Driftoptimerare

Driftoptimerare

En Driftoptimerares ansvarsområden består främst i att ansvara för drift och underhåll av  värme- och ventilationsanläggningar och att vara specialist- och stödfunktion till de tekniska förvaltarna.

Man ska ansvara för modernisering och effektivisering av värme- och ventilationsanläggningar, driftoptimera värme- och ventilationsanläggningar, ansvar för att tekniska installationer samverkar så effektivt som möjligt i beståndet, hantering av åtgärdsförslag för att avhjälpa avvikelser i inomhusmiljö, ansvara för entreprenörskontakter, följa upp och säkerställa entreprenörers leverans till överenskommet pris, tid och kvalité, ha kostnads- och budgetansvar för verksamheten och mycket mer.

Utbildning

Högskole- eller yrkeshögskoleutbildning med inriktning mot fastighetsteknik.

På gymnasiet rekommenderas det i första hand studier på VVS- och fastighetsprogrammet, men även andra gymnasieutbildningar innehåller bra kompetensgrund.

Meriterande för anställning är

 • Erfarenhet av driftoptimering, drift och underhåll av värme, ventilation och/eller styr och regleringssystem
 • Erfarenhet av att ha arbetat med styrsystem
 • Vana med kundkontakter och budgethantering
 • B-körkort
 • Erfarenhet av Fast 2 och av LOU

Personliga egenskaper

För att man ska trivas med och lyckas i yrkesrollen behöver man vara en strukturerad, resultatinriktad, kreativ person som gillar att arbeta både operativt och strategiskt med tekniska frågor.

Vidare behöver man vara självgående och lösningsinriktad. Man behöver förstå och kunna och vilja tillämpa affärsmässiga principer. Relationsskapande, ödmjuk och trivs med att arbeta både självständigt och i team tillsammans med kollegor och externa aktörer.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  162 Lediga jobb som driftoptimerare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.