På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Licensexpert

Licensexpert

Bättre koll på licensrättigheter ger lägre kostnader för företag och organisationer och också minskar risk för stämningar från andra företag och från enskilda uppfinnare - för påstådda "piratkopieringar"; därför är licensexperternas kunskaper viktiga för så gott som alla företag som på något sätt sysslar med produktion av varor och tjänster.

Licenshantering blir allt mer viktig för företagare. Många företag och organisationer står inför ett plattformsskifte och behöver bland annat se över mjukvarulicenserna. Och det kan handla om stora mängder licenser, exempelvis är det inte ovanligt att en stor svensk bank kan använda sig av ca 700 olika mjukvarutillämpningar.
Ytterligare en faktor som driver på utvecklingen är att Microsoft under senare år skärpt kraven på kunderna att ha ordning på sina licens-rättigheter.Förr i tiden fick kunderna i princip fri tillgång till all mjukvara mot att de rapporterade tillbaka om användningen men på senare tid börjar kräven på bl a  aktiveringskod och produktnycklar "dyka upp" på ett helt annat sätt. Trots det anser många licensexperter att Microsoft ändå har rätt så generösa villkor. 

Olika arbetstitlar
Licensexperter kallas ofta också för "ansvarig för licenshantering".

Enligt vissa licensexperter är det inte alls ovanligt att företagen och organisationer betalar mer än vad de behöver betala för sina licens-rättigheter och därför kan anlitandet av en licensexpert spara mycket pengar åt företaget/organisationen. Licensexperter kan alltså spara mycket pengar åt företagen, dels utifrån piratkopierings-aspekten, dels utifrån ett licensoptimeringsperspektiv.

Utbildning

För att få jobba som licensexpert i Sverige måste man i grunden vara jurist. Läs därför avsnitt "utbildning" i yrkespresentationen Jurist.

Lilla ordboken
FoU - en forkortning som ofta används för "Forsknings- och utvecklingsarbete".

Länktips

  • foi.se - artikeln från 5 mars 2018 på Totalförsvarets hemsida "Näringslivet efterfragar kunskap & kontakt"
  • domstol.se - info om Patent- och marknadsdomstolarna.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.