På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bergsguide

Bergsguide

Yrket bergsguide är i Sverige ett av de så kallade Reglerade yrken.

Vandrare, klättrare och skidåkare behöver bergsguidens tekniska kunskaper och lokalkännedom för att njuta av säkra vandrings- och glaciärturer, bestiga toppar, klättra, göra skidbestigningar och skidturer samtidigt som de lär sig olika tekniker för säker färd bland bergen.

Bergsguider bör med goda kunskaper och säkerhet kunna leda vandrings- och skidturer i fjällen året runt och i alla slags väder. Man bör också med stor säkerhet kunna leda klipp- och isklätterturer i små och stora berg samt vara väl insatt i bergräddningstekniker.

En bergsguide ska snabbt, effektivt och säkert samt med god marginal kunna leda alpina klätterturer i mixad terräng, som snö, is, klippor och över glaciärer året om.

Utbildning

På gymnasiet kan man läsa på ett valfritt program. Rekommendation är dock Hotell- och Turismprogrammet,  inriktning turism och resor eller Naturbruksprogrammet, inriktning skog (profil Naturturism).

På eftergymnasial nivå:
Några av kraven som Svenska bergsguideorganisationen ställer hittar du på deras hemsida.

Framtidsutsikter

Med den ständigt växande fjällturismen och det snabbt ökade intresset för klättring, glaciärvandring, turåkning, telemark och toppbestigning i de svenska fjällen, ökar också efterfrågan på kunnig personal som kan erbjuda kunskap, säkerhet och kvalité under bergsguidning samt också kan genomföra kurser där dessa aktiviteter ingår, kan man hoppas på "uppgång" för detta yrke inom den närmsta framtiden.

Personliga egenskaper

Bergsguider ska vara pålitliga och ansvarsfulla med känsla och förståelse inför naturen samt ha stort intresse av att dela med sig av sina kunskaper och sin entusiasm för bergen utifrån en deltagande vägledning och ett positivt ledarskap. Man måste ha ett stort säkerhetstänk.

Bergsguider bör dessutom vara kompetenta skidåkare i olika snöförhållanden, med erfarenhet av alpin skid-, tur- och telemarksteknik samt vara väl förtrogna med tekniker och säkerhetsförfaranden vid skidbestigning i alpin glaciärterräng.

Arbetsplats

Bergsguider kan vara verksamma på många olika sätt men de flesta arbetar enligt följande:

  • Med privata kunder eller grupper för ett specifikt resmål eller aktivitet
  • Arbetar med egna kursprogram och aktiviteter
  • Anställda av researrangörer, utbildningsenheter eller fjällstationer där de leder kurser, utbildningar och diverse aktivitetsprogram.
Visa mer
Visa mindre

4 Lediga jobb

Pistör - Skidpatrull Björkliden & Riksgränsen

Arbetsgivare / Ort: Lapland Resorts AB / Björkliden
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 26 september (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-08-11
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Välkommen att välkomna! Vi söker dig som tillsammans med oss vill anstränga dig lite extra för att skapa en härlig upplevelse för våra gäster i det vackra och storslagna området runt Björkliden och Riksgränsen.

Lapland Resorts är det driftsbolag som driver fjällanläggningarna i Björkliden och Riksgränsen. Björkliden med sin storslagna natur är början på riktiga fjälläventyr för hela familjen. Riksgränsen har Sveriges bästa förutsättningar för freeride och gränslös skidåkning i kombination med en riktigt härlig hotellupplevelse.

Välkommen att besöka laplandresorts.se för med information.

Inför vintersäsongen söker vi dig som vill arbeta på våra fjällanläggningar som Pistmaskinsförare.

Dina arbetsuppgifter

Som Skidpatrullör/Pistör i skidpatrullen arbetar du med att göra våra gästers skidupplevelse så bra och säker som möjligt. Omdöme, framåtanda och ett gott värdskap är grundbultar i vårt arbete ute på fjället. Arbetet är krävande och tidvis mycket intensivt, men i gengäld får du ha fjället som arbetsplats och vara en del av ett glatt gäng som trivs tillsammans och har roligt på jobbet.

Din profil

Skidpatrullör/Pistör: Vi arbetar både på skoter och på skidor vilket innebär att du behöver vara en stabil skidåkare som kan hantera de flesta terränger och förhållanden. Det är en stor tillgång om du har teknisk allmänbildning. Naturligtvis bör du ha en god fysik och gilla att jobba utomhus i alla väder. Du ska ha SLAO:s skidpatrullutbildning och lavinsäkerhetsutbildning motsvarande SLAO Lavin g1/Svelav pro 1. Förarbevis för skoter är ett krav och det är meriterande om du har sprängutbildning och förarbevis för terränghjuling.

Anställningsform: Säsongsanställning.

Omfattning: ca 80%-100% med start januari-februari, avslut i maj.

Ort: Björkliden/Riksgränsen, vi tillhandahåller personalboende.

Sista ansökningsdag: 2021-09-26, anställningar sker löpande så vänta inte med din ansökan

Kontaktperson: Erik Lidström -Skidområdesansvarig, 0980-64126, [email protected]

Arbetsgivare
Lapland Resorts AB
Björklidenvägen 70
98193 Björkliden
Ansökan
Ansök senast 26 september (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Vildmarksguide

Arbetsgivare / Ort: Kiruna Guidetur AB / Kiruna
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 29 september (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Ta chansen att jobba bland färgsprakande norrsken, gnistrande vinterdagar och sträng kyla i Sveriges nordligaste stad!

Som guide på Kiruna guidetur kommer du få jobba med gäster från hela världen som är här på sin drömsemester.

Vårt fokus är att erbjuda små grupper en personlig service och en genuin upplevelse av Kiruna och lappland.

Vi erbjuder en stor mängd olika turer ute i naturen runt Kiruna som exempelvis skoter, Skidor, snöskor, isfiske och självklart en jakt efter norrsken som är höjdpunkten och drömmen för många av våra gäster.

Vem söker vi?

Våra guider är de som spenderar mest tid med våra gäster och ser till att de har rätt utrustning inför våra turer. Här lägger vi stor vikt på social kompetens och säkerhetstänk. Som guide är du ansvarig för att förbereda turen, se till att ha rätt saker med dig och vara ute i god tid för dina arbetsuppgifter.

Vi söker engagerade personer med ett stort intresse av Natur och friluftsliv och som vill dela med sig av sina erfarenheter till våra gäster.

Jobbet som guide är väldigt varierande där väder och förutsättningar ändras från dag till dag, vi letar därför efter personer som klarar stress och snabba förändringar.

Dessa egenskaper ser vi som viktigast:

● Högt säkerhetstänk

● Noggrann

● Ansvarstagande

● Social kompetens/Serviceminded

Kiruna Guidetur AB

Kiruna Guidetur är ett av de största guideföretagen i Kiruna och har funnits i över 25år.

Sedan starten har vårt fokus varit små grupper och en personlig upplevelse.

Vi samarbetar med många lokala aktörer och resebyråer från hela världen och planerar gästernas resa från flyg, till hotell och turer.

Företaget är under konstant utveckling och vi välkomnar olika synsätt och nya idéer.

Som anställd hos oss får du möjlighet att utvecklas i din arbetsroll och prova olika arbetsområden tillsammans med kollegor från världen över.

Att trivas och ha roligt på jobbet är viktigt för oss, därför uppmuntrar vi till initiativ för personalaktiviteter och anordnar ett gäng sådana under säsongen.

Boende kan vara svårt att hitta i Kiruna och vi erbjuder därför våra anställda att hyra ett rum i ett personalboende med delat kök och toalett.

Anställningsperiod 1 December - 28 Februari med chans till förlängning

Våra krav:

● B-körkort

● God Engelska i tal

● Skoterförarbevis (ska innehas vid start)

● Första hjälpen utbildning (vid tillträde)

Meriterande

● Tidigare erfarenhet av jobb inom turismbranschen

● Guideutbildning

● Ytterligare språkkunskaper

● Fotografering

Meddela oss i din ansökan vilken tjänst du söker, om du inte har en första hjälpen utbildning, skoterförarbevis samt om du ej har tillgång till boende. Så ser vi vad vi kan lösa tillsammans. Meddela oss om du vill jobba mindre än heltid.

Det som är viktigast för oss är rätt inställning och social kompetens, så om du tror att du är den vi söker, tveka inte att kontakta oss på mail [email protected] eller telefon 0980 81110.

Kolla gärna in vår hemsida för mer info: https://www.kirunaguidetur.com/

Arbetsgivare
Kiruna Guidetur AB
Vänortsgatan 8
98132 Kiruna
Hemsida: https://www.kirunaguidetur.com
Ansökan
Ansök senast 29 september (4 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Båtförare och sjöinstruktör

Arbetsgivare / Ort: Karisma Rekrytering AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 september (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
På Alleman sysslar vi främst med båtutbildning under Sjösportskolans flagg. Vi kör även sjötaxi och båtcharter samt utför transport- och assistansuppdrag. Vi är återförsäljare och importör av marina produkter och växer så det knakar. Därför söker vi fler stjärnor. Om du är villig att hugga i där det behövs och vill vara med när vi snabbt växer, svara på denna annons. Vi erbjuder en heltidstjänst med snabbt tillträde. Läs mer på www.sjosportskolan.se (http://www.sjosportskolan.se) Junior Båtförare och sjöinstruktör Vi söker dig som är intresserad av och brinner för båtar och sjösäkerhet. Du kanske har egen erfarenhet av att ha växt upp med båtar och skärgården eller så har haft egen motorbåt/ segelbåt under längre tid. Vi ser positivt på ett förflutet inom sport, med en roll som aktiv, idrottsledare eller tränare. Om du även har behörighet eller certifikat såsom Förarintyg eller Fartygsbefälsexamen klass VIII är det ett plus i kanten. Det viktigaste är att du är rätt person som är aktiv, serviceinriktad och har lätt att lära dig nya saker och även kan lära andra på ett pedagogiskt och intresseväckande sätt. Arbetet är omväxlande och kan innefatta allt från köra turister på sightseeingturer genom skärgården, stå på mässor, bogsera båtar genom skärgården m.m., men framförallt kommer du självständigt hålla kurser mot exempelvis Förar- och Kustskepparintyg. Kanske måste båten också underhållas och städas när dagen är slut, det gör du då också. Beroende på dina förkunskaper får du lära dig från grunden under ledning av erfaren personal och utvecklas steg för steg mot mer avancerade och självständiga arbetsuppgifter. Arbetet är utvecklande och värdefulla kunskaper och erfarenheter byggs upp. Vi utgår främst från Stocksund men arbete i hela Storstockholm förekommer. Dina kollegor blir ett ungt härligt team som strävar efter att vara Sveriges modernaste och smartaste företag inom båtbranschen. Du behöver goda språkkunskaper i både engelska och svenska. Körkort är nödvändigt då kommunala kommunikationer är begränsade. Arbetstiderna är varierande och kommer även innefatta kvällar/helger. Ansökan I denna rekrytering samarbetar vi med Karisma Rekrytering AB. Kontaktperson på Karisma är Kurt Ståhl som du når på telefon 0739-465 805. Vi kommer att göra intervjuer fortlöpande så skicka in din ansökan snarast möjligt. Ansökan gör du enkelt direkt på hemsidan (http://www.karism/) www.karisma.se (http://www.karisma.se) dock senast 15 maj.
Arbetsgivare
Karisma Rekrytering AB
Ansökan
Ansök senast 30 september (5 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Pistör/områdesvärd

Arbetsgivare / Ort: Vallåsen Fritidsanläggning AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 1 december (2 månader 6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-24
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Oavsett om du är på väg ut i arbetslivet eller på jakt efter en ny utmaning kan du nu bli en del av Vallåsen, Sveriges sydligaste skidanläggning. Skicka in din ansökan redan idag! Dina uppgifter Du arbetar med säkerheten i skidområdet och det är ditt ansvar att försöka förebygga olyckor i pisten, bland annat genom att sätta nät och madrassera. Om olyckor skulle inträffa är det även du som ser till att skadade gäster kommer ner från backen. Du genomför också säkerhetskontroller av alla pister på anläggningen. Under arbetstid behöver du ta dig runt på området via skoter och/eller skidor och du ansvarar för att skidområdet både ser ut och fungerar som det ska. Detta innebär exempelvis att åtgärda liftstopp, veta hur man bygger funktionella köfållor samt på andra sätt serva dina kollegor som arbetar i liftarna. Du kommer att ingå i anläggningens evakueringsgrupp och en del av arbetet är förlagt till tidig morgon eller sen kväll då liftarna inte är öppna. Vi erbjuder… En inspirerande arbetsplats med en unik sammanhållning där du får chansen att uppleva en vinter som du sent kommer att glömma. Som anställd hos oss får du dessutom gratis liftkort, låna utrustning, förmånliga priser i restaurang/shop, rabatt på boende i Branäs och Kungsberget och mycket mer. Vem är du? Vi ser att du har ett intresse för utförsåkning och tycker om att arbeta med människor - både vuxna och barn. Du är stresstålig, ställer upp när det behövs och gillar att arbeta över avdelningsgränserna. Att du är glad, positiv och serviceinriktad ser vi som en självklarhet. I Vallåsen tror vi att glada medarbetare leder till glada gäster. Krav och meriterande - Meriterande ifall du har en sjukvårdsutbildning. - Vi ser gärna att du har skoterkörkort (kan annars ordnas på anläggningen) och att du kan arbeta i master/stolpar. - Du ska vara bekväm med både engelska och svenska språket. - Önskvärt är att du har körkort och tillgång till bil. Ansök Sista ansökningsdag är den 1 december men urval sker löpande så skicka gärna in din ansökan redan idag. Har du frågor? Kontakta platschef, Jesper Malmquist, [email protected]
Arbetsgivare
Vallåsen Fritidsanläggning AB
Hemsida: https://www.vallasen.se
Ansökan
Ansök senast 1 december (2 månader 6 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.