På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Förvaltare för länets nationalpark eller naturreservat

Förvaltare för länets nationalpark eller naturreservat

Ett flertal av Sveriges nationalparker och naturreservat anses ingå i världsarvet. Världsarvsförvaltare har vanligtvis sin anställning på Enheten för skyddad natur vid Länsstyrelsen.

Arbetsuppgifter som förvaltare för länets nationalpark eller naturreservat vanligtvis har är bland annat följande:

• att stödja fältchefer och de medarbetare som arbetar med förvaltning av skyddade områden och statliga ledsystemet.
• att handlägga ärenden inom förvaltning av skyddade områden
• att planera för skötsel och underhåll av anläggningar i skyddade områden
• att planera för skötsel och underhåll efter statliga ledsystemet
• att svara för omvärldsbevakning
• att medverka vid informationsarbeten om länets förvaltning av skyddade områden
• att samordna olika projekt inom ramen för förvaltningen
• att samverka med andra enheter med uppdrag som berör förvaltning av skyddade områden
• att sköta många olika kontakter, bland annat - med andra myndigheter.

Yrkesporträtt
Så här berättar en av naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen om sitt jobb: "Jag bland annat har hand om skötseln i länets ca 260 naturreservat och två nationalparker. Mitt arbete handlar rätt mycket om administration. Jag skriver planer, avtal, beslut, upphandlingar, rapporter och liknande. Länsstyrelsen är ansvarig för skötseln i reservaten men vi anlitar för det mesta entreprenörer som utför själva uppdragen.
Om man vill arbeta i ett skyddat område kan man i vissa län eller nationalparker få anställning direkt av myndigheten. Men man kan också starta eget företag som blir anlitat av Länsstyrelsen för att utföra skötseln i ett eller några reservat.
Skötseln kan vara att t.ex. ha hand om slåtter av ängar, arbeta med gallring och röjning av buskar och träd, ta hand om friluftsanordningar som stigar, vindskydd, eldplatser och liknande. I vissa områden har vi delar av året naturvägledare som hjälper besökare tillrätta och guidar i området.
Lämplig utbildning är något som ligger nära biologi och naturvård. Som snickare eller kunnig inom skog och maskiner kan man också få jobb. I flera reservat vill vi gärna använda hästar och lättare redskap istället för tunga maskiner, så att vara "hästkunnig" kan också vara en väg in."

Vilken utbildning och vilka övriga kvalifikationer som krävs för att kunna jobba i nationalparker och naturreservat varierar en hel del beroende på vilken park eller reservat det gäller och även på vilken typ av handläggare/förvaltare man är.
Vissa jobb kräver högskoleutbildning med någon typ av naturvårdsinriktning, medan vissa andra arbeten inte nödvändigtvis kräver en eftergymnasialutbildning.

Exempel på en lämplig bakgrund: utbildad biolog med inriktning mot naturvård som är händig person och har ett stort naturintresse och samarbetsförmåga. Men personer som jobbar med detta kan ha många typer av bakgrunder. Exempel på vilka utbildningar personer har som idag (november 2018) jobbar inom detta yrke: biologer, skogsmästare, robottekniker, ortopedingenjörer.

Kvalifikationer som brukar efterfrågas:

• relevant utbildning och erfarenhet
• erfarenhet av rapportering i databaser och arbete med GIS och lägesbundna data
• mycket god förmåga att formulera sig på svenska i tal o skrift; man måste förmulera sig på lättläst och språkligt korrekt svenska
• initiativkraftig och är bra på att jobba i team
• Körkort B (för personbil).

Arbetsgivare
Som förvaltare för länets nationalpark eller naturreservat brukar man ha sin anställning på Fältenheten inom Länsstyrelsen.
Länsstyrelsen, som är en statlig myndighet, brukar prioritera jobbsökande, som har, sedan innan, relevant erfarenhet av att arbeta på myndigheter.

Övrigt
Hos Länsstyrelser arbetar många olika yrkesgrupper, till exempel biologer, jurister, kommunikatörer, arkeologer, jägmästare, ekonomer, arkivarier, veterinärer, statsvetare och samhällsplanerare.

Temadagar:

  • Internationella dagen för biologiskt mångfald infaller den 22 maj varje år. Internationella dagen för biologiskt mångfald är instiftad av Förenta nationerna.
  • Nationalparkernas dag infaller den 24 maj varje år. Nationalparkernas dag är instiftad av Europarc Federation.
     

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.