Ytbärgare
Spela filmen

Ytbärgare

En ytbärgare är helikopterns förlängda arm till den nödställda under en räddningsinsats. Uppgiften är att på smidigaste sätt föra den nödställda till helikoptern, oavsett om det sker via vinschning eller via någon annan metod.

Ytbärgaren är oftast den som kommer först på plats vid en olycka och man ställs då inför en serie beslut som måste fattas både snabbt och rätt. För att ytbärgaren ska vara bra förberedd i en sådan situation har denne en gedigen utbildning och regelbunden träning bakom sig. Många av de ytbärgare som idag tjänstgör på Sjöfartsverket har en militär ytbärgarutbildning.

Utbildning

Tidigare rekryterade försvarsmakten enbart personer som redan var utbildade ytbärgare. I dag är det kravet borta och försvarsmakten rekryterar folk med olika typer av bakgrund för att sedan utbilda dem internt.

Mer information om yrket hittar du på Försvarsmakten.se

Framtidsutsikter

Förhållandevis få ytbärgare och låg personalomsättning gör att efterfrågan på nya ytbärgare är begränsad.

Personliga egenskaper

De som är intresserade av att bli ytbärgare bedöms under rekryteringsprocessen bland annat i följande urvalskriterier - personlighet, fysik, medicinsk erfarenhet och ledarskap.

Som ytbärgare krävs det mycket god vattenvana och bra kondition. Fysisk styrka och ett bra psyke är andra egenskaper som behövs. Stort fokus läggs också på personligheten då du ska jobba i en besättning 24 timmar om dygnet, en vecka åt gången.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.