På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Ventilationsmontör

Ventilationsmontör

Ventilationsmontörer kan arbeta med varierande arbetsuppgifter inom ventilation. Arbetsuppgifter för ventilationsmontörer omfattar allt - från estetik till brandskydd.

Moderna ventilationssystem är högteknologiska. Ventilation är ett arbetsmarknadsområde där utvecklingen går mycket fort framåt och möjligheterna för att nischa sig eller bredda sig är mycket stora. 

Exempel på arbetsuppgifter för ventilationsmontörer är t.ex installation och montering av anläggningar inom ventilation, exempelvis montering av kanaler, fläktar och aggregat, reparationer och underhåll samt funktionskontroller av ventilationsaggregat i olika typer av fastigheter och anläggningar.

Eftersom ventilationsmontörer installerar ventilationssystem i fastigheter, bidrar de på så vis till ett hälsosammare inomhusklimat samt till mer effektiv energianvändning.

Isoleringsmontör
Hen arbetar med att isolera värme-, ventilations- och sanitetsanläggningar (genomsnittlig lön 29.400 kr/månad; källa: scb.se).

Utbildning

Bra grundIäggande utbidning finns på gymnasieskolans VVS-och Fastighetsprogrammet samt Bygg- och Anläggningsprogrammet.

Motsvarande utbildningar för vuxna kan finnas inom komvux. Vidareutbildning kan finnas som företagsutbildning eller inom yrkeshögskolan.

Det finns olika sätt att utbilda sig till ventilationsmontör:

  1. På gymnasieskolan bör man helst välja BA, bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Plåtslageri och valbara kurser inom ventilation. Efter gymnasieutbildningen följer 2,5 år som lärling. 
    Om ens gymnasieskola inte har egen plåtslageriutbildning kan man genom praktik på företag och av branschen godkänd utbildare ändå utbilda dig till ventilationsmontör utan att byta gymnasieskola.
  2. Företagslärlingar blir anställda och utbildas dels på företaget och dels på branschskolan PVT i Katrineholm, denna utbildningsform tar fyra år.
  3. Arbetsförmedlingen har upphandlat en 40-veckors plåtslageriutbildning av PVT. Efter utbildningen följer 1,5 år – 2,5 år som lärling, beroende på personens tidigare yrkeserfarenhet.

 

För samtliga utbildningsvägar gäller att man bör klara ett Examensprov för att få sitt Yrkesbevis.

Övriga kvalifikationer

B-körkort kan ställas som ett krav för att få anställning som ventilationsmotör. Ställs det inte som ett krav, är det dock en stor merit.

Arbetsmarknad

Det råder i princip alltid brist på utbildade ventilationsmontörer, vilket betyder att det finns mycket goda chanser att få jobb.

Länktips

8 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.