En gastronom är någon som är mycket intresserad av mat och måltider. Vill du utveckla, påverka, värdera och/eller kommunicera framtidens livsmedel och måltider, då är Gastronom ett yrke för dig!
Gastronomer arbetar med alla de olika bitarna från produktion av livsmedel till konsumtion och från kökets kemi till hälsa och människors beteende kring livsmedel och måltider.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet.
Eftergymnasial utbildning, tex på Gastronomiprogrammet finns att söka på flertal högskolor/universitet.
Arbetsplats
En gastronom kan arbeta inom lokala och globala livsmedelsföretag, inom privat och offentlig måltidsservice, inom besöks- och turistnäring eller på restaurang och eventföretag. Du kan till exempel arbeta som kostchef, produktutvecklare inom livsmedelsindustrin, mat- och måltidskommunikatör, receptutvecklare eller på olika sätt bidra till kvalitetsarbete kring livsmedel.
Lilla ordboken
Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som bl a innehåller krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört. Ragu brukar serveras med pasta.
Länktips
- svt.se - "Tre koppar kaffe – mer nytta än skada?"
- svensktvin.se
- Livsmedelsverket
- Handelsrådet
- Gastronomiska Akademien

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret