Brandman
Spela filmen

Brandman

Att arbeta som brandman innebär att man förebygger, hindrar och begränsar skador på människor, egendom eller i miljön vid olyckshändelser. Utöver att släcka bränder rycker brandmän till exempel ut vid trafikolyckor. I en sådan situation har arbetet till exempel handla om att få loss och att ge första hjälpen åt personer som är fastklämda i ett bilvrak. Brandmän rycker också ut när skadliga ämnen läckt ut, såsom olja eller farliga kemikalier, vid översvämningar eller olyckor på sjön.

Vid en brand arbetar brandmännen i lag och har då olika funktioner och ansvarsområden. Inom laget växlar man mellan de olika uppgifterna. Därför är det viktigt att en brandman kan samtliga arbetsuppgifter. Det kan till exempel vara att koppla och lägga ut slangar eller att köra och manövrera räddningsfordon och maskinstegar.

Det är dock bara en liten del av brandmännens arbetstid som ägnas åt utryckningar. En stor del av arbetet som brandman ägnas åt att säkerställa att den utrustning som används vid räddningstjänstuppdrag alltid fungerar felfritt. Därför handlar mycket av brandmannens arbete om underhåll, kontroll och reparationer av utrustning. Det är också viktigt att genomföra övningar och på andra sätt förbereda sig för olika typer av räddningsinsatser.

Brandmän arbetar även med förebyggande skydd. Det görs till exempel genom att informera om brandskydd i skolor, på daghem eller på arbetsplatser.

Utbildning

En eftergymnasial utbildning Skydd mot olyckor är två år och leder till examen i säkerhets- och räddningsarbete. Utbildningen är studiemedelsberättigande.

Efter utbildningen har man möjlighet att arbeta som brandman inom den kommunala räddningstjänsten. Utbildningen kan också leda till andra arbeten inom räddnings- och säkerhetsområdet, i kommunal, statlig eller privat sektor.

Utbildningen anordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den kan även läsas på distans. Kontrollera antagningskrav och ansökningsdatum med utbildningsanordnaren.

Utbildning för räddningsinsats är en grundutbildning för brandmän med deltidsanställning. På MSB:s hemsida finns mer information om utbildningen.

Rekryteringsmyndigheten testar alla sökande till totalförsvaret, polisen, tullen samt alla inom räddningstjänsten, bland annat brandmän.

Framtidsutsikter

Arbetslösheten för brandmän är lägre än genomsnittet för samtliga yrken. Arbetsmarknaden befinner sig i balans och det väntas ingen större förändring under det kommande året. På fem till tio års sikt väntas möjligheterna till arbete vara medelgoda.

Visste du att...?

... andel kvinnliga brandmän i Sverige ligger på under 5% och att det finns drygt 700 brandstationer i Sverige.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    197 Lediga jobb som brandman

    VISA FLER LEDIGA JOBB


    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.