På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vinschoperatör

Vinschoperatör

Som vinschoperatör/tekniker ingår du i ett arbetsteam som bemannar en bas dygnet runt under en viss period. Som vinschoperatör på Sjöfartsverket arbetar du både som vinschoperatör och tekniker. Andra möjliga arbetsplatser är olje- och gasplattformar. Det här är ett arbete för dig som är stresstålig, har stor simultankapacitet och tydliga ledaregenskaper.

Som vinschoperatör på SAR-helikoptern tillhör du flygavdelningen och är underställd flygchefen. Arbetsuppgifter består i att hålla sjö-och flygräddningsberedskap igång som vinschoperatör. Du assisterar även ytbärgaren i sjukvårdsrelaterade arbetsuppgifter samt hjälper övrig besättning i procedurer som till exempel radiokommunikation och navigation.

Som tekniker utför du service och underhåll på en SAR-helikopter. Arbetsuppgifterna är kopplade till underhållscykler där du ansvarar för dagliga inspektioner, reparationer och underhåll samt medverkar vid utfärdandet av företagets luftvärdighetsdokumentation och registrering i databasen (SaSiMS).

Utbildning

För att få jobb som vinschoperatör behöver du genomgå en psykologisk lämplighetsprövning och en lämplighetsprövning i en vinschsimulator. Du behöver även göra en medicinskt klass 2-undersökning, samt att du har B-körkort.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.