På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vinschoperatör

Vinschoperatör

Som vinschoperatör/tekniker ingår du i ett arbetsteam som bemannar en bas dygnet runt under en viss period. Det här är ett arbete för dig som är stresstålig, har stor simultankapacitet och tydliga ledaregenskaper.

Som vinschoperatör på SAR-helikoptern tillhör du flygavdelningen och är underställd flygchefen. Arbetsuppgifter består i att hålla sjö-och flygräddningsberedskap igång som vinschoperatör. Du assisterar även ytbärgaren i sjukvårdsrelaterade arbetsuppgifter samt hjälper övrig besättning i procedurer som till exempel radiokommunikation och navigation.

Som tekniker utför du service och underhåll på en SAR-helikopter. Arbetsuppgifterna är kopplade till underhållscykler där du ansvarar för dagliga inspektioner, reparationer och underhåll samt medverkar vid utfärdandet av företagets luftvärdighetsdokumentation och registrering i databasen (SaSiMS).

Utbildning

För att få jobb som vinschoperatör behöver du genomgå en psykologisk lämplighetsprövning och en lämplighetsprövning i en vinschsimulator. Du behöver även göra en medicinskt klass 2-undersökning, samt att du har B-körkort.

Rekommenderad grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

Arbetsplats

Som vinschoperatör på Sjöfartsverket arbetar du både som vinschoperatör och tekniker. Andra möjliga arbetsplatser är olje- och gasplattformar. Eller varför inte som vinschoperatör på SAR-helikoptern?

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.