du uppskattar att få vara ute i naturen och friska luften. Ansökan Välkommen in med din ansökan!
Arbetsgivare
Veterankraft AB
Hemsida: http://veterankraft.se
Ansökan
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Nationalparkvärd till Skuleskogens nationalpark

Arbetsgivare / Ort: Länsstyrelsen i Västernorrlands län
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Länsstyrelsen är en mångsidig myndighet med bred kompetens inom många olika samhällsområden. Vi arbetar för hållbar utveckling i hela länet och för att genomföra de uppdrag vi får från riksdag och regering så klokt och effektivt som möjligt. Hos oss gör du stor samhällsnytta. Vi erbjuder dig en bra arbetsmiljö med stimulerande och utmanande arbetsuppgifter. Det finns goda möjligheter till kompetensutveckling för alla medarbetare. Vi har flexibla arbetstider och arbetssätt för att kunna skapa bra förutsättningar att förena arbetsliv och privatliv. Västernorrlands län har en storslagen natur och består av både kust och inland. Länsstyrelsen finns i Härnösand, mellan Sundsvall och Örnsköldsvik. Vi har goda pendlingsmöjligheter, både längs kusten och inåt landet. I dag arbetar cirka 240 medarbetare hos oss. Landshövding Berit Högman är chef för länsstyrelsen Västernorrland. Läs mer om vår verksamhet och våra förmåner på www.lansstyrelsen.se/vasternorrland Länsstyrelsens enhet för skyddad natur arbetar med att bevara Västernorrlands värdefullaste naturområden. I detta ingår att sköta flertalet av länets drygt 200 naturreservat och att bilda nya. Länsstyrelsen förvaltar också Skuleskogens nationalpark på uppdrag av Naturvårdsverket. Nationalparken är ett populärt besöksmål i Världsarvet Höga Kusten och har under högsäsong tusentals besökare. I syfte att öka servicen till besökarna samt tillsynen av nationalparken, söker länsstyrelsen en nationalparksvärd till sommaren 2021. ARBETSUPPGIFTER Du kommer dagligen att vistas i nationalparken för att utöva tillsyn, vägleda besökare, samt arbeta med drift och underhåll av våra entréer och övriga friluftsanläggningar stigsystem, övernattningsstugor och rastplatser. I arbetsuppgifterna ingår att prata med vandrare, städa stugor, sköta toaletter, tömma sopor, hantera trafik, enklare snickeri- och röjningsarbeten med mera. Det kan bli aktuellt att besöka andra skyddade områden i Höga Kusten. Tjänstgöring sker delvis på kvällar och helger. Arbetet kan i delar vara fysiskt krävande och förutsätter en vana av att vistas i naturen. Du kommer ingå i Länsstyrelsens fältförvaltning som är placerad vid Skuleberget och naturum Höga Kusten, Docksta. KVALIFIKATIONER Vi söker dig som har en naturvetenskaplig eller pedagogisk eftergymnasial utbildning, eller annan inriktning som arbetsgivaren bedömer relevant. Du har ett genuint natur- och friluftsintresse samt vana av att vistas i naturen. Du är praktisk och behärskar enklare snickeri- och röjningsarbeten i fält. Vi fäster stor vikt vid dina personliga egenskaper och söker dig som är självgående, serviceinriktad och har god förmåga att uttrycka dig muntligt på svenska och engelska. Ytterligare språkkunskaper är meriterande. Arbetsuppgifterna kräver B-körkort. ÖVRIGT Länsstyrelsen tillämpar kompetensbaserad rekrytering. Som ett led i detta kan arbetsprov komma att tillämpas. För att arbeta hos oss måste du dela länsstyrelsens värdering om alla människors lika värde. Delar av länsstyrelsens verksamhet är hbtq-certifierad. Hos oss på länsstyrelsen är vissa befattningar placerade i säkerhetsklass. Det kan innebära att en säkerhetsprövning och registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) genomförs innan anställning. I vissa fall krävs svenskt medborgarskap. Vid tillsvidareanställning blir du automatiskt krigsplacerad hos oss.
Arbetsgivare
Länsstyrelsen i Västernorrlands län
Ansökan
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Naturvård Dalsland Nordmarken Sjösystem

Arbetsgivare / Ort: Id. Fören. För Hållbar Kanotturism Inom Dalsland / ÅRJÄNG
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Parkarbetare/Utemiljöarbetare/Miljövärd

Färdigheter
Krav
  • Utbildning på motorsåg
  • Utbildning på röjsåg
  • Traktorkort

Språk
Krav
  • Engelska
  • Svenska
Meriterande
  • Tyska

Om jobbet

Vi söker för säsong 2021 (3 maj - 30 september) 1 medarbetare som naturvård i Dalsland Nordmarkens Sjösystem.


Arbetet innebär många kontakter med besökare, markägare och kanotuthyrare m.fl. varför det är mycket viktigt att du är serviceinriktad och pedagogisk i din kommunikation. Engagemang, flexibilitet och initiativkraft är viktiga egenskaper. Du ska skapa förtroende och ge ett respektfullt och sakligt bemötande.


Huvuduppgifter är:

o att ta kontakt, informera och hjälpa de sjöburna besökarna och hänvisa grupper till de officiella lägerplatserna

o att sälja naturvårdskortet till de turister som inte redan har köpt detta

o att inspektera att eventuella eldningsförbud och andra regler och förordningar efterföljs

o att städa och fylla på ved vid lägerplatserna

o att vara behjälplig med att lasta timmer, röja sly, tömma toaletter, reparationer av eldstäder, toaletter, vindskydd och sittstockar.


Vid ansökan beakta vi män och kvinnors jämställdhet.

Arbetsgivare
Id. Fören. För Hållbar Kanotturism Inom Dalsland
67292 ÅRJÄNG
Hemsida: www.dalslandnordmarken.se
Ansökan
Ansök senast 13 May (2 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.