Driftingenjör

Driftingenjör

Driftingenjören har huvudansvaret för en eller flera anläggningar och ansvarar för driften och underhållet av maskinerna. Du kan även delta i utveckling och införande av ny teknik. För det mesta sker arbetet på kontoret eller övervakning av anläggningen från kontrollrummet.

Arbetsledning, personalansvar, planering och inköp av utrustning och bränsle ingår i driftingenjörens arbetsuppgifter. Du gör även analyser av energianvändandet för att kunna planera hur anläggningen ska använda sina resurser på bästa sätt i framtiden.

Utbildning

Lämpliga utbildningar för driftingenjörer finns inom högskolan och kan vara elektroingenjörsutbildning med inriktning elkraft, energiingenjörsutbildningar eller utbildningar inom kemiteknik. Utbildningarna omfattar heltidsstudier på 3-5 år och inriktningen är beroende på inom vilket område du vill jobba.

Bra grundläggande utbildning finns på gymnasieskolans Teknikprogrammet.

Passande grundutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Driftingenjörer arbetar på anläggningar som producerar el, annan energi, värme eller kyla. Du kan också arbeta inom stora fastigheter som exempelvis sjukhus, inom processindustrin eller vid kommunala vatten- och avloppsanläggningar.

Visa mer
Visa mindre

49 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.