På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

IP-konsult

IP-konsult

Vi lever i en värld med fokus på innovation som är en väsentlig del av samhällsutvecklingen – en ökad innovation för med sig ett ökat behov av personer med kompetens inom just immaterialrätt. Branschen är i starkt behov av den här kompetensen och det kommer enbart att öka med tiden. 

Förkortning IP står för Intellectual Property - som på engelska betydet "intellektuell egendom", vilket syftar till icke-materiella rättigheter. Den intellektuella egendomen kan handla om patent, designskydd, varumärkesskydd, upphovsrättsskydd och dylikt.

Att skydda innovationer och affärsverksamheter med patent, varumärkeskydd, designskydd och/eller domännamnsskydd och göra det både nationellt och internationellt kräver goda kunskaper inom juridik, design- samt inom varumärkes- och patenthantering.

Kunskaper som en IP-konsult, även kallat IP-expert besitter behöver vara omfattande - inom många olika branscher och kunskapsområden. Yrket innebär olika slags hanteringar av Intellectual Property, främst hantering, registrering, nyttjande och koordinering av olika slags IP-skydd. Företag inom området måste ha assistans av kompetenta IP-konsulter för att kunna genomföra sitt arbete.

Utbildning

Det finns inte några strikta generella krav för vilken utbildning som krävs för att få jobba som IP-konsult i Sverige men det är mycket fördelaktigt att man i grunden är utbildad jurist. Läs därför avsnitt "utbildning" i yrkespresentationen Jurist.

Visste du att...?
En av Sveriges mest kända uppfinnare som bland annat uppfann dynamit (år 1866) är Alfred Nobel (1833-1896). Han tog patent på 355 uppfinningar; patent på dynamit tog han år 1867.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.