Fastighetsskötare ansvarar för den yttre och inre skötseln av en byggnad som kan vara ett hyreshus, kontorsbyggnad, idrottsanläggning eller liknande. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken typ av byggnad du skall sköta och vilket ansvarsområde du får. Trappstädning, enklare reparationsarbeten, felsökning, underhåll, skötsel av grönytor, rabatter, häckar och träd förekommer ofta. Snöröjning, grusning och sandning på vintern ingår också ofta i fastighetsskötarens arbetsuppgifter. Även miljöstationerna faller ofta under fastighetsskötarens ansvar. I det här jobbet är det viktigt att trivas med fysiskt utomhusarbete i alla väder.
Fastighetsskötare kan även kallas Bovärd, Husvärd, Kvartersvärd, Miljövärd eller Fastighetsvärd.
Som fastighetsskötare arbetar du med miljön för den fastighet (tomtyta) du ansvarar för. Du ser till att hyresgästerna känner sig trygga och nöjda i sin bostads- och arbetsmiljö, samt att utemiljön är väl omhändertagen.
Fastighetsskötaren har ofta dagliga kontakter med hyresgäster i de byggnader som skall skötas. Arbetet är både fritt och varierat men ställer krav på flexibilitet då akuta ärenden kan dyka upp.
Service är ett viktigt ledord för en framgångsrik fastighetsskötare. Du påverkar genom ditt arbete andras hem- och arbetsmiljö och skapar en fungerande vardag för de som bor eller arbetar i de fastighetsområden du sköter om.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Fastighetsskötare har varierande bakgrund med erfarenhet från yrken inom bygg, el, vvs eller något hantverksyrke. Vid en anställning har förutom sakkunskaperna också de personliga egenskaperna stor betydelse. I synnerhet för fastighetsvärden är det viktigt att man trivs med att ha mycket kontakter med andra människor.
Gymnasieutbildning finns inom VVS- och fastighetsprogrammet, men bra grund finns även på andra yrkesprogram.
Vuxenutbildning kan finnas inom Komvux samt på yrkeshögskolan.
Du kan även via Arbetsförmedlingen anvisas till en arbetsmarknadsutbildning till fastighetsskötare (40 veckor).
Framtidsutsikter
Det råder stor efterfrågan på utbildade fastighetsskötare, varför man har goda chanser att få arbete efter avslutad utbildning. Man kan genom arbetserfarenhet och fortbildning utvecklas till fastighetsvärd eller fastighetstekniker.
I rollen är det också vanligt med bra arbetsvillkor och en god löneutveckling. Genom att validera din kompetens och erfarenhet via FAVAL kan du få ett yrkescertifikat som fastighetsskötare.
Personliga egenskaper
För att trivas i yrkesrollen behöver du ha ett stort intresse för människor och service, vara social och kommunikativ, händig, problemlösande, ha intresse för teknik, utemiljö och reparationer, vara noggrann, ansvarstagande, ha lätt för att arbeta tillsammans med andra samt trivas att arbeta både praktiskt och teoretiskt.
Arbetsplats
En fastighetsskötare vid ett stort fastighetsbolag har ofta mer renodlade arbetsuppgifter och kan exempelvis ha ansvar enbart för den yttre miljön, medan trappstädning och reparationer sköts av andra personer.
Ett mindre företag däremot har sällan ekonomiska resurser att ha alla yrkeskategorier anställda. Där kan en fastighetsskötare förutom att ansvara för yttre och inre miljö, även sköta reparationer och drift av byggnaderna/fastigheterna i viss utsträckning. Då ställs större krav på mångsidighet hos fastighetsskötaren.
Som kommunanställd fastighetsskötare ansvarar man för kommunens fastigheter som skolor, gruppbostäder, simhallar och idrottsanläggningar.
Länktips
- Fastighetsbranschen.nu
- yhguiden.se - Hvilan Utbildning
- framtid.se - Rörmokeri, mycket mer än bara avlopp
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret
17 liknande yrke(n)
- Byggnadsarbetare
- Campingplatsföreståndare
- Driftledare-Fastigheter
- Drifttekniker inom Fastighet
- Fastighetsansvarig
- Fastighetsförvaltare
- Fastighetstekniker
- Hemfixare
- Klottersanerare
- Kontorsvaktmästare
- Kyrkogårdsföreståndare
- Kyrkvaktmästare
- Miljövärd
- Områdestekniker
- Skadedjurstekniker
- Teknisk förvaltare
- Vaktmästare