Bergsguide

Bergsguide

Yrket bergsguide är i Sverige ett av de så kallade Reglerade yrken.

Vandrare, klättrare och skidåkare behöver bergsguidens tekniska kunskaper och lokalkännedom för att njuta av säkra vandrings- och glaciärturer, bestiga toppar, klättra, göra skidbestigningar och skidturer samtidigt som de lär sig olika tekniker för säker färd bland bergen.

Bergsguider bör med goda kunskaper och säkerhet kunna leda vandrings- och skidturer i fjällen året runt och i alla slags väder. Man bör också med stor säkerhet kunna leda klipp- och isklätterturer i små och stora berg samt vara väl insatt i bergräddningstekniker.

En bergsguide ska snabbt, effektivt och säkert samt med god marginal kunna leda alpina klätterturer i mixad terräng, som snö, is, klippor och över glaciärer året om.

Utbildning

På gymnasiet kan man läsa på ett valfritt program. Rekommendation är dock Hotell- och Turismprogrammet,  inriktning turism och resor eller Naturbruksprogrammet, inriktning skog (profil Naturturism).

På eftergymnasial nivå:
Några av kraven som Svenska bergsguideorganisationen ställer hittar du på deras hemsida.

Framtidsutsikter

Med den ständigt växande fjällturismen och det snabbt ökade intresset för klättring, glaciärvandring, turåkning, telemark och toppbestigning i de svenska fjällen, ökar också efterfrågan på kunnig personal som kan erbjuda kunskap, säkerhet och kvalité under bergsguidning samt också kan genomföra kurser där dessa aktiviteter ingår, kan man hoppas på "uppgång" för detta yrke inom den närmsta framtiden.

Personliga egenskaper

Bergsguider ska vara pålitliga och ansvarsfulla med känsla och förståelse inför naturen samt ha stort intresse av att dela med sig av sina kunskaper och sin entusiasm för bergen utifrån en deltagande vägledning och ett positivt ledarskap. Man måste ha ett stort säkerhetstänk.

Bergsguider bör dessutom vara kompetenta skidåkare i olika snöförhållanden, med erfarenhet av alpin skid-, tur- och telemarksteknik samt vara väl förtrogna med tekniker och säkerhetsförfaranden vid skidbestigning i alpin glaciärterräng.

Arbetsplats

Bergsguider kan vara verksamma på många olika sätt men de flesta arbetar enligt följande:

  • Med privata kunder eller grupper för ett specifikt resmål eller aktivitet
  • Arbetar med egna kursprogram och aktiviteter
  • Anställda av researrangörer, utbildningsenheter eller fjällstationer där de leder kurser, utbildningar och diverse aktivitetsprogram.
Visa mer
Visa mindre

7 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.