Teknisk förvaltare
Spela filmen

Teknisk förvaltare

Med teknisk förvaltning menas i första hand planering av och ansvar för reparationer och underhåll, entreprenadupphandling, tillsyn av anläggningar, uppvärmning samt att städning och trädgårdsarbete utförs på ett effektivt sätt med goda resultat.
En teknisk förvaltare (som också kan ha arbetstitel teknisk fastighetsförvaltare) är ofta arbetsledare för driftspersonal, som vanligtvis består av fastighetsskötare, och det är fastighetsskötare som till största del utför de praktiska arbetsuppgifterna.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
I rollen som teknisk förvaltare arbetar du med att bevara och förbättra fastigheterna och driver tillsammans med dina kollegor utvecklingen framåt. I dina arbetsuppgifter ingår bland annat att förvalta tekniska system och leda projekt inom det tekniska området genom att ta fram beslutsunderlag, göra utredningar, bevaka ny teknik och delta i besiktningar.
Du förväntas ta ett övergripande ansvar för bland annat styr och reglerteknik, larm, lås/passerteknik samt arbeta med myndighetskrav i de fastigheter du ansvarar för. Du kommer ha nära samarbete med dina kollegor, bl.a med tekniker. En stor del av arbetsuppgifterna brukar bestå av att vara delaktig i arbetet mot energioptimering.

Nedan kan du se några av de vanligtförekommande arbetsuppgifter i punkt form:
• Planera och driva projekt och underhållsarbeten inom teknikområdet
• Vara delaktig i underhållsplanering
• Följa upp drift i tekniska system
• Ta ett helhetsansvar för de tekniska systemen och delta i regelbundna uppföljningar.

Att tänka på
Körkort klass B (för personbil) kan ställas som ett krav för att få anställning som teknisk fastighetsförvaltare.

Utbildning

Utbildning på eftergymnasial nivå brukar ställas som ett krav av de flesta arbetsgivare, i första hand utbildning inom fastighetsförvaltning från yrkeshögskola eller på högskolenivå (på högskola eller universitet), alternativt relevant arbetslivserfarenhet från fastighetsbranschen.
Förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, i första hand på inriktningen Fastighet inom VVS- och Fastighetsprogrammet (VF); i andra hand på Teknikprogrammet (TE), Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) och Industritekniska programmet (IN).

Personliga egenskaper

För att lyckas i rollen som Teknisk förvaltare behöver man vara en relationsbyggare, projektledare, förhandlare och coach. För att trivas med arbetsuppgifterna behöver du ha stort intresse för fastigheter och idéer om hur fastighetsägare kan sänka sina kostnader genom driftoptimering.
Du, som väljer att satsa på det yrket, behöver ha ett utpräglat sinne för service och ett professionellt bemötande, vara villig att delta i samarbete både internt och externt, ta stort eget ansvar och egna initiativ.

Arbetsplats

Många tekniska förvaltare är anställda vid kommunala fastighetsenheter. Övriga arbetsplatser: hos privata fastighetsägare.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.