Fastighetstekniker
Spela filmen

Fastighetstekniker

Fastighetstekniker ansvarar för drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system. Exempel på övergripande arbetsuppgifter som ofta ingår i arbetet är att ansvara för värme- och ventilationssystem, sköta värmeväxlare för fjärrvärme, värmepumpar, fläktar och annan teknisk utrustning.

Som fastighetstekniker ansvarar du för den dagliga tillsynen av fastigheters tekniska system när det gäller drift, underhåll och skötsel. Fastighetsteknikern ser till att alla system fungerar, både utifrån fastighetsägarens krav och hyresgästernas förväntningar.

En stor del av arbetet innebär att energieffektivisera och driftoptimera befintliga anläggningar och system inom exempelvis värme och ventilation. Det innebär att du får göra nulägesanalyser och utifrån dessa komma med förslag på lösningar som långsiktigt förbättrar verksamheten och fastigheten ekonomiskt, tekniskt och ur miljösynpunkt.

Då utvecklingen kring digitalisering, energieffektivisering och smarta tekniska lösningar går snabbt inom fastighetsbranschen är yrket som fastighetstekniker en kreativ utmaning för dig som tänker framåt, gillar innovativ teknik och att lösa problem.

Yrket som fastighetstekniker är ett rörligt och fritt jobb med mycket eget ansvar där du jobbar såväl praktiskt som teoretiskt. Du har stora möjligheter att själv planera och styra ditt arbete. Som fastighetstekniker träffar du mycket människor och du bör därför drivas av att skapa goda relationer med såväl hyresgäster som arbetskamrater. Du påverkar genom ditt arbete andras hem- och arbetsmiljö och skapar en fungerande vardag för de som bor eller arbetar i fastigheterna.

Utbildning

Lämpliga utbildningar finns inom Yrkeshögskolan. Du kan läsa en 2-årig yrkeshögskoleutbildning till antingen fastighetstekniker eller drift- och fastighetstekniker. I utbildningen ingår LIA (lärande i arbete) som ger dig chansen att få erfarenhet och kunskap som ofta leder till jobb direkt efter avslutad utbildning.

Bra grundläggande utbildning ges på gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogrammet.

Framtidsutsikter

Den tekniska utvecklingen inom fastighetsbranschen sker snabbt med ökad digitalisering som resultat. Det råder stor efterfrågan på utbildade fastighetstekniker, varför man har goda chanser att få arbete efter avslutad utbildning.

Man kan genom arbetserfarenhet och fortbildning utvecklas till fastighetsingenjör eller teknisk förvaltare. I rollen är det också vanligt med bra arbetsvillkor och en god löneutveckling. Genom att validera din kompetens och erfarenhet via FAVAL kan du få ett yrkescertifikat som fastighetstekniker.

Personliga egenskaper

För att trivas i yrkesrollen behöver du ha ett stort intresse för teknik, IT och digitalisering, ha en stark servicekänsla, vara kreativ, problemlösande, noggrann, ansvarstagande, ha lätt för att arbeta tillsammans med andra och trivas att arbeta både praktiskt och teoretiskt.

Arbetsplats

Fastighetstekniker kan vara anställda av bostadsföretag, eller företag som i sin tur säljer tjänster till bostadsföretag.

Som fastighetstekniker, med anställning på kommunen, servar man kommunens fastigheter såsom till exempel skolor, gruppbostäder, simhallar och idrottsanläggningar.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.