På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Naturbevakare

Naturbevakare

Naturbevakare är i Sverige titeln för en tjänsteman som är anställd av Länsstyrelsen för att utöva förvaltning, tillsyn och bevakning av allmänna intressen inom framförallt fjällområden.

Naturbevakare (kallas även naturvårdare i vissa län) arbetar nästan uteslutande i fält, en del arbetar med friluftlivsanordningar året runt men det finns även dem som spårar rovdjur på vintrarna.

Den huvudsakliga arbetsuppgiften som naturbevakare har utgörs av biotopvårdande skötsel och rovdjursinventering, men även anläggning och/eller underhåll av friluftsanläggningar (i form av drift och underhåll av byggnader, anläggningar och anordningar för friluftsliv som exempelvis kan finnas i ett naturreservat). Tillsyn av föreskrifter i skyddade naturområden, t ex för terrängkörning kan också ingå i jobbet.

Arbetet innebär även hantering av viltskador och skyddsjakt, tillsyn och annan verksamhet i syfte att förebygga jaktbrott. Exempel på flera arbetsuppgifter är: tillstånds- och dispensprövning, sammanställning och spridning av information, hålla kontakt med länets jakttillsynsmän samt praktisk materielvård; t.ex stödutfodring av vissa utrotningshotade arter.

I arbetsuppgifterna kan också ingå underhåll av ledsystemet i fjällen, tillsyn av att skoterregler och reservatsbestämmelser efterlevs, jakt- och fiskebevakning samt förvaltning och skötsel inom naturskyddade områden.

Tjänsten kan också innebära arbete med besöksmottagning, naturvårdsskötsel, underhåll av byggnader och friluftsanordningar samt övervakning av ett naturreservat och ev även andra skyddade områden.

Utbildning
Naturbevakarna kan ha diverse olika utbildningsbakgrund, de verkar oftast inte ha någon högskoleutbildning utan större vikt fästs vid praktiska kunskaper och även lokalkännedom; det kan vara meriterande att ha varit kommunjägare.

För att trivas i yrkesrollen som naturbevakare behöver man vara en strukturerad och lyhörd person, som är praktiskt lagd och trivs med att jobba utomhus och som även har förmågan att behålla lugn vid olyckor och krissituationer och har ett strategiskt förhållningssätt. Vidare krävs det kunskaper om underhållsbehov av byggnader och anläggningar.

Körkort B*** (för personbil) och i vissa fall även behörighet att köra andra sorters fordon ex båt (nautisk behörighet klass 8 och maskinbehörighet klass 8 samt stor båtvana) kan ställas som krav för att få anställning som naturbevakare. Även kunna guida på engelska och att man har jägarexamen kan ställsa som krav. 

Arbetsmarknad
Tjänster som naturbevakare är svåra att få då det inte finns så många tjänster, och de är mycket eftertraktade. Det är inte ovanligt att se en situation t.ex. när upp till 300 personer tävlar om samma naturbevakartjänst.
Tips! Det kan vara så att man har bäst chans om man lyckas "få in foten" på någon av länsstyrelserna genom säsongsarbete. Man har också större chans om man är flexibel, exempelvis är beredd att flytta till en annan del av landet och söker därför jobbet i många olika län.

Karriärmöjligheter
En naturbevakare kan förordnas till naturvårdsvakt, fisketillsynsman och jakttillsynsman. 

Naturvårdsvakt är en person som förordnats för att efterse efterlevnaden av föreskrifter för områden, naturföremål och djur och växtarter, samt för att öva tillsyn över att terränkörningslagens bestämmelser efterlevs inom fjällområdet.

Fisketillsynsmän övervakar de lagar och regler som finns för att bedriva fiske.

Jaktillsynsman har till uppgift är att övervaka efterlevnaden av olika lagar och bestämmelser för jakt. 

Temadagar som kan hänföras till detta yrke:

  • Internationella dagen för biologiskt mångfald infaller den 22 maj varje år. Internationella dagen för biologiskt mångfald är instiftad av Förenta nationerna.
  • Nationalparkernas dag infaller den 24 maj varje år. Nationalparkernas dag är instiftad av Europarc Federation.
     

Visste du att... ?

IG Nobelpriset har delats ut vid Harvard University (USA) årligen sedan år 1991. Namnet är en ordlek som kommer av engelskans "ignoble", som betyder oädel, och Nobel efter Alfred Nobel. Pristagarna av 2019 IG Nobelpriset i Fysik är Patricia Yang, USA, m. fl., för Studier kring hur och varför det australiska pungdjuret vombatens bajs är kubformat. Källa: Annals of Improbable Research.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.