På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Rökdykare
Spela filmen

Rökdykare

Rökdykare är i grunden Brandman. Som räddningsman (brandman) i beredskap har man oftast en annan huvudarbetsgivare. Man är oftast deltidsbrandman.

Man behöver sin huvudarbetsgivares tillåtelse för att ta anställning som deltidsbrandman. Tjänsten som deltidsbrandman kräver att man är tillgänglig med inställelsetid på fem minuter under den tiden man är i beredskap. Under sin beredskapsvecka ska man vara beredd att åka på larm under dygnets alla timmar. Larmen får man via en personsökare som man konstant bär med sig.

Eftersom arbetet som brandman kan vara fysiskt krävande är det nödvändigt att ha god fysik. Man måste innan anställningen bli godkänd på en läkarundersökning och ett fysiskt arbetsprov.

Utbildning

Eftersom rökdykare i grunden är en Brandman, se avsnitt "utbildning" i yrkespresentationen Brandman. På gymnasiet rekommenderas det i första hand VO, Vård- och omsorgsprogrammet eller BF, Barn- och fritidsprogrammet.

Är man anställd som rökdykare, innebär det att man måste klara av årliga konditionstester och läkarundersökningar.

B-körkort är ett krav för att kunna bli anställd och C-körkort är mycket meriterande. Har man inte C körkort, när man anställs, ska man vara beredd att ta ett.

Visste du att...?
Rekryteringsmyndigheten testar alla sökande till totalförsvaret, polisen, tullen, räddningstjänsten (bland annat brandmän). Man kan kontakta Rekryteringsmyndigheten med sina frågor om medicinska hinder för att arbeta inom dessa yrken. 

Se gärna information om andningsskydd på Centrum för arbets- och miljömedicins hemsida - camm.sll.se.

Länktips

  • jobbafrisk.se - webbplatsen Jobba Frisk vill vi öka kunskapen om risken för astma & eksem i arbetslivet & hur man kan förebygga problem
  • av.se/arbetsmiljoarbete - info om Arbetsmiljöverkets hemsida om Medicinska kontroller i arbetslivet (AFS 2005:6), föreskrifter
  • msb.se/sv/Utbildning--ovning/Utbildning/Skydd-mot-olyckor
  • brandkvinna.n.nu - om hur bra passar brandmansyrket för kvinnorna
  • havkom.se - Statens haverikommision (SHK), en myndighet under Justitiedepartementet, som har till uppgift att från säkerhetssynpunkt utreda alla typer av allvarliga civila & militära olyckor & tillbud, oavsett om de inträffar till lands, till sjöss eller i luften.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.