På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Fastighetsyrken Spela filmen

Fastighetsyrken

Vill du jobba i ett fastighetsyrke?

I takt med att vi, som bor i Sverige, blir allt fler ökar antal fastigheter, bland annat byggs det fler bostäder, skolor, sjukhus, kontor och affärslokaler och fastighetsbranschen behöver därför ännu fler duktiga medarbetare. Sedan tidigare finns det också många äldre byggnader, som t.ex kyrkor, museer och slott som behöver förvaltas och underhållas.

Fastighetsbranschen har stora rekryteringsbehov. I Sverige finns cirka 2,6 miljoner fastigheter med ett värde på över 6 000 miljarder kronor. Fastigheter måste förvaltas och skötas om för att inte förfalla.

Det finns många olika fastighetsyrken inom Fastighetsbranschen. Det finns företag som erbjuder helhetslösningar inom fastighetsförvaltning och anställer därför personer inom många av de olika fastighetsyrkena. 

Några av de vanligaste fastighetsyrkena presenteras här på www.framtid.se, vilka kan du se nedan.

Fastighetsbranschen samarbetar med byggbranschen vid bl.a större renoveringar. Medarbetare inom byggbranschen kan också anlitas som konsulter vid utbyggnader eller vid problem av underhåll av fastigheter. Det förekommer att en och samma person arbetar inom bygg- och inom fastighetsbranschen samtidigt.

Distriktschefen, t.ex har ett stort ansvar för ett visst geografiskt område och dess fastigheter. Man samordnar det arbete som sker i de olika bostadsområdena och arbetsuppgifterna är många, allt från att stötta medarbetarna i distriktet i deras dagliga arbete till att se över de övergripande kostnader för den löpande förvaltningen. Distriktschefen ansvarar också för underhållsarbeten i sina bostadsområden. Distriktschefen är ofta chef över ett antal fastighetsförvaltare.

Det råder delade meningar om huruvida Fastighetsmäklare och Fastighetsmäklarassistent tillhör Fastighetsbranschen eller Ekonomi/marknadsförings/sälj-branschen. Kanske tillhör dessa yrken flera olika branscher samtidigt.

Arbetsmarknad

Väljer man Fastighetsbranschen ligger vägen öppen till ett tryggt jobb som har framtiden för sig. Chanserna till jobb efter utbildningar inom fastighetsbranschen är goda eller mycket goda beroende på vilket yrke det handlar om.

I december 2017 rådde det störst brist på folk inom Fastighetstekniker.

Att tänka på

Inom de här yrken kan man eventuellt utsättas för kontakt med kemikalier, exempelvis med olika typer av lim och målarfärg, det kan också förekomma visst tungt arbete och obekväma arbetsställningar.

Utbildning

Utbildningar till olika fasighetsyrken finns på olika nivåer och inom olika studieformer.

Vill du jobba i ett fastighetsyrke rekommenderas i första hand El och energiprogrammet, inriktning Automation  yrkesutgång Automationstekniker eller 

VVS- & fastighetsprogrammet, inriktning Fastighet där det finns yrkesutgångar mot bl.a:

 

Motsvarande utbildningar för vuxna kan finnas inom Komvux. 

På eftergymnasial nivå kan passande utbildningar finnas på folkhögskolorna, inom yrkeshögskolan och på högskolenivå.

B-körkort ställs ofta som ett krav när man söker jobb inom fastighetsbranschen.

Personliga egenskaper

Att komma med kreativa lösningar på allehanda problem ingår i din vardag om du jobbar i ett fastighetsyrke. Yrkena bjuder på mycket social kontakt och varierande typer av arbete, vilket gör att man aldrig har tråkigt på jobbet.

Egenskaper som krävs för att trivas med att jobba i ett fastighetsyrke är bl.a att vara en kommunikativ person som trivs med att träffa många människor och ha många boIIar i luften samtidigt, ordningssam, kreativ samt lösningsfokuserad.

Visste du att...?

... Njudungsgymnasiet, en kommunal gymnasieskola i Vetlanda, är en av några få gymnasieskolor i Sverige som är rekommenderade av Fastighetsbranschen (dec 2017). Branschens rekommendation gäller 2 år framåt och förlängs om skolorna fortfarande håller mycket hög utbildningskvalité.

Länktips

33 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.