På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Företagsjurist
Spela filmen

Företagsjurist

En jurist är expert på att analysera och lösa juridiska problem och tolka lagar och avtal. Juridiska uppgifter finns i alla branscher. Vanligast är att göra utredningar, förhandla, granska eller upprätta kontrakt och andra rättsliga handlingar. Arbetsuppgifterna skiftar därför mycket beroende på vilket område man jobbar med.

Läs mer om : Jurist

Som företagsjurist jobbar man väldigt brett inom juridik man jobbar med en massa olika saker så som att komma med juridiska råd och att ha synpunkter på det kommersiella upplägget i företag. Hantera stora mängder information, samt att analysera och lösa problem.

Egenskaper

Att vara jurist är inget så kallat 5 till 9 jobb man måste vara mycket stresstålig och felxibel eftersom att man aldrig riktigt vet vad man ska göra härnäst.Man måste vara bra på att få saker att fungera och att hitta lösningar.Det är bra om man är social då mycket av arbetet går ut på att nätverka och skaffa sig kontakter och kunder. Att ha ett affärsmässigt sinnelag och att vilja investera en stor mängd tid i sin yrkesroll är en bra egenskap.

Utbildning

Högskoleutbildning krävs. Juristprogrammet på svenska högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Se gärna två korta videofilmer om juristutbildningen, snabblänkar till filmerna är här och här.

Framtidsutsikter

Arbetsförmedlingen bedömer att det blir fortsatt balans mellan utbud och efterfrågan på jurister både under det närmaste året och på fem till tio års sikt. Jurister har under många år haft en mycket stabil arbetsmarknad och den förväntas fortsätta att vara så även framöver.

Övrigt

Juristexamen kan till engelska översättas som Degree of Master of Laws.

Lilla ordboken

Propp - förkortning för en "proposition", förarbete till en lagändning.

Länktps

  • ifn.se - Institutet för Näringslivsforskning
  • domstol.se - info om Patent- och marknadsdomstolarna
  • av.se/arbetsmiljoarbete - info om Arbetsmiljöverkets hemsida om Medicinska kontroller i arbetslivet (AFS 2005:6), föreskriftere-resident.gov.ee - Estonia (Estland) is the first country to offer e-Residency, a government-issued digital ID available to anyone in the world.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.