Roastmaster eller roastmästare, även kallat rostare eller rostningsexpert, är expert på kaffesorter och på hur man rostar olika sorters kaffe för att uppnå bästa möjliga kaffesmak.
Olika årgångar kaffe skiljer sig åt vad det gäller kvalité och det gäller att anpassa rostningen utifrån råvarans kvalitéer. Det krävs stort kaffeintresse, gedigen kunskap och erfarenhet inom kaffebranschen samt känsliga smaklökar.
Många roastmasters har sin bakgrund och erfarenhet i yrket Barista.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Nödvändig utbildning ges i samband med eller direkt efter anställning.
Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Personliga egenskaper
Man måste ha oerhört känsliga smaklökar och det är också viktigt att ha rikt ordförråd för att kunna beskriva smaker och skillnader.
Arbetsplats
Roastmasters arbetar på kafferosterier eller driver egna företag.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- svensktvin.se
- whiteguide.se - Sveriges bästa restauranger och caféer
- Handelsrådet
- Gastronomiska Akademien
- AllergiSmart - inkluderande matlagning
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret