På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Fjällräddare Spela filmen

Fjällräddare

Det är Polisen som ansvarar för alla räddningsinsatser i fjällvärlden. Till sin hjälp har Polisen Fjällräddningen som bygger på insatser från frivilliga som utbildas och utrustas av polisen.

Fjällräddarna hjälper människor som behöver akut assistans i fjällen. De är indelade i ett 30-tal enheter som har varsitt specifikt geografiskt ansvarsområde runt om i fjällvärlden.

När fjällräddarna skickas ut på uppdrag arbetar de under ledning av en räddningsledare från polisen eller en insatsledare från fjällräddningen.

Samordning
Polisen står för den nationella samordningen av fjällräddarna och ansvarar för att utbildning och utrustning är densamma i hela landet. I varje län med fjällområden finns det lokala fjällräddarsamordnare.

Räddningsledare i de delar av landet som inte har fjällräddare kan begära hjälp vid behov, till exempel vid en allvarlig snöstorm i södra Sverige.

Specialkompetenser
Förutom de vanliga fjällräddarna finns även så kallade alpina fjällräddare stationerade i Kiruna och Östersund. De är specialiserade på att arbeta vid branta stup och klippor. Många av deras räddningar utförs med vinsch från en polishelikopter.

En annan specialkompetens bland fjällräddarna är den enhet som utför räddningsuppdrag i grottor. Det finns så kallade grotträddare i Jämtland och Västerbotten.

I flera av fjällräddargrupperna finns det även hundar som specialtränats och godkänts av polisen för att söka efter människor i laviner och fjällterräng. Varje fjällräddarhund leds av en hundförare.

Samverkan
Fjällräddarna samarbetar med flera myndigheter och organisationer, till exempel Försvaret, Naturvårdsverket, Fjällsäkerhetsrådet, länsstyrelserna, Räddningstjänsten, turistorganisationer, Liftanläggningarnas branschorganisation samt fjällräddarnas internationella motsvarigheter.

Fakta/siffror
Det finns ungefär 400 fjällräddare, fördelade över ett 30-tal enheter i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarna.
Alla fjällräddare är natur- och skotervana. De måste vara mellan 18 och 65 år och permanent boende på den ort deras enhet utgår från.
Fjällräddare har så kallad färdselrätt, vilket innebär att de får köra skoter i områden där det normalt är förbjudet.
Alla fjällräddare genomgår en grundutbildning hos polisen där de bland annat får lära sig grunderna i terräng-, snö- och lavinkunskap, radiokommunikation, första hjälpen och navigation.

Svenska Fjällräddares Riksorganisation är fjällräddarnas intresseorganisation. De förhandlar med polisen om avtal och samråder i frågor om säkerhet. För med info gå in på fjallraddningen.se
Vill du bli fjällräddare, gå in på polisen.se för information om vad som krävs.

Ny utbildning
GRiB - är en ny utbildning (från 2018) för räddningstjänstpersonal i beredskap.

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.