På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Instruktör i krisberedskap

Instruktör i krisberedskap

Som instruktör i krisberedskap är man en viktig kugge i samhällets krisberedskap. Man bidrar med sin kunskap till ett robustare och tryggare samhälle med förberedda/trygga medmänniskor. 

"Prepper" - från engelska "prepare" /förbereda sig/ - så kallas personer som förbereder sig för att överleva kriser, bl a naturkatastrofer, eller krig. De lagrar mat och vatten, har flera ficklampor i beredskap, vet var det närmska skyddsrummet ligger och planerar för vart de kan ta vägen i fall de ej kan stanna i sina nuvarnde bostäder i händerlse av kriser/krig/ terrordåd.

Som instruktör (eller rådgivare) i hemberedskap kan man vara egenföretagare eller anställd av olika företag eller organisationer.

Utbildning

Utbildningsbakgrund för instruktörer i krisberedskap varierar. Vissa är mer eller mindre autodidakter (självlärda) eller har en kort grundutbildning som exempelvis kan omfatta fem dagar fördelade på två utbildningstillfällen - genom Civilförsvarsförbundet, som är en civil del av Sveriges krisberedskap, och sedan genomgår regelbunden fortbildning. Andra har långa högskoleutbildningar med sig i bagaget.

Anställningsvillkor
Som instruktör/rådgivare i krisberedskap är den vanligaste anställningsformen - arvode för de kurstimmar som man  genomför (samma princip som anställning för cirkelledare, dvs timanställning eller deltidsanställning).
Det är mycket få instruktörer i krisberedskap som på heltid arbetar endast med de arbetsuppgifterna, utan de flesta kombinerar det yrket med andra sysselsättningar.

Lilla ordboken

EDC - Everyday carrier, en väska som man bär med sig varje dag (där ett mindre antal "kris-artiklar" finns, som exempel flash-lampa, plåster och desinfektionsmedel, extra vattenflaska och enerig-bars, bara för att ta några exempel);

BOB - Bug out bag - en större resväska eller en stor ryggsäck med ett större antal "kris-artiklar", som man tar med sig om faran är framme och man måste lämna sin bostad på obestämd tid.

Länktips

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.