Fallskärmsjägare
Spela filmen

Fallskärmsjägare

Fallskärmsjägare är ett av de många yrken som finns inom Försvarsmakten. Det är ganska fysiskt och psykiskt krävande att vara fallskärmsjägare, man måste bland annat träna mycket, i princip varje dag och man måste också vara beredd på att behöva delta i utlandsmissioner.

Som fallskärmsjägare utgör man spjutspetsen på arméns underrättelseförband. En fallskärmsjägarpatrull rör sig självständigt över stora områden, ofta långt ifrån egna förband och har som huvuduppgift att samla in information genom fast och rörlig spaning. Till sin hjälp har fallskärmsjägare ett antal olika sensorer för dokumentation samt bekämpning. Informationen som fallskärmsjägare samlar in utgör underlag till högre chef, så att man kan fatta vidare beslut om hur striden ska föras.

Fallskärmsjägarpatrullen har också till uppgift att leda in indirekt eld på djupet samt att lösa vissa stridsuppgifter, som ska kunna lösas i alla typer av terräng och under dygnets alla timmar. Fallskärmsjägarpatrullen kan behöva förflytta sig till fots, med skidor, eller i terränggående fordon. Andra transportsätt är genom fallskärm, båt och simning.

Som fallskärmsjägare kan man t ex gå vidare till att arbeta inom Särskilda operationsgruppen.

Utbildning

Vägen till yrken inom Försvarsmakten går via Försvarsmaktens grundutbildning. För information om utbildning till detta yrke och till andra yrken inom Försvarsmakten, var god se Försvarsmakten.se.

Försvarsmaktens grundutbildning är densamma oavsett var i landet man genomför den, men kan ha olika innehåll och längd beroende på vilket yrke inom försvarsmakten man siktar på.

Fallskärmsjägare kan även ha andra utbildningar och befogenheter.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.