Naturvårdare

Naturvårdare

Naturvårdare gör ett mycket viktigt jobb för att de bidrar till förvaltning av ett världsarv, men det är samtidigt även ett ganska tufft och krävande jobb, med mycket ensamarbete ute i fält.

Naturvårdare kan behöva köra olika sorters fordon, bland annat skoterkörning kan ingå i arbetsuppgifterna och/eller att paddla kajak på under en översyn av fågelskyddsområden, men hur mycket, i vilka miljöer och med vilka arbetsuppgifter man jobbar ute, beror på vilka arbetsuppgifter man har just för den arbetsdagen - och de kan spreta rätt rejält!

Naturvårdare kan bla jobba med rovdjuren, främst med inventeringar osv. Mycket av naturvårdarnas andra praktiska arbetsuppgifter består av att t.ex kolla av fjällanläggningar, rep underhåll av leder osv.

En del av naturvårdarnas löner utgörs av traktamentet, detta eftersom de ligger ute i fält långa tider.

Det är alltid många sökanden när Länsstyrelsen har tjänster ute och det är ganska vanligt att det är akademiker som anställs. Förmodligen eftersom arbetsuppgifterna har ändrats från att vara mera hantverkare till att analysera ibland rätt så komplicerade situationer som uppstår när man är ute och inspekterar i naturen, som naturvårdare måste man ibland fatta viktiga beslut och även utföra dem på plats.

Tillsynen är en viktig arbetsuppgift som naturvårdare har, men som skurits ned avsevärt under senare åren.

Personliga egenskaper

Har du ett gediget naturintresse, och en önskan om att omsätta det i handling, då är naturvårdare ett toppenjobb för dig!

Arbetsplats

Det är Länsstyrelsen som anställer naturvårdare i Sverige.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.