På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Trädgårdsanläggare
Spela filmen

Trädgårdsanläggare

Som trädgårdsanläggare har du möjlighet att påverka miljöerna omkring oss på ett fantastiskt sätt. Med naturen som verktyg och kreativeten som gräns finns alla möjligheter till ett oerhört stimulerande arbete. Vanliga arbetsuppgifter brukar vara att designa, anlägga och vårda områden såsom parker, kyrkogårdar och offentliga grönytor.

Trädgård är ett drömområde för dig som vill skapa kreativa och praktiska lösningar.

Ofta drar folk i branschen igång egna företag, och det är även ett alternativ att rekommendera för dig, om du är sugen på denna bransch. Givetvis finns det möjlighet att vara anställd också, men ofta får du hålla i projekt, och då är fördelarna många med att driva eget.

En vanlig arbetsrutin är att du som entreprenör lämnar anbud på ett uppdrag, som tillexempel kan gälla att anlägga en park för en kommun eller planteringar i ett bostadsområde. Ditt företag kan också få i uppdrag att sköta planteringar och gräsmattor för bostadsföretag, kommuner och kyrkogårdar. Andra uppdragsgivare kan vara byggföretag, stat, landsting, bostadsrättsföreningar, privata fastighetsägare och golfklubbar.

Som trädgårdsanläggare kan du även vara anställd som arbetsledare vid ett anläggningsföretag. Företagets övriga anställda, som främst utför det praktiska arbetet, kallas ofta också trädgårdsanläggare. För mer info se tradgard.org och dendrologerna.se.

Utbildning

Utbildningsbakgrunden kan variera. Grundutbildning för trädgård finns på Naturbruksprogrammet inom gymnasieskolan och inriktningen Trädgård.

Lämplig utbildning kan även finnas inom Yrkeshögskolan.

Högskoleutbildning finns vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Exempel på utbildningar kan vara trädgårdsingenjör och landskapsingenjör. Programmen omfattar 3 års studier.

Körkort kan krävas för att få anställning, i första hand B-körkort, har man C-körkort är det dock en stor merit.

För ytterligare information och aktuella behörighetskrav, kontakta SLU.

Lilla ordboken

Bioprenör - ett ord för Entreprenör eller Innovatör inom en eller flera områden, t.ex Trädgård, Djurvård, Skog och/eller Lantbruk.

Rekoring - ett fenomen som går ut på att en grupp konsumenter köper lokaltproducerade varor direkt från producenter.
Källa: sprakochfolkminnen.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.