Sakkunnig / rådgivare / förhandlare

Sakkunnig / rådgivare / förhandlare

Trivs du med att möta människor i olika situationer och snabbt kan sätta dig in i nya frågor? I så fall kan detta yrket vara rätt yrke för dig!

I rollen som sakkunnig / rådgivare / förhandlare är man expert i personaljuridiska frågor inom sitt företag eller sin organisation och ingår ofta i enheter för juridisk rådgivning där man utför ett självständigt och omväxlande arbete som går ut på att stötta kunder och kollegor i arbetsmiljöfrågor, kollektivavtalsfrågor, lokala förhandlingar m.m.

Du har en viktig rådgivande funktion i praktiska juridiska frågor, framför allt inom arbetsrätt och arbetsmiljö. Förhandlingar, både på lokal och central nivå, hör till vardagen i ditt uppdrag. Viktigt att vara en stödjande och pedagogisk resurs som hjälper människor att växa och utvecklas i sina roller. Du är också den som lyfter blicken, ser helheten och skiljer på huvudsak och bisak. Du kommer frekvent vara ute och informera, utbilda och träffa många människor. 

Utbildning

Det brukar krävas någon form av utbildning på eftergymnasial nivå, t.ex på högskola/universitet eller på en yrkeshögskola, men det kan också ställas andra krav, exempelvis att man har  "juristbakgrund", och i så fall behöver man ha juristexamen.

Bra grundläggande utbildning finns bl a på gymnasieskolans Ekonomiprogrammet.

Personliga egenskaper

För att lyckas och trivas i yrkesrollen behöver man ha stort intresse för arbetsrättsfrågor och för arbetsmiljöfrågor. 

Arbetsplats

Som sakkunnig / rådgivare / förhandlare kan man arbeta för olika företag och organisationer, t.ex för en av bransch- och arbetsgivarorganisationer.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.