På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Rökdykare
Spela filmen

Rökdykare

Rökdykare är i grunden Brandman. Som brandman i beredskap har man oftast en annan huvudarbetsgivare.

Tjänsten som deltidsbrandman kräver att man är tillgänglig med inställelsetid på fem minuter under den tiden man är i beredskap. Under sin beredskapsvecka ska man vara beredd att åka på larm under dygnets alla timmar. Larmen får man via en personsökare som man konstant bär med sig.

Utbildning

Man måste innan anställningen bli godkänd på en läkarundersökning och ett fysiskt arbetsprov.

B-körkort är ett krav för anställning och C-körkort är mycket meriterande.

En eftergymnasial utbildning Skydd mot olyckor är två år och leder till examen i säkerhets- och räddningsarbete. Utbildningen är studiemedelsberättigande.

Efter utbildningen har man möjlighet att arbeta som brandman inom den kommunala räddningstjänsten. Utbildningen kan också leda till andra arbeten inom räddnings- och säkerhetsområdet, i kommunal, statlig eller privat sektor.

Utbildningen anordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den kan även läsas på distans. Kontrollera antagningskrav och ansökningsdatum med utbildningsanordnaren.

Utbildning för räddningsinsats är en grundutbildning för brandmän med deltidsanställning. På MSB:s hemsida finns mer information om utbildningen.

Rekryteringsmyndigheten testar alla sökande till totalförsvaret, polisen, tullen samt alla inom räddningstjänsten, bland annat brandmän.

Grundläggande utbildning finns på flera av gymnasiets program.

Personliga egenskaper

Eftersom arbetet som brandman kan vara fysiskt krävande är det nödvändigt att ha god fysik.

Visste du att...?

... andel kvinnliga brandmän i Sverige ligger på under 5% och att det finns drygt 700 brandstationer i Sverige.

Visa mer
Visa mindre

33 Lediga jobb

Deltidsbrandman

Arbetsgivare / Ort: Nordmalings kommun
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast idag
Publicerad: 2021-10-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Nordmaling har ett utmärkt läge, alldeles vid kusten mellan Umeå och Örnsköldsvik med E4 och Botniabanan helt nära. Här finns all offentlig service du kan önska, fina motionsanläggningar och en trygg och lugn miljö. Närheten till hav, skog och älv och ett rikt föreningsliv ger stora möjligheter till en aktiv fritid för både stor och liten. Arenor, köpcentra och kulturhus finns i Örnsköldsvik i söder och Umeå i norr, bägge mindre än 30 min bort med nya Botniabanan. Vi är helt enkelt centrum mellan städerna! Nordmalings kommun har cirka 7000 invånare, och 700 medarbetare som gör ett viktigt jobb för att erbjuda invånarna god service och livsmiljö. Nordmalings kommun är en del av Umeåregionen. Arbets- och arbetsplatsuppgifter Nordmalings kommun söker dig som är intresserade av räddningstjänstens arbete. Brandmannens arbete är att förebygga, rädda och begränsa skada på liv, miljö och egendom. Du blir en viktig resurs för samhället och en tillgång för säkerhetsarbetet på din arbetsplats. Att vara deltidsbrandman innebär att du har en annan huvudanställning men beredskap som brandman enligt särskilt schema, för närvarande var fjärde vecka och ska då vara tillgänglig dygnet runt för att träda in i din roll "när larmet går". Som nyanställd brandman blir du reserv i en grupp och hoppar in i beredskapen vid sjukdomar och ledigheter. Du deltar också i fortbildning och övningar som sker regelbundet inom kåren.   Kvalifikationer        Du är intresserad av räddningstjänstens arbete samt; - fullgöra den utbildningsplan som föreskrivs: Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap (GRIB), på 6 veckor samt viss intern utbildning - har din bostad och ditt arbete så du kan nå brandstationen inom 7 minuter (Nordmaling, Rundvik och Lögdeå) - har god kondition och hälsa samt klara arbetsprov på 200W - är simkunnig Viktiga egenskaper för detta arbete är flexibilitet, samarbetsförmåga och en förmåga att bygga goda relationer till andra människor. Du ska kunna arbeta självständigt, men även ha stor förmåga att arbeta tillsammans med andra i ett arbetslag. Vi hoppas att du ska bidra med idéer, som kan bidra med att verksamheten utvecklas i positiv riktning. C-körkort inget krav, men meriterande.    Anställningsuppgifter Allmän visstidsanställning alternativt provanställning med möjlighet till tillsvidareanställning. Deltid. Tillträde enligt överenskommelse. Intervjuer sker efter sista ansökningsdatum.   Övrigt Brandmanna­­­yrket är ett mansdominerat yrkesområde och vi ser gärna kvinnliga sökande. Nordmalings kommun gör val av annonsplats och eventuellt rekryteringsstöd vid varje rekrytering och kontaktar själva de vi väljer att annonsera hos. Därför undanber vi oss alla erbjudanden om köp av annonsplats eller rekryteringsstöd i samband med denna annons.
Arbetsgivare
Nordmalings kommun
Ansökan
Ansök senast idag

Ansök här
VISA MINDRE

Räddningstjänstpersonal i beredskap (deltidsbrandman)

Arbetsgivare / Ort: Habo kommun
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 29 oktober (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-24
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Habo kommun ligger i södra Vätterbygden som är en av landets främsta tillväxtregioner. I Habo finns allt från ett livaktigt centrum, närhet till skog, natur och härliga bad i Sveriges näst största sjö. På räddningstjänsten i Habo har ett befäl och fyra brandmän/kvinnor beredskap på sitt ordinarie jobb eller i hemmet dygnet runt årets alla dagar. Med en personsökare mottager man larm och infinner sig därefter på brandstationen inom fem minuter, redo att rycka ut. Är din ordinarie arbetsplats inte placerad i Habo tätort? Pandemin har gett oss nya möjligheter att arbeta hemifrån vilket förhoppningsvis har öppnat upp och gjort det lättare för fler kommuninvånare att söka sig till räddningstjänsten och detta spännande och givande extra arbete. ARBETSUPPGIFTER Vi söker nu räddningstjänstpersonal i beredskap att ingå i en utryckningsstyrka och ha beredskap var fjärde vecka och delta på utryckningar, övningar och utbildningar. Övningar sker normalt på kvällstid och omfattar ca 50 timmar/år KVALIFIKATIONER • God fysik, simkunnighet och att du har en känsla för lagarbete. • B-körkort är ett krav och C-körkort önskvärt, har man inte C-körkort får man med bidragshjälp av arbetsgivaren ta detta efter anställning. Vi utbildar dig sedan vidare. • Du kommer att genomgå en läkarundersökning där godkänd är en förutsättning för tjänsten. • Du skall ha din bostad och arbetsplats (alternativt hemarbete) så att du kan hålla anspänningstiden om fem minuter. Godkännande av huvudarbetsgivare behövs. Med anspänningstid menas från det att personsökaren larmar tills dess att brandbilarna rullar ut från brandstationen mot olycksplats. ÖVRIGT Habo kommun eftersträvar mångfald bland personalen avseende ålder, kön och kulturell bakgrund. Vår värdegrund utgår från begreppen Engagemang, Närhet och Ansvar. I Habo kommun tillämpar vi rökfri arbetstid. För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen hos Habo kommun samt möjliggöra god kommunikation med våra sökande ber vi dig skicka in din ansökan digitalt och inte via e-post eller pappersformat. Om du av någon anledning inte kan registrera din ansökan i vårt e-rekryteringssystem kan du skicka din ansökan till: Habo kommun, Personal- och löneenheten, Box 212, 566 24 Habo. Ange referensnummer på din ansökan. Ansökningshandlingar returneras ej. Inför rekryteringsarbetet har Habo kommun tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanbeder oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.
Arbetsgivare
Habo kommun
Ansökan
Ansök senast 29 oktober (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Brandmän semestervikariat sommaren 2022 sökes

Arbetsgivare / Ort: RÄDDNINGSTJÄNSTEN MÄLARDALEN / Västerås
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 3 månader – upp till 6 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 oktober (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-10-12
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Vi söker 12 st vikarierande brandmän till våra heltidsstyrkor i Västerås och Köping inför sommaren 2022. Hos Räddningstjänsten Mälardalen (RTMD) är alla välkomna att jobba oavsett ursprung, religiös bakgrund, kön eller sexuell läggning.

Vi erbjuder dig en spännande arbetsplats i ständig utveckling, där vi jobbar aktivt med medarbetarskap och ledarskap för att skapa en attraktiv arbetsplats för både kvinnor och män. Vill du vara med och utveckla Räddningstjänsten Mälardalen (RTMD) mot visionen ”En dynamisk räddningstjänst som står för trygghet, effektivitet och säkerhet!. Sök till oss!

Uppdraget

Dina arbetsuppgifter kommer att spänna över hela området ”Skydd mot olyckor” med allt från förebyggande arbete, övning, underhåll/service till direkt skadeavhjälpande insatser vid olyckor.

Din bakgrund

Du ska ha SMO-examen eller slutföra den senast sommaren 2022 eller motsvarande utbildning, alternativt arbetar du som RiB-brandman idag med genomförd grundutbildning GRIB eller motsvarande samt minst 5 års erfarenhet inklusive dokumenterad rökdykarutbildning enligt AFS 2007:7, 56 timmars utbildning till sommaren 2022.

Som person ser vi gärna att du samarbetar bra med andra människor, är lugn, stabil och kontrollerad i stressituationer samt har förmågan att sätta dig in i någon annans perspektiv. Vi vill vidare att du har lätt för att anpassa dig till nya omständigheter och är självgående genom att ta ansvar för dina uppgifter.

Du identifierar dig med RTMD:s vision – ”En dynamisk räddningstjänst som står för trygghet, effektivitet och säkerhet!” som för närvarande är kompassen för vårt arbete och grunden för att stärka vår gemenskap.

Ansök med personligt brev och CV! Bifoga en kopia på:

  • Rullbandstest enligt AFS 2019:3 § 76, 5,6 km/tim, högst 6 månader gammalt.
  • Intyg för simkunnighet lägst Guldbojen.
  • Körkort behörighet B.
  • Examensbevis SMO om du är klar med utbildningen eller intyg om pågående utbildning.
  • Alternativt intyg om anställning RIB.

Planerade testdagar är 15–18 november 2021.

Introduktionsutbildning ca 2 veckor genomförs i maj/juni 2022.

Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta:

Emil Brodin, Distriktschef distrikt 1 Vallby, 021-39 82 03, [email protected]

Ann-Sofi Knutsson Persson, Distriktschef distrikt 2, Köping, 021-39 82 12,

[email protected]

Hans Tollbom, Distriktschef distrikt 3, Brandthovda, 021-39 82 19, [email protected]

Ansökan skickas till: [email protected] senast 31/10 2021. Ange: ”Sommarvik” eller i ämnesraden.


RTMD arbetar aktivt för att öka mångfalden inom förbundet. Vi ser gärna sökande med olika bakgrund och erfarenhet. Vi arbetar för en drogfri arbetsmiljö och genomför därför obligatorisk drogtest vid nyanställning. Räddningstjänsten Mälardalen är ett kommunalförbund för räddningstjänst och förebyggande brandskydd mellan kommunerna Västerås, Hallstahammar, Surahammar, Köping, Kungsör och Arboga. Vi är idag ca 260 medarbetare som alla strävar efter att nå det olycksfria samhället. Riskbilden är bred genom hamn, oljehamn, flygplats, ett antal större industrier, europaväg, riksvägar samt gammal kulturbebyggelse. Detta borgar för en arbetsplats med omväxlande arbetsuppgifter.

Arbetsgivare
RÄDDNINGSTJÄNSTEN MÄLARDALEN
Vallbyleden 9
72464 Västerås
Hemsida: www.rtmd.se
Ansökan
Ansök senast 31 oktober (4 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Räddningstjänsten söker deltidsbrandmän till Mönsterås, Ålem och Fliseryd

Arbetsgivare / Ort: Mönsterås kommun
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 oktober (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Mönsterås kommun ligger vid kusten mitt i Kalmar län och vi har cirka 13 400 medborgare att ge en god service till. Här finns regionens bästa företagsklimat, och vi är stolta över att rankas som en av landets bästa kommuner när det gäller allmänhetens och företagens syn på kommunal service och handläggning av ärenden. Mönsterås kommun är kommunens största arbetsplats med över 1 400 medarbetare. Vi är en trygg arbetsgivare och en mindre kommun. Det gör att du har nära till både medborgare, kollegor och beslutsfattare, och du får vara med och utveckla individen, verksamheten och samhället! Det är viktigt för oss att vara en attraktiv arbetsgivare och vi erbjuder flera olika personalförmåner, bland annat länets högsta friskvårdsbidrag, och strävar efter att varje medarbetare ska ha en bra balans mellan arbete och fritid. Vill du vara del i kommunens och bygdens säkerhet och trygghet? Vill du vara med och verkligen göra skillnad? Vi söker dig som vill bli räddningstjänstpersonal i beredskap och tillsammans med oss skapa ett tryggt och säkert samhälle. Mönsterås har tre brandstationer i kommunen – Mönsterås, Ålem och Fliseryd - och vi söker nu personal, som är trygg i sig själv och stresstålig samt är en god lagspelare, till dessa stationer. ARBETSUPPGIFTER Att arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap innebär att har du beredskap sju dygn per fyra veckorsperiod fördelat på alla dagar. Under din beredskap hanterar du tillsammans med kollegorna olyckshändelser av olika art, alltifrån trafikolyckor, bostadsbränder, bränder i skog och mark till sjukvårdslarm. För att snabbt nå dessa händelser vid larm krävs det att du kan hålla inställelsetiden till brandstationerna på fem minuter. Detta innebär att du bor och/eller din arbetsplats ligger till så att du klarar detta. För att nå en god insatsförmåga tillsammans med kollegorna så krävs det att du deltar i minst 50 övningstimmar per år. Det är under dessa timmar vi bygger laget och hanterar de fordon och utrustningar, som ger en effektiv och säker räddningstjänst. KVALIFIKATIONER • Fullt frisk och god fysik • Vara simkunnig • Körkort med lägst klass B, C-kort meriterande Vi lägger stor vikt vid att du har god samarbetsförmåga samt ett flexibelt och positivt arbetssätt. Som person är du empatisk och värderar öppenhet, respekt och ansvar. Innan anställning kommer du genomgå hälsoundersökning med tillhörande konditionstest och simkunnighet. I samband med detta görs en helhetsbedömning av arbetsgivaren om lämplighet. Din ordinarie arbetsgivare måste ge sitt medgivande för din anställning som räddningstjänstpersonal i beredskap. Vi kommer även begära utdrag från belastningsregistret. Vi är öppen för olika beredskapslösningar, så om du bor i aktuella tätorter men pendlar till annan ort för ditt ordinarie arbete eller tvärtom kan det ändock vara av intresse för oss att du söker. ÖVRIGT Vi undanber oss alla erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp i samband med denna annons. För att kvalitetssäkra rekryteringsprocessen hos Mönsterås kommun samt möjliggöra god kommunikation med våra sökande vill vi att du skickar in din ansökan digitalt.
Arbetsgivare
Mönsterås kommun
Ansökan
Ansök senast 31 oktober (4 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Flygplatskontrollant/flygplatsbrandman

Arbetsgivare / Ort: Securitas Sverige AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 oktober (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Brandman

Om jobbet
Vi i Securitaskoncernen finns i 47 länder runtom i världen och har 355000 medarbetare. Securitas Sverige AB är en kunskapsledare inom säkerhet i Sverige. Det betyder att vi har djup insikt om våra olika kunder och deras marknader, så att vi förstår deras specifika behov. Överallt – från små butiker till flygplatser – gör våra 10 000 medarbetare skillnad. Våra medarbetare verkar på flygplatser där vi tillhandahålla kompletta säkerhetslösningar för flygplatser, myndigheter, flygbolag och andra verkande aktörer på flygplatsen. Det är ofta tillträdesskydd och passerkontroll, säkerhetskontroller av passagerare, bagage och gods, identitetskontroll och profilering av passagerare samt genomsökning och skydd av flygplan. Tjänsten är en kombinationstjänst som flygplatskontrollant och flygplatsbrandman. Du kommer att vara en del av ett arbetslag som ingår i flygplatsens brandstyrka med uppgift att agera vid varnings- och haverilarm samt sjukdomsfall. Du kommer tillsammans med dina kollegor även ha till uppgift att stötta säkerhetskontrollen i rollen som flygplatskontrollant och utföra kontroller av passagerare och bagage. I uppdraget ingår även assistans av passagerare med minskad rörlighet. Tjänsten är en heltidstjänst, tillsvidare och kommer vara i skift. (Observera att det ej är dygnsarbete)  Krav: godkänd av Länstyrelsen för anställning i auktoriserat bevakningsföretag godkänd av Transportstyrelsen för anställning på flygplats du blir godkänd i de för arbetsuppgifterna fastställda utbildningarna du uppträder korrekt, är stresstålig och flexibel du har gymnasialutbildning med godkänt resultat eller motsvarande i Svenska och Engelska tjänsterna är säkerhetsklassade och den sökande måste genomgå säkerhetsprövning genomgå hälsoundersökning och lämplighetstest med godkänt resultat enligt AFS 2005:6 medicinska kontroller i arbetslivet. du är en person med stor mogenhet, ostraffad, vaksam, hjälpsam och ärlig, har en god servicekänsla, integritet och förståelse för olika människors förutsättningar du är vid god hälsa, psykiskt stabil du har en ordnad privatekonomi laglydig och ostraffad drogfri Körkort för personbil inklusive C-körkort Utbildad flygplatsbrandman 56 timmars rök och kemdyk utbildning Redan godkänd hos Transportstyrelsen Erfarenhet och egenskaper: God förmåga att arbeta i grupp fullt frisk enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter god fysik, uppvisa godkänt rullbandstest enligt AFS 2005:6 Medicinska kontroller i arbetslivet. Övrigt: Tidigare erfarenhet som brandman och flygplatskontrollant är meriterande. Vid utvärdering av sökande kan urvalstester komma att användas. Vi arbetar för en jämn könsfördelning och vi ser gärna kvinnliga sökande. Lön och anställningsförhållanden baseras på kollektivavtalet för Bevaknings- och säkerhetsföretag mellan Svenska Transportarbetareförbundet och Säkerhetsföretagen.  Vi ser fram emot din ansökan
Arbetsgivare
Securitas Sverige AB
Hemsida: http://www.securitas.se
Ansökan
Ansök senast 31 oktober (4 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.