Kemdykare

Kemdykare

Kemdykare arbetar med kemikaliesanering vid utsläpp av till exempel lösningsmedel, oljor och syror. Kemdykare arbetar vanligtvis vid enheter för kemdykning inom Räddningstjänsten.

Kemdykare har ett rörligt jobb. De behöver komma till olycksplatser snabbt och det handlar om att behöva arbeta alla tider på dygnet, även mitt i natten och under storhelger.

Eftersom kemdykare kan komma i kontakt med farliga kemikalier, är det viktigt att vara välutbildad och använda andningsskydd och annan skyddsutrustning. Yrket kan "falla under" kategorin Farliga yrken, pga risk att bli skadad och andas in farliga kemikalier, utsättas för brand eller explosion under arbetets gång.

Kemdykare jobbar med både schemalagda och akuta insatser. En del företag har jour- eller beredskapstjänst och då får man vara beredd på att rycka ut vid larm dygnet runt.

Utbildning

Upplärning ges inom branschen. För att kunna bli kemdykare krävs det både teoretisk och praktisk utbildning.

B-körkort är ofta ett krav. BE och C-körkort samt liftkort är meriterande.

Vid industrisanering kan det vara bra att ha gått en säkerhetsutbildning för arbete inom industrin.

Grundläggande baskunskaper kan finnas på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet.

Personliga egenskaper

Kemdykare behöver kunna ta initiativ och agera snabbt i akuta situationer. Vidare är det viktigt att kunna följa regler och instruktioner, framförallt för sin egen säkerhet. Man behöver vara två i flera arbetsmoment och arbetet sker ofta i grupp. Arbetet kan vara fysiskt tungt och kemdykare bör därför ha god fysisk kondition. Jour- och beredskapstjänst förekommer.

Arbetsplats

Arbetet utförs i olika miljöer hos industriföretag, fastighetsägare, kommuner och privatpersoner. Kemdykning är ett grupparbete. Ofta krävs minst två personer för att kunna använda utrustningen. Arbetet kan i vissa fall vara ganska fysiskt tungt.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.