På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Brandtekniker
Spela filmen

Brandtekniker

Brandteknisk projektering förebygger projekterings- och byggfel. Brandtekniker kan också ofta kallas för en brandkonsult.

Praktiskt innebär brandteknisk projektering att man upprättar beskrivningar och ritningar i projektets olika skeden som redovisar de brandkrav som ska tillgodoses enligt bygglagstiftningen. Dessutom hjälper brandtekniker byggherre, projektledning, övriga konsulter och entreprenörer genom byggprojektet så att brandkraven inarbetas på rätt sätt i övrigas handlingar och implementeras i byggskedet.

Brandteknikers tolkningar och råd kan ge stor inverkan på byggnadens utformning och produktionskostnad. Till exempel kan en extra brandcellsgräns kullkasta arkitektens vision om en öppen byggnad. Om brandtekniker är med redan på skisstadiet kan man enklare ta fram brandtekniska lösningar som tillgodoser allas önskemål samt förebygga vanliga projekterings- och byggfel.

Flexibla, kostnadseffektiva och speciella arkitektoniska utformningar kan ibland verifieras med analytisk dimensionering. Detta innebär att bygglagstiftningens föreskrifter uppfylls på annat sätt än vad som framgår de allmänna råden. En analytisk dimensionering kan omfatta något enstaka krav eller brandskyddet i en hel byggnad.

En ibland förbisedd uppgift som brandkonsulten kan utföra är uppföljning under byggtiden. Den beprövade erfarenheten säger att många utförandefel går att förhindra genom brandkonsultens delaktighet genom hela byggprocessen. I särskilt komplicerade projekt krävs SAK 3 kompetens för kontroll.

SAK 3 är Certifierad sakkunnig inom brandskydd "tredje part". Det betyder att den som är "SAK 3" kan hjälpa till i frågor där det behövs någon tredje part som bidrar med sakkunskap. Det kan till exempel handla om kontroll av utförande eller projektering av särskilt komplicerade projekt. Eller där det finns olika uppfattningar om hur regler ska tillämpas till exempel, då kan en sakkunnig tillkallas.

Det finns ett tiotal sakkunniga inom brandskydd i Sverige. Det är en stor fördel för en brandtekniker / brandkonsult att kunna erbjuda den här typen av tjänster eftersom det har kommit krav i nya plan- och bygglagen på certifiering.

Brandskyddsdokumentation: Byggnadens totala brandskydd dokumenteras i en relationshandling, brandskyddsdokumentation, som följer byggnaden som en instruktionsbok till en bil. Brandskyddsdokumentationen kan även vara en del av dokumentationen av det Systematiska Brandskyddsarbetet (SBA).

Visste du att...?

... utanför Fire museum of Texas (USA) finns det världens största fungerande brandpost.
Källa: firemuseumoftexas.org

Visa mer
Visa mindre

Lediga jobb

Tekniker Brand

Arbetsgivare / Ort: Luossavaara-Kiirunavaara AB / KIRUNA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 31 August (24 dagar kvar)
Publicerad: 2020-06-15
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Brandtekniker

Om jobbet

Om företaget

LKAB är en internationell högteknologisk gruv- och mineralkoncern som bryter och förädlar Norrbottens unika järnmalm för den globala stålmarknaden.

Hållbarhet är kärnan i vår affärsidé och vår ambition är att vara ett av de mest innovativa, resurseffektiva och ansvarstagande företagen i branschen.

Koncernen, som omsatte cirka 31 miljarder kronor 2019 och har cirka 4 300 anställda i 12 länder, rymmer även industrimineraler, borrsystem, tågtransporter, bergtjänster och fastighetsbolag.

NDD Brand bistår huvudverksamheten i dess systematiska brandskyddsarbete (SBA) så att dess brandskydd uppfyller gällande krav från lagstiftare, myndigheter, branschorganisationer samt externa aktörer såsom försäkringsgivare och kunder.

Om tjänsten

Vi söker en tekniker men framförallt en lagspelare och medarbetare till NDD Brand. I rollen kommer du att ha en viktig roll inom LKAB:s systematiska brandskyddsarbete.

I din vardag kommer du att arbeta för att bidra till att våra verksamheter uppfyller de krav som finns på dess brandskyddstekniska installationer såsom brandlarm, vattensprinkler, utrymningslarm och gassläcksystem.

Du kommer att arbeta för att ta fram underhållsplaner och rutiner för befintliga system men även vara en drivande kraft vid förbättringsarbete och ny-/ombyggnationer.

Du kommer att arbeta nära åtta andra arbetskollegor samt produktionschefen där ni tillsammans arbetar med att nå företagets och arbetsplatsens uppsatta mål.

Dina kvalifikationer

Vi söker dig som är utbildad inom el/tele och tidigare har arbetat med tekniska brandskyddslösningar såsom brandlarm, utrymningslarm, vattensprinkler och gassläcksystem.

Kunskap i en eller flera av de branschstandarder (NFPA, SBF, FM Global el. liknande) som finns för respektive system är meriterande.

Du ska vara problem- och lösningsorienterad samt kunna uttrycka dig väl i både tal och skrift.

Engagemang, Nytänkande och Ansvar är viktiga ledord för dig i ditt dagliga arbete.

Hos oss på LKAB är det viktigt att ha ett inkluderande klimat där alla känner sig välkomna och vi ser fram emot de nya tankar, idéer och synsätt som du har med dig.

Vi erbjuder

Ett jobb i en högteknologisk, internationell Mineralkoncern med storskalig verksamhet på en global, konkurrensutsatt marknad. Precis som LKAB i övrigt så eftersträvar vi mångfald och en jämn könsfördelning inom avdelningen.

Vi kan erbjuda del i företagets belöningssystem, förmåner som studiestöd och tandvård, friskvård med möjlighet till varierande aktiviteter inom Kiruna stad samt andra aktiviteter inom LKABs föreningar inom ex friluftsliv eller konst.

Övrig information

Ansök senast den 2020-08-31 via lkab.com/karriar

För mer information om tjänsten vänligen kontakta Marcus Lindmark, Produktionschef NDD, 0980-726 27

e-post: [email protected]

Vi har gjort vårt medieval för rekrytering och undanber oss därför vänligt men bestämt kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.


Fackliga kontakter:

Ingegerd Kyrö för Ledarna, [email protected], 0980-710 50

Sakari Alanko för Unionen, [email protected], 0980-725 08

Björn Åström för Akademikerföreningen, [email protected], 0980-729 03

Per Eriksson för IF Metall, [email protected], 0980-719 72

Arbetsgivare
Luossavaara-Kiirunavaara AB
KIIRUNAVAARA
98186 KIRUNA
Ansökan
Ansök senast 31 August (24 dagar kvar)

Ansök här
Visa mer


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.