På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bergsguide

Bergsguide

Yrket bergsguide är i Sverige ett av de så kallade Reglerade yrken. Sedan den 15 april 2016 är det UHR, Universitets- och Högskolerådet som är behörig myndighet för det här yrket. Se info om vilka yrken som hör till de Reglerade yrken här.

Vandrare, klättrare och skidåkare behöver bergsguidens tekniska kunskaper och lokalkännedom för att njuta av säkra vandrings- och glaciärturer, bestiga toppar, klättra, göra skidbestigningar och skidturer samtidigt som de lär sig olika tekniker för säker färd bland bergen.

Bergsguider bör med goda kunskaper och säkerhet kunna leda vandrings- och skidturer i fjällen året runt och i alla slags väder. Hen bör också med stor säkerhet kunna leda klippklätter- och isklätterturer i små och stora berg samt vara väl insatt i bergräddningstekniker. En bergsguide ska snabbt, effektivt och säkert samt med god marginal kunna leda alpina klätterturer i mixad terräng (snö, is och klippa) och över glaciärer året om. Bergsguider bör dessutom vara kompetenta skidåkare i olika snöförhållanden, med erfarenhet av alpin skid-, tur- och telemarkteknik samt vara väl förtrogna med tekniker och säkerhetsförfaranden vid skidbestigning i alpin glaciärterräng. Bergsguider ska vara pålitliga och ansvarsfulla med känsla och förståelse inför naturen samt ha stort intresse av att dela med sig av sina kunskaper och sin entusiasm för bergen utifrån en deltagande vägledning och ett positivt ledarskap.

Bergsguidens arbetsmetoder
Bergsguider kan vara verksamma på många olika sätt men de flesta arbetar enligt följande:
• Med privata kunder eller grupper för ett specifikt resmål eller aktivitet
• Arbetar med egna kursprogram och aktiviteter
• Anställda av researrangörer, utbildningsenheter eller fjällstationer där de leder kurser, utbildningar och diverse aktivitetsprogram.

Personliga egenskaper
Pedagogisk, positiv och ansvarskännande med stor säkerhetstänk.

Code of Honour
Svenska bergsguideorganisationen (vanligtvis förkortad till SBO) beslutade om att år 2008 anta den internationella bergsguideorganisationens Code of Honour som en riktlinje för svenska bergsguiders arbete.

Bergsguider - för att kunna "titulera sig" som en bergsguide - genomgår en speciell utbildning som avslutas med examen. 

Utbildning

På gymnasiet kan man läsa på ett valfritt program. Rekommendation: HT, inriktning turism och resor eller NB, inriktning skog (profil Naturturism) eller VO (bl a pga kunskaper i medicin och Första hjälpen). 
På eftergymnasial nivå - se info på sbo.nu/cm/sidor/utbildning. Några av krvaven som Svenska bergsguideorganisationen ställer på sökande till deras utbildning (uppgift från november 2017) är - OBS! det kan gälla särskilda regler för sökande från andra länder:

  • fyller minst 22 år det år utbildningen påbörjas;
  • fullt frisk med Friskintyg från legitimerad läkare;
  • minst 5 års klättererfarenhet med hög färdighetsnivå inom klättring och kamraträddning;
  • minst 5 års skiderfarenhet och kunna åka skidor obehindrat i olika typer av terräng, snöförhållanden & branthet;
  • ha genomfört 1:a hjälpen-kurs & HLR (hjärt- och lugnräddning) eller har motsvarande kunskaper;
  • ha genomfört Svenska Klätterförbundets klippklätterin struktörsexamen eller motsvarande med godkänt resultat;
  • behärskar engelska väl i tal och skrift.

Arbetsmarknad

Med den ständigt växande fjällturismen och det snabbt ökade intresset för klättring, glaciärvandring, turåkning, telemark och toppbestigning (bland annat - toppbestigning på skidor) i de svenska fjällen, ökar också efterfrågan på kunnig personal som kan erbjuda kunskap, säkerhet och kvalité under bergsguidning samt också kan genomföra kurser där dessa aktiviteter ingår, kan man hoppas på "uppgång" för detta yrke inom den närmsta framtiden.

Lilla ordboken
EPC - en förkortning som står för European Professional Card (Europeiska Yrkeskortet). 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.