Fastighetsbranschens utbildningsnämnd

Fastighetsbranschens utbildningsnämnd

Fastighetsbranschen

Fastighetsbranschen är full av möjligheter. Vi finns över hela landet och erbjuder yrken för de flesta kompetenser och intressen. När du väljer ett yrke inom fastighetsbranschen får du möjligheten att jobba i nära kontakt med människor, teknik och miljö. Här finns de gröna jobben!

Vill du ha ett omväxlande jobb där du får träffa människor samtidigt som du bidrar till samhällsnytta på riktigt? Eller vill du jobba med att motverka klimatförändringarna? Då kanske fastighetsbranschen kan vara något för dig.

I fastighetsbranschen finns yrken på alla nivåer på karriärstegen. Det gör att du som börjat jobba som fastighetsskötare, värd eller tekniker kan läsa vidare på yrkeshögskola, högskola eller universitet exempelvis till fastighetsingenjör eller fastighetsförvaltare - möjligheterna är många!

Det finns många yrken inom fastighetsbranschen. Vi på Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd har tillsammans med råd och representanter från branschen arbetat fram och enats om sex yrkesroller som du kan läsa mer om här >>

Utbildning
Över hela Sverige finns olika utbildningar som leder dig in i fastighetsbranschen. Du kan söka utbildningar riktade mot våra yrken både på gymnasiet, yrkeshögskolan och på universitet eller högskola. På jobba-i-fastighetsbranschen.se kan du söka upp dem utifrån vart i Sverige du vill studera, inriktning och utbildningsnivå.

Arbetsmarknad
Fastighetsbranschen står inför omfattande förändringar. Stora pensionsavgångar, nya tekniska kompetenskrav, nya energimål och tillväxt gör att branschen behöver rekrytera och det finns karriärmöjligheter inom alla områden.

Utifrån tidigare analyser kan vi se att det finns ett löpande rekryteringsbehov inom fastighetsbranschen och vi kommer att behöva anställa ca 7000 nya medarbetare fram till år 2024.

Varför fastighetsbranschen? Här är de fem starkaste skälen till att jobba i fastighetsbranschen

Karriär
I fastighetsbranschen finns jobb för dig som vill utvecklas och trivas länge. Här finns jobb både för dig med en gymnasieexamen och dig som har pluggat på universitet. Vi är en bransch i ständig utveckling och här får du utmaningar och lär dig nya saker varje dag. Du kan byta yrkesroll flera gånger under din karriär och bli framgångsrik i fastighetsbranschen.

Balans i livet
I fastighetsbranschen kan du må bra och få balans i livet. Jobbet är viktigt, men inte allt. I fastighetsbranschen kan du ha roligt på jobbet och orka ha ett liv utanför jobbet. Du har ofta frihet att själv planera din arbetsdag och det går utmärkt att förena ett framgångsrikt arbetsliv med en givande fritid. Här får du ett spännande och utmanande jobb som håller hela livet.

Lön
I fastighetsbranschen får du en konkurrenskraftig lön och trygga villkor. Du får en god marknadsmässig lön som du kan försörja dig på, samtidigt som du har sjysta arbetstider. Genom att utvecklas och ta mer ansvar har du också möjlighet att höja din lön. Fastighetsbranschen ger trygga anställningar och bra anställningsvillkor.

Jämställdhet
I fastighetsbranschen har alla samma möjligheter. Våra kunder kommer från alla delar av samhället och alla är välkomna att söka jobb i fastighetsbranschen. Vi är stolta över att fyra av tio chefer i fastighetsbranschen är kvinnor och att vi flera år i rad har rankats som den mest jämställda branschen i Sverige. 

Samhällsnytta
I fastighetsbranschen gör du skillnad på riktigt. Vi påverkar människors liv när vi tar hand om husen där de bor eller jobbar. Ditt jobb kan till exempel vara att göra ett bostadsområde trevligare och tryggare eller att minska husens klimatpåverkan. Här kan du bidra till ett bättre samhälle för alla och finna ett starkt engagemang.

Visa mer
Visa mindre