Som ventilationsmontör kan du arbeta med varierande arbetsuppgifter inom ventilation. Du installerar ventilationssystem i byggnader och ser på så vis till att det går att andas frisk luft inomhus.
Som ventilationsmontören är du något av en problemlösare, du får arbeta med tillverkning, montering och skötsel av alla delar i en ventilationsanläggning. Så gillar du att både använda hjärnan och jobba praktiskt är det här yrket för dig.
Jobbet består bland annat av att montera kanaler, fläktar och aggregat, både fabrikstillverkat och egentillverkat i verkstaden. Injusteringar, underhåll och kontroller av ventilationssystem kan också vara en del av jobbet. Till skillnad från många andra yrken i byggbranschen sker det mesta av jobbet inomhus.
Det här jobbet är raka motsatsen till ett stillasittande kontorsjobb. Här får du varierande arbetsuppgifter med frihet under ansvar. Under en omväxlande arbetsvecka hinner du antagligen träffa många nya människor och samarbeta med olika yrkesgrupper.
Moderna ventilationssystem är högteknologiska. Ventilation är ett arbetsmarknadsområde där utvecklingen går mycket fort framåt och möjligheterna för att specialisera eller bredda sig är mycket stora.
Man arbetar med att isolera värme-, ventilations- och sanitetsanläggningar. Jobbet består bland annat av att montera kanaler, fläktar och aggregat, både fabrikstillverkat och egentillverkat. Injusteringar, underhåll och kontroller av ventilationssystem kan också vara en del av jobbet. Till skillnad från många andra yrken inom byggbranschen så sker det mesta av jobbet, för ventilationsmontörer, inomhus.
Yrkesbevis och certifiering
Efter gymnasieutbildningen med inriktningen ventilation kan du avlägga yrkesprov och ta branschens yrkesexamen. Det gör dig attraktiv på arbetsmarknaden. Vill du vidareutvecklas kan du som har varit yrkesverksam i två år under de senaste fem åren, bli certifierad ventilationsmontör och till exempel arbeta som ledande montör.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans VVS-och Fastighetsprogram. Motsvarande utbildningar för vuxna kan finnas inom komvux.
Vidareutbildning kan finnas som företagsutbildning.
Fem sätt att utbilda dig till ventilationsmontör:
- Lärlingsutbildning på gymnasieskolans treåriga VVS- och fastighetsprogram. Efter utbildningen följer ca 2 år som lärling.
- På ett fåtal orter finns en skolförlagd gymnasieutbildning gymnasieskolans treåriga VVS- och fastighetsprogram. Efter utbildningen följer ca 2 år som lärling
- Företagslärlingar blir anställda och utbildas på företaget. Denna utbildningsform tar 4 år om du inte har utbildningar och arbetslivserfarenheter som tillgodoräknas tid för.
- Arbetsmarknadsutbildning genom Arbetsförmedlingen där man fokuserar på de ämnen som berör ventilation. Ungefär halva utbildningen genomförs som arbetsplatsförlagt lärande. Efter utbildningen följer ca. 2 år som lärling.
- Komvuxutbildning - På ett fåtal platser i landet kan man gå utbildningen på komvux, där man enbart läser de ämnen som berör ventilation. En del av utbildningen genomförs som arbetsplatsförlagt lärande. Efter utbildningen följer ca. 2 år som lärling.
B-körkort ställs ofta som ett krav för att få anställning.
Framtidsutsikter
För en ventilationsmontör ser framtiden mycket ljus ut. Det finns gott om jobb – idag, imorgon och i framtiden. Och det är bra betalt.
Företagen behöver anställa cirka 2000 nya ventilationsmontörer de kommande åren. Det finns med andra ord gott om jobb och du har stor chans att få jobb direkt efter avklarad utbildning.
Som ventilationsmontör kan du med tiden välja inriktningar som exempelvis energioptimerare, installationssamordnare, injusterare, projektör, ventilationstekniker eller besiktningsman. Det går också att vidareutbilda sig till exempelvis tekniker, arbetsledare eller projektledare. Många väljer också att starta eget efter några år. Andra väljer att flytta utomlands för att jobba.
Visste du att... ?
...En "modern människa" befinner sig inomhus upp till ca 19 timmar per dygn. Man är då hemma, på jobbet, i skolan eller på annat ställe, men ändå inomhus. Bra inomhusluft är därför mycket viktigt för att människor skall må bra, hålla sig friska och kunna prestera på bästa sätt.
Länktips
- Plåt & Ventbyrån
- Sverigesradio.se - Fler kvinnor ska in i byggbranschen
- GymnasieGuiden.se - Branschskolor
- Gymnasier med VF-ventilationsteknik
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret