På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bergsguide

Bergsguide

Yrket bergsguide är i Sverige ett av de så kallade Reglerade yrken.

Vandrare, klättrare och skidåkare behöver bergsguidens tekniska kunskaper och lokalkännedom för att njuta av säkra vandrings- och glaciärturer, bestiga toppar, klättra, göra skidbestigningar och skidturer samtidigt som de lär sig olika tekniker för säker färd bland bergen.

Bergsguider bör med goda kunskaper och säkerhet kunna leda vandrings- och skidturer i fjällen året runt och i alla slags väder. Man bör också med stor säkerhet kunna leda klipp- och isklätterturer i små och stora berg samt vara väl insatt i bergräddningstekniker.

En bergsguide ska snabbt, effektivt och säkert samt med god marginal kunna leda alpina klätterturer i mixad terräng, som snö, is, klippor och över glaciärer året om.

Utbildning

På gymnasiet kan man läsa på ett valfritt program. Rekommendation är dock Hotell- och Turismprogrammet,  inriktning turism och resor eller Naturbruksprogrammet, inriktning skog (profil Naturturism).

På eftergymnasial nivå:
Några av kraven som Svenska bergsguideorganisationen ställer hittar du på deras hemsida.

Framtidsutsikter

Med den ständigt växande fjällturismen och det snabbt ökade intresset för klättring, glaciärvandring, turåkning, telemark och toppbestigning i de svenska fjällen, ökar också efterfrågan på kunnig personal som kan erbjuda kunskap, säkerhet och kvalité under bergsguidning samt också kan genomföra kurser där dessa aktiviteter ingår, kan man hoppas på "uppgång" för detta yrke inom den närmsta framtiden.

Personliga egenskaper

Bergsguider ska vara pålitliga och ansvarsfulla med känsla och förståelse inför naturen samt ha stort intresse av att dela med sig av sina kunskaper och sin entusiasm för bergen utifrån en deltagande vägledning och ett positivt ledarskap. Man måste ha ett stort säkerhetstänk.

Bergsguider bör dessutom vara kompetenta skidåkare i olika snöförhållanden, med erfarenhet av alpin skid-, tur- och telemarksteknik samt vara väl förtrogna med tekniker och säkerhetsförfaranden vid skidbestigning i alpin glaciärterräng.

Arbetsplats

Bergsguider kan vara verksamma på många olika sätt men de flesta arbetar enligt följande:

 • Med privata kunder eller grupper för ett specifikt resmål eller aktivitet
 • Arbetar med egna kursprogram och aktiviteter
 • Anställda av researrangörer, utbildningsenheter eller fjällstationer där de leder kurser, utbildningar och diverse aktivitetsprogram.
Visa mer
Visa mindre

3 Lediga jobb

Tågchaufför Lycksele Djurpark

Arbetsgivare / Ort: Lycksele Djurpark AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 15 May (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
SÄSONGSARBETARE Lycksele djurpark Tågchaufför till vårt guidetåg  För att trivas i rollen som tågchaufför älskar du att träffa människor och har ett hjärta som brinner för service. Ingen dag är den andra lik och du kommer ofta att stöta på nya och utmanande situationer. Arbetsuppgifter:               Du ansvarar för guidning runt Lycksele djurpark samtidigt som du kör djurparkståget. Även andra arbetsuppgifter kan vara aktuella såsom gräsklippning, städ.  Kvalifikationer:                Vi söker dig som vill guida våra besökare runt parken och som sätter säkerhet och kundbemötande i första rummet. Som person är du flexibel och initiativtagande. Du tycker om att arbeta i ett högt tempo där det händer mycket. B-körkort är ett krav, har du språkkunskaper utöver det svenska språket är det en merit. Omfattning: 210529-210815, eller enligt överenskommelse Deltid, schemalagd arbetstid. Lön:                                   Enligt avtal Upplysningar:                   Marlén Sjöberg, 0950-167 11 [email protected] Facklig representant för Kommunal nås via kommunens växel, 0950 166 00 Ansökan       Vi handlägger ansökningarna löpande, skicka därför in din ansökan så snart som möjligt dock senast 15 maj 2021.
Arbetsgivare
Lycksele Djurpark AB
Hemsida: http://www.lyckseledjurpark.se/
Ansökan
Ansök senast 15 May (4 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Guide

Arbetsgivare / Ort: Lapland Resorts AB / Björkliden
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 May (20 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-22
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Lapland Resorts AB – navet inom turism- och skidanläggningsverksamheten i Norra Sverige. Vi är en hotellkedja med fokus på natur- och skidturism samt konferenser och event. Vårt mål är att ge våra gäster en helhetsupplevelse med bästa service, det bästa boendet och spännande event.

Våra anläggningar är de naturliga samlingspunkterna för fjällvandrare, fiskare och skidåkare. Våra gäster kan utöver hotellen välja att bo i stugor eller på vår camping.

Inför sommarsäsongen 2021 söker vi nu dig som guide som tillsammans med oss vill jobba i en spännande och intensiv bransch med det riktiga fjället precis utanför dörren.

Som guide jobbar du med ett brett aktivitetsutbud av turer och aktiviteter. Du kommer att jobba med vandring, turer till Kåppasgrottan, enklare fisketurer mm. För de yngre barnen har vi under sommaren vår vildmarksskola med vår barnklubb, lämmelklubben. En del av din tid kommer du även att arbeta i sportshopen/sportinfon där du kommer sälja friluftsutrustning samt boka aktiviteter. Praktiska uppgifter som städning och underhåll av materiel förekommer också liksom transporter med minibuss. Arbete på andra avdelningar kan förekomma.

I rollen som guide är det viktigt att du är positiv, serviceinriktad och har en stor kärlek till naturen i allmänhet och vår svenska fjällvärld i synnerhet. Vi försöker alltid ge våra gäster det lilla extra och ditt öga för detaljer samt din lyhördhet för gästens behov är avgörande.

Krav på kompetens och certifieringar:

 • Guideutbildning inkl svenska fjälledarnormen, sommar
 • B-körkort
 • Flytande svenska och engelska i tal och skrift
 • Tidigare erfarenhet som friluftsguide
 • Erfarenhet av fiske

Meriterande:

 • Tidigare erfarenhet av området runt Björkliden
 • Grönt kort för klättring
 • Språk utöver svenska och engelska

Anställningsform: Säsongsanställning.

Omfattning: 75%

Ort: Björkliden, vi tillhandahåller personalboende.

Sista ansökningsdag: 2021-05-31

Kontaktperson: Linnéa Arrhen, 0980-641 33, [email protected]

Arbetsgivare
Lapland Resorts AB
Björklidenvägen 70
98193 Björkliden
Ansökan
Ansök senast 31 May (20 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Båtförare och sjöinstruktör

Arbetsgivare / Ort: Karisma Rekrytering AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 September (4 månader 19 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
På Alleman sysslar vi främst med båtutbildning under Sjösportskolans flagg. Vi kör även sjötaxi och båtcharter samt utför transport- och assistansuppdrag. Vi är återförsäljare och importör av marina produkter och växer så det knakar. Därför söker vi fler stjärnor. Om du är villig att hugga i där det behövs och vill vara med när vi snabbt växer, svara på denna annons. Vi erbjuder en heltidstjänst med snabbt tillträde. Läs mer på www.sjosportskolan.se (http://www.sjosportskolan.se) Junior Båtförare och sjöinstruktör Vi söker dig som är intresserad av och brinner för båtar och sjösäkerhet. Du kanske har egen erfarenhet av att ha växt upp med båtar och skärgården eller så har haft egen motorbåt/ segelbåt under längre tid. Vi ser positivt på ett förflutet inom sport, med en roll som aktiv, idrottsledare eller tränare. Om du även har behörighet eller certifikat såsom Förarintyg eller Fartygsbefälsexamen klass VIII är det ett plus i kanten. Det viktigaste är att du är rätt person som är aktiv, serviceinriktad och har lätt att lära dig nya saker och även kan lära andra på ett pedagogiskt och intresseväckande sätt. Arbetet är omväxlande och kan innefatta allt från köra turister på sightseeingturer genom skärgården, stå på mässor, bogsera båtar genom skärgården m.m., men framförallt kommer du självständigt hålla kurser mot exempelvis Förar- och Kustskepparintyg. Kanske måste båten också underhållas och städas när dagen är slut, det gör du då också. Beroende på dina förkunskaper får du lära dig från grunden under ledning av erfaren personal och utvecklas steg för steg mot mer avancerade och självständiga arbetsuppgifter. Arbetet är utvecklande och värdefulla kunskaper och erfarenheter byggs upp. Vi utgår främst från Stocksund men arbete i hela Storstockholm förekommer. Dina kollegor blir ett ungt härligt team som strävar efter att vara Sveriges modernaste och smartaste företag inom båtbranschen. Du behöver goda språkkunskaper i både engelska och svenska. Körkort är nödvändigt då kommunala kommunikationer är begränsade. Arbetstiderna är varierande och kommer även innefatta kvällar/helger. Ansökan I denna rekrytering samarbetar vi med Karisma Rekrytering AB. Kontaktperson på Karisma är Kurt Ståhl som du når på telefon 0739-465 805. Vi kommer att göra intervjuer fortlöpande så skicka in din ansökan snarast möjligt. Ansökan gör du enkelt direkt på hemsidan (http://www.karism/) www.karisma.se (http://www.karisma.se) dock senast 15 maj.
Arbetsgivare
Karisma Rekrytering AB
Ansökan
Ansök senast 30 September (4 månader 19 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.