Licensexpert

Licensexpert

Licenshantering blir allt mer viktig för företagare. Många företag och organisationer står inför ett plattformsskifte och behöver bland annat se över mjukvarulicenserna. Och det kan handla om stora mängder licenser, exempelvis är det inte ovanligt att en stor svensk bank kan använda sig av ca 700 olika mjukvarutillämpningar.

Bättre koll på licensrättigheter ger lägre kostnader för företag och organisationer och minskar även risk för stämningar från andra företag och från enskilda uppfinnare - för påstådda "piratkopieringar", därför är licensexperternas kunskaper viktiga för så gott som alla företag som på något sätt sysslar med produktion av varor och tjänster.

Ytterligare en faktor som driver på utvecklingen är att Microsoft under senare år skärpt kraven på kunderna att ha ordning på sina licens-rättigheter. Förr i tiden fick kunderna i princip fri tillgång till all mjukvara mot att de rapporterade tillbaka om användningen men på senare tid börjar kraven på bl a  aktiveringskod och produktnycklar "dyka upp" på ett helt annat sätt. Trots det anser många licensexperter att Microsoft ändå har rätt så generösa villkor. 

Enligt vissa licensexperter är det inte alls ovanligt att företagen och organisationer betalar mer än vad de behöver betala för sina licensrättigheter och därför kan anlitandet av en licensexpert spara mycket pengar åt företaget.

Utbildning

För att få jobb som Licensexpert i Sverige måste man i grunden vara jurist.

Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.

En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  142 Lediga jobb som licensexpert

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.