Fastighetsingenjör
Spela filmen

Fastighetsingenjör

Vad gör en fastighetsingenjör?

Som fastighetsingenjör har du ett övergripande och strategiskt ansvar för drift och underhåll i en eller flera fastigheter. Yrket innebär att du arbetar med allt från tekniska system till hållbarhetslösningar. I denna roll säkerställer du att fastigheterna fungerar optimalt – både ur ett tekniskt och ekonomiskt perspektiv.

Alternativa yrkestitlar inom fastighetsbranschen

Inom branschen kan du ha olika titlar beroende på inriktning och ansvarsområde. Några vanliga titlar är:

  • Driftingenjör

  • Teknisk förvaltare

  • Driftledare

  • Underhållsingenjör

Dessa titlar speglar olika specialiseringar inom drift, underhåll och teknisk utveckling av fastigheter.

En framtidsinriktad och tekniskt utmanande bransch

Fastighetsbranschen är en av Sveriges mest spännande och teknikintensiva branscher. Med fokus på digitalisering, energieffektivisering och smarta tekniska lösningar utvecklas yrkesrollen snabbt. Som fastighetsingenjör är du mitt i denna utveckling – ett yrke för dig som gillar problemlösning, innovation och teknik.

Ansvar för tekniska system och energieffektivisering

I rollen som fastighetsingenjör är du en teknisk specialist. Du ansvarar för optimering, drift och underhåll av fastighetens tekniska system, vilket kan inkludera värme, ventilation, el, vatten och styrsystem. Målet är att uppfylla krav på driftsekonomi, energiprestanda och miljöeffektivitet.

Projektledning, upphandling och hållbarhet

Som fastighetsingenjör leder du tekniska utvecklingsprojekt och har ofta budgetansvar. Du deltar i kvalificerade upphandlingar och kan även ha personalansvar i vissa fall. Det är en roll där du kan påverka både arbetsmiljö och fastighetens miljöpåverkan – vilket gör dig till en viktig aktör i det hållbara samhällsbyggandet.

 

Utbildning

För att kunna få anställning som fastighetsingenjör behöver du eftergymnasial utbildning från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola. Du kan gå en 2,5-årig yrkeshögskoleutbildning till fastighetsingenjör. I utbildningen ingår LIA (lärande i arbete) som ger studenterna chansen att få erfarenhet och kunskap som ofta leder till jobb direkt efter avslutad utbildning.

Grundläggande utbildning finns bland annat på gymnasieskolans VVS- och fastighetsprogrammet.

Framtidsutsikter

Den tekniska utvecklingen inom fastighetsbranschen sker snabbt med ökad digitalisering som resultat. Det råder stor efterfrågan på utbildade fastighetsingenjörer, varför man har goda chanser att få arbete efter avslutad utbildning.

I rollen är det vanligt med bra arbetsvillkor och en god löneutveckling. Genom att validera din kompetens och erfarenhet via FAVAL kan du få ett yrkescertifikat som fastighetsingenjör.

Personliga egenskaper

För att trivas i rollen som fastighetsingenjör bör du ha ett stort intresse för teknik, IT och digitalisering, vara kreativ, problemlösande, strategisk, ha lätt för att se sammanhang och hur olika faktorer samverkar, vara noggrann och ha stor servicekänsla, ha lätt för att arbeta tillsammans med andra samt ha förmåga att leda och driva projekt.

Yrkesfilm

Inspirationsfilm om spännande yrken i teknikbranschen.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.