På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Ventilationsmontör Spela filmen

Ventilationsmontör

Ventilation - är ett arbetsmarknadsområde där utvecklingen går framåt mycket snabbt.

Ventilationsmontörer installerar ventilationssystem i byggnader och ser på så sätt till vi kan andas frisk luft inomhus. En ventilationsmontör kan arbeta med varierande arbetsuppgifter inom ventilation. Det kan omfatta allt från estetik (att anläggningen skall se prydlig ut) till brandskydd. Som ventilationsmontör har man en av de viktigaste uppgifterna i en byggnad, att ordna frisk luft inomhus.

Moderna ventilationssystem är högteknologiska. Ventilation är ett arbetsmarknadsområde där utvecklingen går mycket fort framåt och möjligheterna för att nischa sig eller bredda sig är mycket stora. 

Exempel på arbetsuppgifter för ventilationsmontörer är t.ex installation och montering av anläggningar inom ventilation, exempelvis montering av kanaler, fläktar och aggregat, reparationer och underhåll samt funktionskontroller av ventilationsaggregat i olika typer av fastigheter och anläggningar.

Eftersom ventilationsmontörer installerar ventilationssystem i fastigheter, bidrar de på så vis till ett hälsosammare inomhusklimat samt till mer effektiv energianvändning.

Isoleringsmontör
Hen arbetar med att isolera värme-, ventilations- och sanitetsanläggningar (genomsnittlig lön 29.400 kr/månad; källa: scb.se).

Jobbet består bland annat av att montera kanaler, fläktar och aggregat, både fabrikstillverkat och egentillverkat (i verkstäder). Injusteringar, underhåll och kontroller av ventilationssystem kan också vara en del av jobbet. Till skillnad från många andra yrken inom byggbranschen så sker det mesta av jobbet, för ventilationsmontörer, inomhus.

Certifierad ventilationsmontör
En ventilationsmontör, som under de senaste fem åren, har minst två års yrkeserfarenhet från ventilationsarbete kan bli en "certifierad ventilationsmontör". Certifierad ventilationsmontör - är en titel som vittnar om mycket god yrkeskunskap och ofta även ger möjighet till högre lön.

Yrkesporträtt
Möt ventilationsmontör Sandra D.

Möt ventilationsmontör Emil O.D.

Möt ventilationsmontör Jessica Å.

Möt ventilationsmontör Karl Linus M.

Utbildning

Bra grundIäggande utbildning finns på gymnasieskolans VVS-och Fastighetsprogram. Motsvarande utbildningar för vuxna kan finnas inom komvux. Vidareutbildning kan finnas som företagsutbildning eller inom yrkeshögskolan.

Fem sätt att utbilda dig till ventilationsmontör:

1. Gymnasieskolans treåriga VVS- och fastighetsprogram.

2. Om din gymnasieskola inte har inriktningen ventilationsteknik kan du som gymnasielärling, genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) på företag och kompletterande utbildning hos av branschen godkänd utbildare, ändå utbilda dig till ventilationsmontör utan att byta skola. Kompletterande utbildning ges i dagsläget på branschens skola PVF Teknikcentrum, i Katrineholm.

3. Företagslärlingar blir anställda och utbildas dels på företaget och dels på branschens skola PVF Teknikcentrum, i Katrineholm. Denna utbildningsform tar 4 år om du inte har utbildningar och arbetslivserfarenheter som tillgodoräknas tid för.

4. 45-veckors utbildning genom Arbetsförmedlingen, varav ca 25 veckor är förlagda till en av branschen godkänd utbildningsanordnare. Efter utbildningen följer 1,5 år – 2,5 år som lärling, beroende på tidigare yrkeserfarenheter.

5. På några platser i landet kan man få utbildningen genom ett läsår på Komvux. Utbildare ska vara godkända av branschen och ha en egen verkstad och yrkeslärare. Efter utbildningen följer 1,5 år – 2,5 år som lärling, beroende på tidigare yrkeserfarenheter

Övriga kvalifikationer

B-körkort (för personbil) ställs ofta som ett krav för att få anställning.

Arbetsmarknad

Det råder i princip alltid brist på utbildade ventilationsmontörer, vilket betyder att det finns mycket goda chanser att få jobb.

Visste du att... ?

En "modern människa" befinner sig inomhus upp till circa 19 timmar per dygn. Hen är då hemma, på jobbet, i skolan eller på annat ställe, men ändå inomhus. Bra inomhusluft är därför mycket viktigt för att människor skall må bra, hålla sig friska och kunna prestera på bästa sätt.

Länktips

9 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.