Radontekniker

Radontekniker

Arbeta som radontekniker

Har du ett tekniskt intresse, tycker om problemlösning och vill bidra till bättre folkhälsa och säkerhet i boendemiljöer? I så fall kan detta yrke vara rätt yrke för dig!

Radonteknikerns arbete

Radonteknikers huvudsakliga arbetsuppgifter består av att göra utvärderingar samt inkomma med åtgärdsförslag för att senare också utföra saneringstjänsten. Radontekniker kan också kallas för Radonsanerare. En radonsanerare eller radontekniker arbetar med att mäta, identifiera och åtgärda höga radonhalter i bostäder, arbetsplatser eller andra byggnader. Deras arbete är avgörande för att skapa hälsosamma och säkra inomhusmiljöer.

Arbetsuppgifterna som radontekniker är bland annat:

Radonmätning och analys - att installera och övervaka mätinstrument för att bedöma radonhalten i byggnader och att analysera mätresultaten och jämföra dem med riktlinjer från exempelvis Strålsäkerhetsmyndigheten

Inspektion och felsökning - undersökning av byggnadens konstruktion för att identifiera källor till radonläckage samt  bedömning av faktorer som markens egenskaper, byggnadens ventilation och materialval

Sanering och övriga åtgärder - installation av tekniska lösningar som exempelvis radonsugar, tätning av sprickor och åtgärder för förbättrad ventilation och att sedan säkerställa att de vidtagna åtgärderna effektivt minskar radonhalten.

Även budgetansvar kan ingå som en del i arbetsuppgifterna.

Radontekniker behöver också ibland ge råd till fastighetsägare eller boende om hur man kan förebygga och minska radonhalter. Dokumentera och rapportera resultaten av radonmätningar och saneringsåtgärder kan också ingå i arbetsuppgifterna.

Som radontekniker jobba du ofta självständigt, men på vissa arbetsplatser ingår du i arbetsteam tillsammans med både snickare, fastighetsskötare och fastighetsförvaltare.

 

Utbildning

Utbildning på lägst gymnasial nivå till ventilationstekniker, även B-körkort kan ställas som ett krav för att få anställning. Gymnasieprogram som Bygg- och anläggning samt VVS-och fastighet ger dig en bra grund.

Kunskap om FTX / övriga installationer kan också ställas som ett krav men är annars meriterande.

Kurser och certifieringar i radonmätning och radonsanering erbjuds av bland annat Strålsäkerhetsmyndigheten.

Personliga egenskaper

Självgående och ansvarstagande person med stort säkerhetstänk.

Arbetsplats

Radontekniker arbetar för de arbetsgivare som behöver hantera radonproblematik, som exempelvis specialiserade radonsaneringsföretag, bygg- och ventilationsfirmor, kommuner, myndigheter som hanterar miljö- och hälsoskydd, fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar.

Visste du att...?

Radon - är en osynlig och luktfri gas som kan vara skadlig i höga koncentrationer och är en av de vanligaste orsakerna till lungcancer. 

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.